Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Соціальне страхування.docx
Скачиваний:
24
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
85.57 Кб
Скачать

3.2.3. Види державної допомоги

Закон України «Про державну допомогу сім'ям з дітьми» від 21.11.1992 року № 2811-ХІІ із змінами і доповненнями встанов­лює гарантований державою рівень матеріальної підтримки сімей з дітьми шляхом надання державної допомоги з урахуванням складу сім' ї, її доходів, віку, стану здоров' я дітей тощо.

Призначаються такі види державної допомоги:

1) допомога з вагітності та пологів;

2)  одноразова допомога при народженні дитини;

3)  допомога з догляду за дитиною;

4)  грошові виплати матерям (батькам), зайнятим доглядом трьох і більше дітей віком до 16 років;

5)  допомога з догляду за дитиною-інвалідом;

6)  допомога за тимчасовою непрацездатністю у зв'язку з до­глядом за хворою дитиною;

7)  допомога на дітей віком до 16 років (учнів до 18 років);

8)  допомога на дітей одиноким матерям;

9)  допомога на дітей військовослужбовців строкової служби;

10) допомога на дітей, які перебувають під опікою, піклуванням;

11)  тимчасова допомога на неповнолітніх дітей, коли їх батьки ухиляються від сплати аліментів або коли стягнення аліментів неможливе.

Порядок призначення і виплати державної допомоги сім'ям з дітьми за цим законом визначається Кабінетом Мініст­рів України.

Обчислення державної допомоги відповідно до статті 3. Державна допомога, передбачена пунктами 1 і 6 статті 2 цього закону, обчислюється у процентах до розміру заробітку (доходу).

Державна допомога, передбачена пунктом 2 статті 2 цього за­кону, обчислюється у кратному відношенні до розміру мінімаль­ної заробітної плати.

Державна допомога, передбачена пунктами 3-5, 7-11 статті 2 цього закону, обчислюється за установленими нормами в проце­нтах до розміру мінімальної заробітної плати.

Фінансування державної допомоги відповідно до статті 6. Фінансування державної допомоги сім'ям з дітьми проводиться з ФССУ (п. 1, 2, 5, 6), Пенсійного фонду України, коштів держав­ного і місцевих бюджетів та інших коштів у порядку, що визна­чається КМУ.

Допомога з вагітності та пологів призначається відповідно до статті 11 «Розмір допомоги».

Допомога з вагітності та пологів надається:

—   працюючим жінкам — у розмірі 100 % заробітку;

—  жінкам, які займаються підприємницькою діяльністю, в то­му числі й на умовах індивідуальної (групової) оренди, або пра­цюють в особистому селянському (фермерському) господарст­ві, — у розмірі 100 % заробітку (доходу);

—   жінкам-членам творчих спілок, творчим працівникам, які не є членами творчих спілок, а також тим, що працюють за авто­рським договором, — у розмірі 100 % заробітку (доходу), який вони одержували за останнім місцем роботи;

—  жінкам, зареєстрованим у державній службі зайнятості як безробітні не менше 10 місяців, — у розмірі мінімальної заробіт­ної плати;

—   жінкам, які навчаються з відривом від виробництва, — у розмірі місячної стипендії;

—   жінкам із числа військовослужбовців, звільнених із Зброй­них Сил України, Прикордонних військ України, Служби безпеки України, військ цивільної оборони, інших військових формувань у зв'язку з вагітністю та пологами, — у розмірі 100 % грошового забезпечення, обчисленого виходячи з окладу, який вони отриму­вали до звільнення;

—  жінкам-військовослужбовцям — у розмірі 100 % грошово­го і натурального забезпечення;

—  жінкам із числа осіб начальницького і рядового складу орга­нів внутрішніх справ — у розмірі 100 % грошового забезпечення.

Державна допомога, що надається сім'ям з дітьми, не підлягає оподаткуванню.

Одноразова допомога при народженні дитини. Право на одноразову допомогу при народженні дитини має сім'я у разі на­родження дитини.

У разі народження мертвої дитини допомога не призначається.

Розмір допомоги обчислюється відповідно до статті 17. Од­норазова допомога при народженні дитини надається сім' ї у чо­тирикратному розмірі мінімальної заробітної плати матерям, які стали на облік у медичному закладі в ранні строки вагітності (до 12 тижнів), регулярно відвідували й виконували рекомендації лі­карів, при народженні дитини надається додаткова допомога у двократному розмірі мінімальної заробітної плати.

У разі народження двох і більше дітей одноразова допомога призначається сім'ї на кожну дитину.

Умови призначення допомоги. Підставою для призначення одноразової допомоги при народженні дитини є довідка про на­родження дитини, видана органами РАГС для одержання допо­моги, а для додаткової допомоги матерям, крім того, — довідка медичного закладу.

Органи, що призначають і здійснюють виплату допомоги. Одноразова допомога при народженні дитини призначається і виплачується органами соціального захисту населення за місцем проживання одного з батьків.

Одноразова допомога при народженні дитини виплачується сім'ї, якщо звернення про її призначення надійшло не пізніше шести місяців від дня народження дитини.

Допомога з тимчасової непрацездатності у зв'язку з догля­дом за хворою дитиною.

Право на допомогу мають працюючі матері або один з пра­цюючих членів сім'ї чи інша працююча особа у разі необхідності мають право на допомогу з тимчасової непрацездатності у зв'язку з доглядом за хворою дитиною віком до 14 років, але не більше як на 14 календарних днів.

Допомога з тимчасової непрацездатності надається одному із працюючих членів сім' ї чи іншій працюючій особі, яка здійснює догляд за дитиною на весь період захворювання.

З 1 жовтня 2007 року в Україні підвищено розмір деяких дер­жавних виплат: мінімальної заробітної плати, пенсій, соціальної допомоги інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам.

Мінімальний розмір пенсій за базовим Законом про пенсійне страхування становитиме 415,11 грн (до цього, з 1 квітня п.р. — 410,06 грн)

Перерахунку підлягають надбавки та підвищення до пенсій, розмір яких визначатиметься, виходячи з прожиткового мінімуму (прожитковий мінімум з 1 жовтня п. р. — 411 грн)

Зокрема будуть перераховані пенсії за особливі заслуги перед Україною (близько 1 млн осіб), відбудеться підвищення до пенсій ветеранів війни (понад 2,9 млн осіб), встановлені надбавки доно­рам (понад 52 тис. осіб).

Законом України «Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам» передбачена державна соціальна до­помога інвалідам з дитинства та на дітей — інвалідів, виплата якої проводиться органами праці та соціального захисту населення.

Розмір державної допомоги інвалідам з дитинства та дітям — інвалідам, порівняно з 1 січня 2005 року, збільшився більш ніж у 2,5 раза для інвалідів з дитинства 1 групи; для інвалідів з дитинс­тва 2 групи — в 2,9—3,4 раза; для інвалідів з дитинства 3 гру­пи — у 2,5—3,02 раза.

Відповідно до Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2007 рік» від 15 березня 2007 року № 749-V, з 1 жовтня 2007 року затверджені прожиткові мінімуми:

•   для осіб, які втратили працездатність — 411 гривень;

•   для дітей віком до 6 років — 470 гривень;

•   для дітей віком від 6 до 18 років — 604 гривні.

Таким чином, розмір державної соціальної допомоги інвалі­дам з дитинства та дітям — інвалідам, призначеної відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу інвалі­дам з дитинства та дітям-інвалідам», з 1 жовтня 2007 року ста­новить:

•    інвалідам з дитинства 1 групи разом з надбавкою на до­гляд — 616,5 гривень;

•    інвалідам з дитинства 2 групи — 328,8 гривень;

•    інвалідам з дитинства 3 групи — 246,6 гривень;

•    розмір надбавки на догляд одиноким інвалідам з диниства 2 та 3 групи, які за висновком медико — соціальної експертної комісії потребують постійного стороннього догляду — 61,65 гривень;

•    дітям-інвалідам — 287,7 гривень (без урахування надбавки на догляд);

•    дітям-інвалідам, захворювання яких пов'язане з Чорнобиль­ською катастрофою — 431,55 грн (без урахування надбавки на догляд);

•    розмір надбавки на догляд за дитиною — інвалідом до 6 ро­ків — 235 гривень;

•    розмір надбавки на догляд за дитиною — інвалідом віком від 6 до 18 років — 302 гривень.

Допомога у зв'язку з вагітністю та пологами: мінімальний з жовтня — 142 грн.

Допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирі­чного віку для:

•    незастрахованих осіб — мінімальний — 90 грн, мінімаль­ний з жовтня — 284 грн;

•   застрахованих осіб — мінімальний з жовтня — 130,64 грн, максимальний з жовтня — 284 грн;

Допомога на дітей одиноким матерям на дітей віком:

•    до 6 років — мінімальний з жовтня — 141 грн, максималь­ний з жовтня — 235 грн;

•    від 6 до 18 років — мінімальний з жовтня — 181,2 грн,

максимальний з жовтня — 302 грн.

Допомога на дітей, які перебувають під опікою чи піклу­ванням на дітей віком:

•   до 6 років — максимальний з жовтня — 470 грн;

•    від 6 до 18 років — максимальний з жовтня — 604 грн;

Тимчасова державна допомога дітям, батьки яких ухиля­ються від сплати аліментів, не мають можливості утримува­ти дитину або місце проживання їх невідоме на дітей віком:

•   до 6 років — максимальний з жовтня — 141 грн;

•    від 6 до 18 років — максимальний з жовтня — 181,2 грн.

Державна соціальна допомога на дітей — сиріт та дітей,

позбавлених батьківського піклування, за принципом «гроші ходять за дитиною» на дітей віком:

•   до 6 років — максимальний з жовтня — 940 грн;

•    від 6 до 18 років — максимальний з жовтня — 1208 грн;

Щомісячна грошова допомога малозабезпеченій особі, яка

проживає разом з інвалідом 1 чи 2 групи внаслідок психічно­го розладу, який за висновком лікарської комісії медичного закладу потребує постійного стороннього догляду, на догляд за ним — з жовтня — 56,8 грн.

Допомога з безробіття. З 2001 року розмір мінімальної допо­моги по безробіттю збільшився в 4,3 раза. Виходячи з фінансово­го стану Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, правлінням Фонду прийнято рішення щодо підвищення розміру мінімальної допо­моги з 1 вересня 2007 року. Так, мінімальний розмір допомоги по безробіттю для незастрахованих осіб та застрахованих осіб, які тривалий час не працювали, підвищено на 20 грн, або на 14,3 від­сотка.

Для окремих категорій застрахованих осіб та незастрахованих з числа військовослужбовців, що вивільнені зі Збройних сил України у зв'язку із реформуванням без права на пенсію, розмір мінімальної допомоги по безробіттю зріс на 30 грн, або на 14,6 %14

Загальні витрати Державного бюджету у 2007 році на забез­печення програм державної підтримки малозабезпечених сі­мей, сімей з дітьми, інвалідів з дитинства та дітей — інвалі­дів збільшено у 2,8 раза з 3,6 млрд грн (у 2006 році) до 10,2 млрд грн.

З січня 2007 року у 3 рази збільшено мінімальний розмір до­помоги на дітей одиноким матерям, а також одинокі матері набу- ли право на отримання допомоги на дітей, які продовжують на­вчання у вищих навчальних закладах, до 23 років включно.

У 2007 році державна допомога дітям, батьки яких ухиляють­ся від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання їх невідоме, надається на кожну дитину в розмірі 30 % прожиткового мінімуму, встановленого законом для дитини відповідного віку.

Батькам — вихователям і прийомним батькам за надання со­ціальних послуг у дитячих будинках сімейного типу та прийом­них сім'ях органами праці та соціального захисту населення при­значається і виплачується державна соціальна допомога на ді­тей — сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Роз­мір державної соціальної допомоги становить два прожиткових мінімуми для дітей відповідного віку.

У 2008 році збільшується розмір допомоги при народженні дитини, зокрема:

•    при народженні першої дитини допомога надаватиметься у сумі 12240 грн;

•    при народженні другої дитини допомога надаватиметься у сумі 25000 грн;

•    при народженні третьої та кожної наступної дитини допомо­га надаватиметься у сумі 50 тис. грн.15