Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гідра.docx
Скачиваний:
23
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
241.29 Кб
Скачать

58. Методика гідрогеологічних та інженерно-геологічних досліджень при дудівництві та експлуатації гірничих підприємств.

Під методикою гідрогеологічних і інженерно-геологічних досліджень розуміють раціональні у часі і техніко-економічному відношенні поєднання способів вивчення природних умов родовищ, подальше доповнення і корегування їх між собою для забезпечення отримання з необхідною повнотою вихідних даних для геолого-промислової оцінки ділянки і при необхідності для розробки проекту осушувальних і захисних заходів. Вибір методики гідрогеологічних досліджень обумовлений такими чинниками: 1) природними гідрогеологічними і інженерно-геологічними умовами родовища; 2) стадією пошукових робіт; 3) можливим способом розробки і схемою розкриття родовища; 4) характером необхідних захисних заходів.

Всі родовища поділяються на категорії: І - родовища з простими умовами (родовища, складені скельними відкладами); ІІ - родовища із складними умовами (приурочені до піщано-глинистих відкладів); ІІІ - родовища з дуже складними умовами. Останні в свою чергу поділяються на 4 типи:

* родовища, пов’язані з наявністю у розрізі карстових гірських порід;

* родовища, перекриті потужною товщею водоносних відкладів;

* родовища, розташовані поблизу поверхневих водотоків і водойм;

* родовища в умовах особливого гідрогеологічного режиму.

За фізико-хімічними особливостями виділяють території: 1) сприятливі у фізико-хімічному відношенні; 2) несприятливі у фізико-хімічному відношенні. Гідрогеологічні та інженерно-геологічні дослідження повинні виконуватись на різних стадіях вивчення і промислового освоєння рудних родовищ: 1) на стадії пошуку і всіх видів розвідки рудних родовищ; 2) стадії проектування та будівництва гірничорудного об’єкту; 3) стадії промислового освоєння родовища (тривалої експлуатації); 4) на стадії консервації об’єкту.

Відповідно до положення про стадійність геологорозвідувальних робіт гідрогеологічні дослідження проводяться на пошуково-оцінювальній та розвідувальній стадіях. Ці дослідження виконують з метою вирішення наступних виробничих та природоохоронних задач:

а) вивчення природно-історичних, гідрогеологічних і інженерно-геологічних умов родовища;

б) встановлення і кількісна оцінка основних джерел обводнення гірничих виробок та визначення граничних умов;

в) оцінка джерел водопостачання майбутнього підприємства;

г) прогнозна оцінка гірничотехнічних умов промислового відпрацювання об’єкту;

д) прогнозна оцінка впливу майбутньої багаторічної експлуатації всіх основних об’єктів

е) розробка гідрогеологічної основи заходів з охорони і захисту навколишнього середовища (в тому числі найбільш раціональної схеми осушення гірничих виробок);

є) розробка рекомендацій з максимального практичного використання рудничних вод.

59. Природоохоронні питання що вирішують гідрогеологи на стадії експлуатації родовищ

На стадії розвідки завдання досліджень полягає у отриманні достовірних показників стосовно гідрогеологічних умов родовища, які достатні для геолого-економічного обгрунтування доцільності його дослідно-промислової або промислової розробки. На цій стадії гідрогеологічні дослідження повинні бути спрямовані на уточнення і довивчення гідрогеологічних умов родовища і перш за все умов взаємозв‘язку водоносних горизонтів, а також поверхневих і підземних вод з врахуванням різних схем його розкриття і розробки.