Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
144
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
173.25 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ НАЦІОНАЛЬНИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ імені О.О. Богомольця

Кафедра дитячої терапевтичної стоматології та профілактики стоматологічних захворювань

«Затверджено»

на методичній нараді кафедри дитячої терапевтичної стоматології та профілактики стоматологічних захворювань

протокол № 19 від 4.05.2012 p.

Зав.кафедри__________проф. Л.О.Хоменко

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДЛЯ ОРГАНІЗАЦІЇ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТІВ

при підготовці до практичного заняття

Навчальна дисципліна

Дитяча терапевтична стоматологія

Модуль №1

«Карієс, некаріозні ураження, ускладненння

 

карієсу тимчасових і постійних зубів у дітей:

 

клініка, діагностика, лікування»

Змістовий модуль №1

«Пульпіт тимчасових і постійних зубів у

 

дітей: етіологія, патогенез, клінічні прояви,

 

діагностика, диференційна діагностика,

 

лікування, профілактика»

Тема заняття № 12

«Вибір методу лікування пульпіту

 

тимчасових і постійних зубів в залежності

 

від форми пульпіту та етапу розвитку зуба»

Курс

IV курс

Факультет

Стоматологічний

Кількість годин

3

Укладач: ас. Вовченко Л.О. Рецензент: доц. Остапко О.І.

КИЇВ - 2012

1. Актуальність теми Лікування пульпітів у дітей пов'язано з певними труднощами, що

обумовлені як морфо-функціональними особливостями пульпи на різних етапах розвитку зубів, так і психоемоційним статусом пацієнтів цього віку. Діти не завжди правильно аналізують суб'єктивні відчуття і можуть неадекватно реагувати на об'єктивні методи дослідження, що призводить до діагностичних помилок і неправильного вибору методу лікування. Обираючи метод лікування пульпіту слід враховувати форму і тривалість запалення, групову приналежність і період розвитку зуба, локалізацію каріозної порожнини, стан неспецифічної реактивності організму (перенесені і супутні захворювання в анамнезі). При виборі методу лікування пульпіту беруть до уваги особливості патогенезу пульпіту, патоморфологічні зміни в пульпі зуба при тій або іншій формі пульпіту, механізм дії лікувальних препаратів та переносимість їх організмом дитини.

2. Навчальні цілі:

знати методи лікування пульпіту тимчасових і постійних зубів у дітей

вміти обирати метод лікування пульпіту в залежності від форми пульпіту та стадії розвитку тимчасового або постійного зуба

3. Матеріали доаудиторної самостійної роботи

3.1.Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми

знати особливості будови тимчасових та постійних зубів на різних етапах їх розвитку;

знати строки та періоди розвитку тимчасових та постійних зубів;

знати етіологію та патогенез гострого та хронічного пульпіта;

знати патоморфологічні зміни в пульпі при різних формах пульпіту.

3.2.Зміст теми заняття

Основним завданням при лікуванні пульпіту у дітей є ліквідація запалення в пульпі і профілактика розвитку захворювань тканин періодонта. У дітей необхідно забезпечити умови для подальшого розвитку коренів на етапі їх формування, а також не порушувати фізіологічну резорбцію коренів в тимчасових зубах.

Для лікування пульпіту в дитячій стоматології використовуються п'ять методів.

1.Консервативний або біологічний - метод спрямований на збереження життєздатності функціональної активності всієї пульпи.

2. Вітальна ампутація - це метод, при якому видаляють коронковую частину пульпи під знеболенням і зберігають життєздатну та функціонально активну кореневу пульпу.

3.Вітальна екстирпация - це метод повного видалення пульпи під знеболенням.

4.Девітальная ампутація - видалення коронковой частини пульпи після її попередньої девіталізації.

5.Девітальная екстирпація - повне видалення пульпи після її попередньої девіталізації.

При лікуванні пульпіту у дітей у кожному конкретному випадку

необхідно вибирати метод лікування пульпіту.

Вибір мет одулікування визначаєт ься:

1)формою пульпіту (гостре або хронічне запалення);

2)стадією розвитку зуба (формування кореня, стабілізація, резорбція в тимчасовому зубі);

3)станом соматичного здоров'я дитини (має значення при виборі зберігаючих методів лікування);

4)локалізацією каріозної порожнини (має значення при виборі зберігаючих методів лікування, тому що в таких випадках необхідно забезпечити герметизм). Прогноз біологічного методу лікування найбільш благосприятливий, якщо каріозна порожнина локалізується на жувальній поверхні (1 клас по Блеку).

5)реакцією пульпи на постійний електричний струм (ЕОД). Якщо корінь несформований, то необхідно використовувати порівняльний метод ЕОД. Виміряємо ЕОД в ураженому та в такому ж здор овому зубі (наприклад 36 і 46 зуби). Різниця в показниках і є показником електрозбудливості пульпи. В тимчасових зубах метод ЕОД для оцінки стану пульпи не використовують в наслідок неадекватної реакції дитини та неточність результатів.

6)станом періодонту при пульпіті. При гострому серозному дифузному пульпіті, гострому гнійному пульпіті в періодонті розвиваються зміни гострого характеру, і вони, як правило, зворотні. Це - перифокальний періодонтит. Адекватне лікування пульпіту призводить до усунення явищ періодонтиту. При хронічних формах пульпіту (хронічному фіброзному пульпіті, хронічному гангренозному пульпіті, особливо в тимчасових зубах), інфікування періодонта протікає тривало. При цьому в періодонті нерідко розвиваються деструктивні зміни, що свідчать про пульпіт, ускладнений фокальним періодонтитом. Ці зміни виявляються при рентгенологічному дослідженні. В таких випадках лікувати пульпіт слід методом екстирпації, незалежно від стадії формування кореня. Тимчасові зуби на етапі резорбції кореня при пульпіті, що ускладнений фокальним періодонтитом необхідно видаляти.

КОНСЕРВАТИВНИЙ (БІОЛОГІЧНИЙ) МЕТОД ЛІКУВАННЯ В пост ійних зубах - на етапі несформованого і сформованого кореня:

гіперемія пульпи, гострий травматичний пульпіт (випадкове розкриття рогу пульпи при препаруванні каріозної порожнини, при травматичному пошкодженні зуба, якщо після травми пройшло не більше 6 годин), гострий серозний обмежений пульпіт. На етапі несформованого кореня - хронічний фіброзний пульпіт (як метод тимчасового лікування). Необхідними умовами для використання біологічного методу є I, II групи здоров’я (здорові або практично здорові діти), компенсована форма карієсу, локалізація каріозної порожнини на жувальній або апроксимальній поверхні (вище екватора зуба), а також дотримання правил асептики і антисептики.

В т имчасових зубах – в рідких випадках може бути використаний у разі випадкового розкриття пульпи, яке відбулося в межах здорового дентину під час препарування каріозної порожнини в зубі на етапі несформованого і сформованого кореня. Біологічний метод лікування пульпіту в тимчасових зубах використовується рідко, в зв'язку із складністю дотримання правил асептики і антисептики, а також можливістю розвитку ускладнень.

ВІТАЛЬНААМПУТАЦІЯ

Впост ійних зубах - на етапі несформованого кореня: гострий серозний обмежений, гострий серозний дифузний пульпіт без вираженої реакції з боку періодонту, травматичне ушкодження пульпи, якщо з моменту травми пройшло більше 6 годин, хронічний фіброзний і гіпертрофічний пульпіт (як метод тимчасового лікування), а також у випадках, якщо використання біологічного методу лікування протипоказане або неефективне. Ефективність методу вітальної ампутації залежить від загальносоматичного здоров'я дитини. Обов'язковою умовою проведення цього методу є суворе дотримання правил асептики і антисептики, а також відсутність алергічних реакцій на введення анастетиків.

Вт имчасових зубах - використовують рідко. Цей метод може бути використано при санації порожнини рота в умовах загального знеболення, тоді показаннями до застосування будуть ті ж форми пульпіту, що і в постійних зубах.

ВІТАЛЬНА ЕКСТИРПАЦІЯ ПУЛЬПИ - використовують на етапі сформованого кореня, якщо зберігаючі методи лікування пульпіту не ефективні.

Показання в пост ійних зубах: гострий серозний обмежений і дифузний, гострий гнійний, хронічний фіброзний, гангренозний і гіпертрофічний пульпіти. В постійних зубах на етапі несформованого кореня доцільно використовувати вітальну екстирпацію при гострому гнійному і хронічному гангренозному пульпіті, а також при пульпіті, який супроводжується вираженою реакцією з боку періодонту. Основною умовою для проведення цього методу є відсутність алергічних реакцій на введення анастетиків.

В т имчасових зубах - цей метод застосовується частіше всього в умовах загального знеболення. Показаннями до застосування є такі ж форми пульпіту, що і в постійних зубах.

ДЕВІТАЛЬНА АМПУТАЦІЯ Показання в т имчасових зубах- використовують для лікування пульпітів

тимчасових зубів в період резорбції або на етапі несформованого кореня, тобто, тоді коли ендодонтичне лікування небажане. В таких випадках показаннями до проведення методу девітальної ампутації є гострий травматичний пульпіт (випадкове розкриття пульпи під час препарування каріозної порожнини), хронічний фіброзний або гіпертрофічний пульпіт, хронічний пульпіт у стадії загострення.

Якщо метод девітальної ампутації використовують для лікування пульпіту на етапі несформованого кореня тимчасового зуба, то дитина повинна знаходиться під наглядом стоматолога до закінчення формування кореня. Після

цього необхідно провести ендодонтичне лікування кореневих каналів

тимчасового зуба і запломбувати їх

відповідними пломбувальними

матеріалами.

 

В пост ійних зубах - на етапі несформованого кореня гострий серозний дифузний пульпіт (при відсутності вираженої реакції з боку періодонту), травматичне оголення пульпи, якщо з моменту травми пройшло більше 6 годин, хронічний фіброзний і гіпертрофічний пульпіт. Цей метод застосовують в тому випадку, якщо з яких то причин не можливо провести метод вітально ї ампутації (алергічна реакція на анастетики, психо-емоційний стан дитини і т.д.)

ДЕВІТАЛЬНА ЕКСТИРПАЦІЯ це метод, при якому проводиться повне видалення пульпи після її попередньої девіталізації.

Показаннями в пост ійних зубах: - всі форми пульпіту на етапі сформованого кореня.

В т имчасових зубах - на етапі несформованого кореня використовують цей метод при гострому гнійному, хронічному гангренозному та при пульпіті, що ускладнений періодонтитом, при наявності клінічних або рентгенологічних ознак ураження періодонту.

3.3. Список рекомендованої літератури:

Основна література:

1.Терапевтическая стоматология детского возраста /Под ред. проф. Л. А. Хоменко. – Киев: “ Книга плюс ”, 2010. – 803с.

2.Дитяча стоматологія (О.В. Удовицька, Л.Б. Лепорська, Т.М. Спірідонова та ін.). – К.:Здоров’я, 2000. – 296 с.

3.Колесов А.А. Стоматология детского возраста. - М.: Медицина, 1991. - 475с.

4.Хоменко Л.А., Остапко Е.И., Биденко Н.В. Клинико-рентгенологическая діагностика заболеваний зубов и тканей пародонта. – Киев: Книга плюс. - 2004.

Додаткова література:

1.Сырбу С.В. и соавт. Пульпиты у детей. Кишинев,1979.

2.Удовицкая Е.В. и соавт. Детская стоматология.- Киев, «Здоров’я», 2000

3.Ральф Е., Мак-Дональд, Дейвид Р., Эйвери (ред.) Стоматология детей и подростков. Перевод под редакцией Т.Ф. Виноградовой. М. 2003?768c.

4.Справочник по детской стоматологии. Перевод с англ. Т.Ф.Виноградов Т.Ф. и соавт.,392c.

5.Кодола Н.А.и соавт. Пульпит: возрастные особенности и лечение. К

1980.,152с.

6.Лукиных Л.М., Шестопалова Л.В. Пульпит (клиника, диагностика, лечение). Нижний Новгород, 1999.,186с.

7.Новик И.И. Заболевания зубов и слизистой оболочки полости рта у детей.- К. «Здоров'я», 1971., 456с.

8.Виноградова Т.Ф. Стоматология детского возраста. М., 1987.,525с.

9.Персиц Л.С., Елизарова В.М., Дьякова С.В. Стоматология детского возраста.

М., 2003.,640с.

10.Рогинский В.В., Волошин А.И., Вайлерт В.А. и соавторы. Воспалительные заболевания в челюстно-лицевой области у детей. М. 1998.,

272с.

3.5. Орієнтовна карта для самостійної роботи студентів з літературою по темі заняття

1.Складіть таблицю вибору метода лікування при гострих та хронічних формах пульпіту в тимчасових зубах на різних етапах розвитку зуба.

2.Складіть таблицю вибору метода лікування при гострих та хронічних формах пульпіту в постійних зубах на різних етапах розвитку зуба.

Завдання

 

 

 

Вказівки до завдання

 

 

Самостійний

п/п

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

запис

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

студента

1.

Складіть

 

таблицю

Вказати

 

методи

лікування

 

 

вибору методу лікування

пульпіту,

які

використовують

 

 

при

гострих

формах

при гострих формах пульпіту

 

 

пульпіту

в

тимчасових

(випадково

розкритий

ріг

 

 

зубах

на

різних

етапах

пульпи,

 

гострий

серозний

 

 

розвитку зуба.

 

дифузний

пульпіт,

гострий

 

 

 

 

 

 

 

гнійний пульпіт)

 

 

 

 

2.

Складіть

 

таблицю

Вказати

 

методи

лікування

 

 

вибору методу лікування

пульпіту,

які

використовують

 

 

при

хронічних

формах

при

хронічних

формах

 

 

пульпіту

в

тимчасових

пульпіту

 

 

(фіброзний,

 

 

зубах

на

різних

етапах

гіпертрофічний,

гангренозний,

 

 

розвитку зуба.

 

а також пульпіт, ускладнений

 

 

 

 

 

 

 

періодонтитом)

 

 

 

 

3.

Складіть

 

таблицю

Вказати

 

методи

лікування

 

 

вибору методу лікування

пульпіту,

які

використовують

 

 

при

гострих

 

формах

при гострих формах пульпіту

 

 

пульпіту

в

постійних

(гіперемія пульпи, гострий

 

 

зубах

на

різних

етапах

серозний

 

обмежений

і

 

 

розвитку зуба.

 

дифузний

пульпіт,

гострий

 

 

 

 

 

 

 

гнійний пульпіт, травматичний

 

 

 

 

 

 

 

пульпіт)

 

 

 

 

 

 

 

4.

Складіть

 

таблицю

Вказати

 

методи

лікування

 

 

вибору методу лікування

пульпіту,

що

використовують

 

 

при

хронічних

формах

при

хронічних

формах

 

 

пульпіту

в

постійних

пульпіту

 

 

(фіброзний,

 

 

зубах

на

різних

етапах

гіпертрофічний,

гангренозний,

 

 

розвитку зуба.

 

а також пульпіт, ускладнений

 

 

 

 

 

 

 

періодонтитом)

 

 

 

 

5.

Перерахуйте

 

основні

Виписати

рецепти

основних

 

 

лікарські

препарати, що

лікарських

препаратів,

які

 

 

використовують

при

застосовуються

при

лікуванні

 

 

лікуванні

гострих форм

гострих

 

форм

пульпіту

в

 

 

пульпіту

в

постійних

постійних

зубах на різних

 

 

зубах

на

різних

етапах

етапах розвитку зуба.

 

 

 

розвитку зуба.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6.

Перерахуйте

основні

Виписати

рецепти

основних

 

 

лікарські

препарати,

що

лікарських

препаратів, які

 

 

використовують

при

застосовуються при

лікуванні

 

 

лікуванні

 

хронічних

хронічних формах пульпіту в

 

 

формах

пульпіту

в

тимчасових

зубах

на різних

 

 

тимчасових

зубах

на

етапах розвитку зуба.

 

 

різних етапах розвитку

 

 

 

 

 

зуба.

 

 

 

 

 

 

 

3.5. Матеріали для самоконтролю студентів на доаудиторному етапі:

А. Теоретичні питання для самоконтролю

1.Перерахуйте основні чинники, що впливають на вибір метода лікування пульпіту тимчасових та постійних зубів.

2.Як фактори впливають на вибір методу лікування пульпіту тимчасових та постійних зубів у дітей?

3.Які методи лікування використовуються при хронічних формах пульпіту в тимчасових зубах?

4.Перерахуйте методи, що використовуються при лікуванні гострих формах пульпіту в тимчасових зубах.

5.Перерахуйте методи, що використовуються при лікуванні хронічних форм пульпіту у постійних зубах на етапі незавершеного росту кореня.

6.Які методи лікування використовують при хронічних формах пульпіту у постійних зубах зі сформованими коренями?

7.Які методи лікування показані при гострих формах пульпіту в постійних зубах на етапі несформованого кореня?

8.Які методи доцільно використовувати при лікуванні гострих форм пульпіту в постійних зубах зі сформованими коренями?

Б. Тести для самоконтролю рівня теоретичних знань

1. Дитині 7 років, практично здорова. Був поставлений діагноз: гострий травматичний пульпіт 11 зуба. З моменту травми минуло 2год. КПВ+кп=0+3=3. Який метод лікування доцільно використати в даному випадку?

А. Біологічний метод В. Вітальнаампутація С. Вітальнаекстирпація

Д. Девітальна

екстирпація

Е. Девітальна

екстирпація

2. У дитини

4 років був діагностований хронічний фіброзний пульпіт 85

зуба. Каріозна порожнина розташована на жувальній поверхні 85 зуба. Який

метод

лікування

доцільно

застосувати

в

даному

випадку?

А. Біологічний

метод

 

 

 

 

 

В. Вітальнаампутація

 

 

 

 

 

С. Девітальна

ампутація

 

 

 

 

Д. Девітальна

екстирпація

 

 

 

 

3. У дитини 7 років в 55 зубі був діагностований хронічний гангренозний пульпіт. Який метод лікування доцільно використовувати в даному випадку?

А. Девітальна

ампутація

В. Вітальна ампутація

Д. Девітальна

екстирпація

4. У дитини 11 років, практично здорової, в 11 зубі був діагностований

хронічний

гангренозний

пульпіт. Який

метод

лікування

доцільно

використовувати.

 

 

 

 

 

А. Девітальна

 

екстирпація

 

 

 

 

В. Вітальнаампутація

 

 

 

 

С. Вітальнаекстирпація

 

 

 

 

Д. Девітальна

 

ампутація

 

 

 

 

Е. Біологічний

метод

 

 

 

 

5. У дитини

12

років, практично здорової в

36 зубі був діагностований

хронічний фіброзний

пульпіт. При проведенні алергопроби виялено, що у

дитини алергічна реакція на анестетики. Який метод лікування можливо

застосувати в даному

випадку?

А. Біологічний

метод

В. Вітальнаампутація

С. Девітальна

ампутація

Д. Девітальна

екстирпація

6. Дитина Н. 9 років, практично здорова. Каріозна порожнина в 46 зубі розташована на жувальній поверхні, на основі клінічних даних був поставлений діагноз "гіперемія пульпи". Який метод лікування доцільно застосовувати? A. Вітальна ампутація

B. Девітальна ампутація

C.Біологічний метод

D.Вітальна екстирпація

Е. Девітальна екстирпація

7. У 9-річної дитини лікар-стоматолог поставив діагноз: гострий серозний пульпіт 22 зуба, реакція з боку періодонта не виражена. Який метод лікування

доцільно застосовувати

в

даному

випадку?

A. Вітальна ампутація

 

 

 

B. Де вітальна

ампутація

 

 

 

C. Біологічний

метод

 

 

 

D. Вітальна екстирпація

 

 

 

Е. Девітальна

екстирпація

 

 

8. Дитина 8 років скаржиться на біль в 85 зубі, яка виникає під час прийому їжі, вживання холодних напоїв і триває 10-15хв. після усунення подразника. Об'єктивно: в 85 зубі визначається глибока каріозна порожнина, що сполучається з порожниною зуба. При зондуванні сполучення виникає біль і незначна кровоточивість. Який метод лікування доцільно застосовувати в

даному

випадку?

A. Вітальна ампутація

B. Девітальна

ампутація

C.Біологічний метод

D.Вітальна екстирпація

Е. Девітальна екстирпація

9. Дівчинка 12 років скаржиться на ниючий біль, який переважно виникає від дії механічних подразників в 46 зубі. Об'єктивно: в 46 зубі глибока каріозна порожнина, яка сполучається з порожниною зуба. При зондуванні сполучення виникає біль, пульпа темно-червоного кольору, слабо кровоточить. ЕОД30мА. При проведенні рентгенологічного дослідження виявлено зміни в періапікальних тканинах у вигляді розширення періодонтальної щілини. Який метод лікування доцільно застосовувати в даному випадку? A. Вітальна ампутація

B. Де вітальна ампутація

C.Біологічний метод

D.Вітальна екстирпація

Е. Девітальна екстирпація

10. При об'єктивному огляді у дитини 8 років лікар-стоматолог в 36 зубі виявив велику каріозну порожнину на апроксимальній поверхні, що сполучається з порожниною зуба, заповнена поліпом червоного кольору, з рівною поверхнею. При зондуванні виникає незначна болісність і незначна кровоточивість. Який метод лікування доцільно застосовувати в даному випадку?

A. Вітальна ампутація

B. Девітальна ампутація

C.Біологічний метод

D.Вітальна екстирпація Е. Девітальна екстирпація

4.1. Перелік практичних завдань, що необхідно використовувати на практичному занятті

1.Вміти правильно вибрати метод лікування при гострих формах пульпіту на різних етапах розвитку тимчасового зуба.

2.Вміти правильно вибрати метод лікування при гострих формах пульпіту на різних етапах розвитку постійного зуба.

3.Вміти правильно вибирати методи лікування при хронічних формах пульпіту на різних етапах розвитку тимчасового зуба.

4.Вміти правильно вибирати методи лікування при хронічних формах пульпіту на різних етапах розвитку постійного постійного зуба.

4.2. Професійний алгоритм для оволодіння практичними навичками та професійними вміннями

Алгоритм вибору методу лікування пульпіту в тимчасових зубах (хронічний фіброзний пульпіт на етапі несформованого кореня)

Послідовність дій

 

 

Критерії

 

 

контролю

 

 

 

 

 

правильного

 

 

 

1. Скарги:

 

 

 

Ретельний збір скарг.

 

відсутні

 

 

 

 

 

 

 

 

на каріозну порожнину

 

 

 

 

 

 

 

на біль при вживанні їжі, яка зникає після

 

 

 

 

 

 

усунення подразників через 20-30хв

 

 

 

 

 

2. Об’єктивно:

 

 

 

Ретельний об’єктивний огляд

каріозна

порожнина

в

межах

зуба.

 

 

 

 

 

навколопульпарного дентину

 

 

 

 

 

 

 

зуб не змінено в кольорі

 

 

 

 

 

 

 

при зондуванні дна каріозної

порожнини

 

 

 

 

 

 

діагностується з’єднання з порожниною

 

 

 

 

 

 

зуба

 

 

 

 

 

 

 

 

при зондуванні дна різко

 

болісно та

 

 

 

 

 

 

діагностується кровоточивість

 

 

 

 

 

 

 

перкусія безболісна

 

 

 

 

 

 

 

3. Допоміжні методи дослідження:

 

Використання

допоміжних

Рентгендіагностика: визначається каріозна

методів

дослідження

для

порожнина, яка з’єднана з порожниною зуба

визначення

 

кінцевого

 

 

 

 

 

діагнозу.

 

 

 

 

4. Алергологічний статус

 

 

Наявність

чи

відсутність

 

 

 

 

 

алергічної

реакції

на

 

 

 

 

 

анестетики.

 

 

 

5. Психо-емоційний стан дитини

 

 

Психо-емоційний

 

стан

 

 

 

 

 

дитини

не

дає

можливість

 

 

 

 

 

проведення методу вітальної

 

 

 

 

 

ампутації у дітей на етапі

 

 

 

 

 

несформованого кореня, тому

 

 

 

 

 

використовують

метод

де

 

 

 

 

 

вітальної ампутації.

 

4.3. Методичне забезпечення самостійної роботи студентів на основному етапі практичного заняття

Пацієнт (дитина 12-13 років);

Карточка пацієнта;

Стоматологічна установка;

Набір стоматологічних інструментів (зонд, дзеркало, пінцет, шпатель металевий, екскаватор, штопфер - гладилка).

Соседние файлы в папке метод