Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
CIVIL.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
174.08 Кб
Скачать

9. Система цивільного права як галузі права. Функції цивільного права.

Базовим елементом будь-якої системи права є правова норма. Базовим елементом ЦП є цивільно-правова норма, тобто певне правило поведінки, встановлене або санкціоноване компетентним державним органом. Цивільно-правовий інститут – це сукупність цивільно-правових норм, що регламентують відносно самостійну систему суспільних відносин. Підгалузями ЦП є право власності та зобов’язальне право. Від системи ЦП потрібно відрізняти систему цивільного законодавства як сукупність нормативних актів. ЦП поділяється на 2 частини: загальна і особлива. В загальній частині містяться норми, що визначають предмет і метод ЦП, правовий статус суб’єктів ЦП, відносини представництва та довіреності та інші аспекти участі суб’єктів цивільно-правових відносин. Особлива частина ЦП містить норми, що регулюють відносини власності та інші речові права, зобов’язальні відносини, відносини пов’язані із спадкуванням, відносини інтелектуальної власності, питання застосування іноземного ЦП на території України.

Загальноправовими функціями, що виявляються на цивіліс- тичному рівні, є:

1) інформаційно-орієнтуюча функція — ознайомлення суб’єктів цивільних відносин із концепцією прав людини (приватної особи), принципами визначення положення приватної особи, загальними тенденціями правового регулювання у цій сфері тощо;

2) виховна (попереджуючо-виховна, превентивна) функція — виховання поваги до права взагалі, цивільних прав інших осіб, правопорядку тощо;

3) регулятивна функція — упорядкування цивільних відносин, наданні прав та обов’язків учасникам цих відносин, встановленні правил поведінки суб’єктів цивільного права;

4) охоронна (захисна) функція — забезпечує юридичну можливість захисту порушених суб’єктивних майнових чи особистих прав і сприяє їх певній нормалізації шляхом визначення правових засобів належного виконання цивільних прав та обов’язків, встановлення заходів щодо захисту і відповідальності за цивільні правопорушення тощо.

Специфічними цивілістичними функціями у сфері цивільних відносин є: а)уповноважуюча — цивільне право створює нормативну базу, передумови для саморегулювання у сфері приватного права, віизначає принципи внутрішнього регулювання, яке здійснюється шляхом укладання правочинів учасниками цивільних правовідносин; б) компенсаційна— забезпечує можливість відновлення порушених цивільних прав та інтересів на еквівалентній основі; в) превентивна функція — відповідні законоположення набувають попереднього інформагивно- ІШш І сигнального значення запобіжного засобу, своєрідного стимулювання особи утримуватися від певних правопорушень, від посягань на суб’єктивні права інших осіб (ст.ст. 623, 624, 1192 ЦК тощо).

10. Основні принципи цивільного права

Принцип юридичної рівності, вільного волевиявлення, майнової самостійності учасників цивільних відносин — таке становище учасників, коли воля одного з них не залежить від волі іншого, який не може йому наказувати, оскільки сам учасник: фізична або юридична особа — самостійні у прийнятті тих чи інших рішень.

Принцип неприпустимості свавільного втручання у сферу особистого життя людини — вимога забезпечення свободи особистості, яку іноді називають «суверенітетом особистості», вкладаючи в це поняття можливість індивіда визначати тип і характер поведінки, своє місце у суспільстві у системі цивільних відносин на власний розсуд.

Принцип свободи власності (неприпустимості позбавлення права власності усім власникам забезпечуються рівні умови здійснення своїх прав, зокрема права володіння, користування та розпорядження своїм майном, які він здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб, а держава не втручається у їх здійснення.

Принцип свободи договору— визнання за суб’єктом цивільного права можливості укладати договори (або утримуватися від укладення договорів) і визначати їхній зміст на власний розсуд відповідно до досягнутої з контрагентом домовленості.

Принцип свободи підприємницької діяльності, не « ,- забороненої законом,— закріплене у законодавчому порядку загальне правило про право зайняття підприємницькою діяльністю, а також встановлення юридичних гарантій реалізації цього права (ст. З ЦК України)

Принцип судового захисту цивільних прав та інтересів полягає у тому, що правосуддя в Україні здійснюється виключно судами, юрисдикція яких поширюється на всі правовідносини, що виникають у державі (ст. 124 Конституції України).

Принцип справедливості, добросовісності та розумності виражається у встановленні його нормами рівних умов для участі усіх осіб у цивільних відносинах; закріпленні можливості адекватного захисту порушеного цивільного права або інтересу; поєднання створення норм, спрямованих на забезпечення реалізації цивільного права, з шануванням прав та інтересів інших осіб, моралі суспільства тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]