Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гідра.docx
Скачиваний:
23
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
241.29 Кб
Скачать

42. Типи родовищ за впливом на хімічний склад підземних вод.

О.М. Овчинніков за характером взаємовідношень з підземними водами виділяє три групи родовищ: а) ті, що включають легкорозчинні породи, вилуговування та повне розчинення яких призводить до руйнування цих родовищ та утворення високомінералізованих вод; б) нафти та газу, що формуються в межах водонапірних систем та гідравлічно пов’язані з підземними водами; в) ті, що містять рудні мінерали, які в зоні окислення утворюють легкорозчинні солі, що надають водам специфічні властивості. Родовища твердих корисних копалин за характером взаємодії підземних вод з породами родовища можна об’єднати у три групи: 1) родовища, що міcтятьлегко розчинні солі, які призводять до утворення високомінералізованих вод з підвищеним вмістом Br,B, Li, Sr; 2) екзогенні родовища , що містять мінерали, які в зоні вивітрювання утворюють розчинні солі, надаючи водам специфічних властивостей; за особливими процесами та специфікою хімічного складу серед них виділяються сульфідні і несульфідні родовища; 3) ендогенні родовища, що містять підземні води, склад яких відповідає даній гідрохімічній зоні і складу вміщуючих гірських порід. Тут на ділянках рудних покладів може бути підвищеним вміст важкорозчинних рудних елементів у воді, таких як V, Al, Zn, Pb та деяких інших.

43. Гідродинамічний метод оцінки водопритоку з використанням моделювання. Коли він застосовується ?

Цей метод дозволяє не тільки визначити загальний водоприток у гірничі виробки (дебіти водозаборів), але й здійснювати прогноз формування депресійної воронки у процесі розробки родовища, використовуючи аналітичні залежності отримані для ряду типових розрахункових схем, що відповідають певним граничним умовам. Моделювання доцільно застосовувати в тих випадках, коли основні фактори, що впливають на величину експлуатаційних запасів підземних вод, в процесі розвідочних робіт або за даними експлуатації можуть бути визначені в такому ступені, який забезпечить можливість їх закладення у модель і отримання більш точних результатів у порівнянні з розрахунковими, які виконано іншими методами. На відміну, скажімо, від гідравлічного методу кожен з факторів, що визначають величину експлуатаційних запасів, повинен бути оцінений кількісно. У тих випадках, коли така оцінка не може бути виконана, застосування методу моделювання не забезпечує бажаного ефекту в порівнянні з результатами аналітичних розрахунків

44. Типи родовищ за впливом на хімічний склад підземних вод.

О.М. Овчинніков за характером взаємовідношень з підземними водами виділяє три групи родовищ: а) ті, що включають легкорозчинні породи, вилуговування та повне розчинення яких призводить до руйнування цих родовищ та утворення високомінералізованих вод; б) нафти та газу, що формуються в межах водонапірних систем та гідравлічно пов’язані з підземними водами; в) ті, що містять рудні мінерали, які в зоні окислення утворюють легкорозчинні солі, що надають водам специфічні властивості. Родовища твердих корисних копалин за характером взаємодії підземних вод з породами родовища можна об’єднати у три групи: 1) родовища, що міcтять легко розчинні солі, які призводять до утворення високомінералізованих вод з підвищеним вмістом Br,B, Li, Sr; 2) екзогенні родовища , що містять мінерали, які в зоні вивітрювання утворюють розчинні солі, надаючи водам специфічних властивостей; за особливими процесами та специфікою хімічного складу серед них виділяються сульфідні і несульфідні родовища; 3) ендогенні родовища, що містять підземні води, склад яких відповідає даній гідрохімічній зоні і складу вміщуючих гірських порід. Тут на ділянках рудних покладів може бути підвищеним вміст важкорозчинних рудних елементів у воді, таких як V, Al, Zn, Pb та деяких інших.