Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гідра.docx
Скачиваний:
23
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
241.29 Кб
Скачать

37.Які необхідні умови застосування методу гідрогеологічних аналогій для визначення водопритоку? в чому може бути різниця між об’єктами ?

Метод гідрогеологічних аналогій заснований на аналогії гідрогеологічних і гірничо-технічних умов ділянок родовищ, що розробляються і проектуються до розробки. Аналогія між новим родовищем та підібраним для нього об’єктом-аналогом повинна бути:

  • за геологічним розрізом ділянок робіт;

  • за типом гідрогеологічних умов, тобто за умовами формування ресурсів підземних вод і обводнення гірничих виробок;

  • за способом та системою розробки ділянок родовища;

Допускається різниця :

  • за глибиною залягання корисноїкопалини;

  • за розмірами ділянок розробки;

  • за фільтраційними властивостями порід, що містять родовище;

  • у відстані до контуру живлення та ін.

38. Метод водного балансу для визначення водопритоку. Наведіть основне балансове рівняння і пояснити його складові, якими методами ці складові можна визначити.

Метод водного балансу. Метод грунтується на урахуванні всіх складових живлення й розвантаження підземних вод в умовах їх відбору при осушенні родовища.

Як правило, балансовий метод використовується для орієнтовних оцінок. Більш надійні результати він може дати для оцінки загальних водопритоків у виробки при відборі води з пластів обмеженого поширення (наприклад, замкнені або напівзамкнені пласти).

Рівняння балансу має такий загальний вигляд:

Q = (Q пружні запаси + Q стат) + Q інфільтрація на площі +

  • Q за рахунок зменшення випаровування + Q з водотоків і водойм + Q перетікання + Q штучнеживлення + Q розвантаження підземних вод джерелами

39. Гідравлічний метод оцінки водопритоку для усталеного і квазіусталеного режиму водопритоку. Умови його застосування.

Гідравлічний метод. Цей метод заснований на екстраполяції дослідних даних, які отримують шляхом виконання дослідно-фільтраційних робіт.

При оцінці водопритоку гідравлічним методом спираються на задане водопониження, яке необхідне для безпечної експлуатації гірничої виробки та найбільш повної відробки корисної копалини, і визначають емпіричний закон зниження рівня. Для розрахунку дебіту водопонижуючих свердловин, який дорівнюватиме водопритоку необхідно знайти фільтраційні параметри водоносного горизонту, який обводнює родовище корисної копалини. Гідрогеологічні параметри розраховуються за даними дослідно-фільтраційних робіт на основі рівнянь неусталеного руху підземних вод.

Гідравлічний метод доцільно застосовувати в тих випадках, коли родовище має невеликі розміри і вже в процесі більш менш тривалих дослідно-експлуатаційних відкачок депресія охопить всю його площу, а граничні умови повністю проявляться в характері зниження рівнів.

Гідравлічний метод в поєднанні з балансовим та моделюванням, як різновид гідродинамічного методу, можна використовувати для оцінки експлуатаційних запасів підземних вод родовищ в замкнених і частково замкнених структурах, складених тріщинуватими і закарстованими водоносними породами. При оцінці запасів підземних вод невеликих замкнених структур і масивів, які складені нерівномірно тріщинуватими і закарстованими породами, повинні бути враховані досить складні граничні умови і різноманітні джерела формування експлуатаційних запасів підземних вод.