Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
CIVIL.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
174.08 Кб
Скачать

11. Місце цивільного права в системі галузей права.

Посилюється роль цивільно-правового договору в самостійній організації господарської діяльності суб'єктів товарно-грошових відносин. Все це свідчить про зростаючу соціальну цінність цивільного права в правовій державі і визначає його місце в системі правових галузей. Сучасне право поділяється на окремі галузі і залежно від критеріїв, покладених в основу їх розмежування, і функціональних особливостей кожної з галузей. До таких критеріїв належать: предмет, метод правового регулювання та функції даної галузі.

Взаємодія галузей сучасного права забезпечує всебічне правове регулювання суспільних відносин в Українській державі.

Цивільне право як самостійна галузь права має відповідний предмет, метод цивільно-правового регулювання та функції.

12. Відмежування цивільного права від інших галузей права.

У правовому відношенні внутрішня згідність і єдність кожної галузі права залежить від трьох правових принципів, які відображають суть права і єдністю тих критеріїв, які закладаються в основу розмежування галузей права.

Критеріями розмежування, відокремлення галузей права є :

1) предмет правового регулювання, тобто галузь суспільних відносин певного виду, які регулюються цією галуззю права;

2) метод правового регулювання, тобто певна сукупність заходів, способів, за допомогою яких дана галузь права впливає на регулювання суспільних відносин;

3) функції даної галузі права, тобто спеціальні задачі, які вирішує конкретна галузь права в системі права.

13. Система цивільного права як галузі права.

Система цивільного права - це структура галузі як невід'ємний атрибут усіх реально існуючих соціальних систем. Цивільно-правова структура є будовою та внутрішньою формою організації системи цивільного права як єдність взаємозв'язків між її елементами.

Елементами цивільно-правової структури виступають юридичні норми та інститути. Під юридичним інститутом слід розуміти групу цивільно-правових норм, які регулюють відповідні однорідні суспільні відносини. Наприклад, цивільно-правові норми, які регулюють відносини, що виникають з договору купівлі-продажу, становлять інститут купівлі-продажу

Отже, система цивільного права являє собою структуру, елементами якої є цивільно-правові норми та інститути, розміщені в певній послідовності

14. Співвідношення цивільного права і цивільного законодавства.

Співвідношення між цивільним правом І цивільним законодавс­твом виглядає таким чином: цивільне право — це сукупність кон­цепцій, правових ідей, юридичних норм; цивільне законодавство — це система нормативних актів, що регулюють цивільні відносини.

Таким чином, цивільне право може бути охарактеризоване як внутрішня форма права, зміст якого визначається соціальними та економічними особливостями регульованих ним суспільних відно­син, а цивільне законодавство — як зовнішня форма права, зумов­лена його змістом. Звідси випливає, що цивільне право становить зміст цивільного законодавства, а останнє є формою вираження цивільного права.

15. Система цивільного законодавства.

Цивільно-правові акти залежно від їх юридичної сили і престижу перебувають на різних структурних рівнях, а тому система цивільних правових актів у цілому є поліструктурною. Найважливішими нормативними актами є закони. Вони поділяються на основні (конституційні) і звичайні. Найвищу юридичну силу має Конституція Укр. Закони та інші нормативні акти приймаються на основі Конституції і мають відповідати їй. Конституція Укр. містить у собі норми різних галузей права, в тому числі норми цивільного права. Вона передбачає цивільно-правові засади регулювання відносин власності в ст.

Елементом системи цивільного законодавства Укр. є укази Президента Укр. Значну роль у регулюванні майнових відносин відіграють постанови і розпорядження КабМіну Укр. На рівні постанов КабМіну затверджуються досить важливі нормативні акти. Наступною частиною структури законодавства є відомчі нормативні акти. Вони є найменш організованою частиною ієрархічної структури законодавства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]