Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
123
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
242.19 Кб
Скачать

Фармакокінетична характеристика місцевих анестетиків

(за Є.В. Васмановою і співавт., 1997)

Показник

Лідокаїн

Мепівакаїн

Артикаїн

 

 

 

 

Зв'язування з білками

65

78

95

плазми, (%)

 

 

 

Час напіввиведення у

96

114

21,9

дорослих, (хв.)

 

 

 

Плазматичний кліренс,

0,95

0,78

3,9

(мл/хв.)

 

 

 

Відносна сила дії

4

4

5

 

 

 

 

Токсичність

2

2

1,5

 

 

 

 

Тривалість дії

Середня

Середня

Середньо-довга

 

 

 

 

Швидкість дії

Швидка

Швидка

Дуже швидка

 

 

 

 

Ультракаїн є найбільш ефективним і безпечним анестетиком при роботі з дітьми. Інфільтраційний метод дозволяє отримати гарний знеболювальний ефект як на верхній, так і на нижній щелепі, що можна порівняти з ефективністю провідникового методу анестезії. Відсутність у лікарській формі ультракаїну парабену і мінімальна кількість метабісульфату значно знижують вірогідний ризик розвитку алергічних реакцій і певним чином визначають низьку токсичність препарату. Швидкий початок дії ультракаїну дозволяє підтримувати

сприятливий психоемоційний фон, що є особливо важливим

при роботі з

дітьми.

 

2 етап - препарування каріозної порожнини.

 

3 етап - розкриття порожнини зуба з урахуванням її

топографії та

видалення ( ампутація ) коронкової пульпи.

 

Цей етап проводиться стерильними кулястими або циліндричними борами. При цьому каріозну порожнину постійно обробляють теплими

стерильними

розчинами

антибактеріальних або

антисептичних засобів

(фурацилін, ектеріцид та ін.).

 

 

Відповідно до рівня видалення пульпи виділяють:

коронкову ампутацію;

вустьову ампутацію; кореневу ампутацію (або субтотальну екстирпацію).

При коронковій ампутації, що частіше виконується в однокореневих зубах, де перехід коронкової пульпи в кореневу виражений слабко, пульпа видаляється тільки в межах коронкової частини зуба.

При вустьовій ампутації коронкова пульпа видаляється приблизно на рівні шийки зуба. Цей вид ампутації проводять у багатокореневих зубах, де чітко виражений перехід коронкової пульпи в кореневу.

При проведенні кореневої ампутації (або субтотальної екстирпації) в однокореневих постійних зубах із несформованим коренем пульпу видаляють нижче устя кореневого каналу (приблизно на 1/3), залишаючи ту її частину біля верхівки, що безпосередньо контактує з зоною росту кореня.

4 етап - зупинка кровотечі з культі пульпи.

Проводиться з використанням таких засобів, як амінокапронова кислота,

капрофер, гемофобін, Racestypine (Septodont), Vasostepin, Viscostat (Ultradent). Після цього порожнину висушують стерильними ватними кульками. Деякі автори рекомендують проводити контрольований гемостаз шляхом нанесення на раньову поверхню стерильної ватної кульки, змоченої теплим стерильним фіз.розчином або дистильованою водою. Якщо через 4-5 хв кровотечу зупинити не вдається, це свідчить про запалення кореневої пульпи і необхідність її видалення.

5 етап - нанесення на поверхню кореневої пульпи м’якої гідроксидкальційвмісної пасти: Calcicur (VОСО); Саlcipulре Septodont); Саlasept RО

(Nordiska); Саlхуl rot (ОСО) та ін.

Гідроксидкальційвмісна паста може бути приготована ех temporе з офіцінального порошку Са(ОН)2 шляхом замішування його на дистильованій воді .

М’яку лікувальну прокладку покривають твердіючою гідроксидкальційвмісною прокладкою: Саlcimol, Саlcimol LС (VОСО); Dусаl (DеntSрlау); Lifе , Lifе fast (Кеrr) та ін.; або гідроксидальційвмісним лайнером:

Аlkаliner (3М ЕSРЕ); RеоСар LС (Vivadent); Саvаlitе (Кеrr) та ін.

Після твердіючої гідроксидкальційвмісної прокладки накладають ізолювальну прокладку зі склойономерного цементу.

6 етап - пломбування каріозної порожнини постійною пломбою.

Після лікування пульпіту в постійному зубі методом вітальної ампутації дитина повинна знаходитися на диспансерному обліку у стоматолога на період до закінчення формування кореня. Перше контрольне відвідування їй призначають через 10-14 днів, інші - через З, 6 місяців і через 1 рік. Об’єктивними критеріями ефективності лікування є формування дентинного містка, що визначається рентгенологічно, закінчення формування кореня та відсутність патологічних змін у періодонті.

Вітальна екстирпація - це метод лікування пульпіту, що передбачає повне видалення пульпи під анестезією та пломбування кореневих каналів.

Показання до проведення вітальної екстирпації в постійних зубах:

Взубах із повністю сформованим коренем - всі форми гострого і хронічного пульпіту, якщо зберігаючі методи лікування виявилися неефективними.

Впостійних зубах із несформованим коренем:

-гострий гнійний пульпіт;

-пульпіт з вираженими ознаками перифокального чи фокального періодонтиту;

-хронічний гангренозний пульпіт.

Слід пам'ятати, що перед початком проведення методу вітальної екстирпації в постійному зубі з несформованим коренем необхідно провести рентгенографію з метою визначення ступеню сформованості кореня і відповідно робочої довжини зуба.

Соседние файлы в папке метод