Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
соц проф. роб прогр Головко.doc
Скачиваний:
40
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
349.7 Кб
Скачать

Зміст дисципліни

ЗМІСТОВНИЙ МОДУЛЬ І. ОСНОВНІ ПЕДАГОГІЧНІ ПРОБЛЕМИ СОЦІАЛЬНОГО ВИХОВАННЯ НЕПОВНОЛІТНІХ

Тема 1. Сучасна ситуація в державі та її вплив на розвиток особистості неповнолітніх(9 год.).

Лекція 1. Сучасна ситуація в державі та її вплив на розвиток особистості неповнолітніх(2 год.).

Особливості перехідного періоду розвитку суспільства.

Криміногенна ситуація у міській і сільській місцевості, її особливості. Характер розвитку кримінальності в умовах індустріального міста. Динаміка криміногенної ситуації, що складається в адміністративних районах міст.

Про наркотична ситуація і підліток, огляд кримінальних явищ. Ринок і підліток. Школа і ринок.

Вікові особливості підліткового віку та правопорушення. Своєрідність соціального становлення підлітка. Вплив зовнішніх і внутрішніх чинників на процес соціальної адаптації, соціалізації, ресоціалізації підлітка.

Негативні фонові явища (злочинність, рекет, дармоїдство, проституція, наркоманія, токсикоманія, неформальні об'єднання асоціального спрямування і т. ін.) і проблеми правопорушень неповнолітніх.

Прогностичні тенденції у соціальних відхиленнях неповнолітніх.

Зв'язок дорослої злочинності і злочинності неповнолітніх. Культивування кримінальних традицій у молодіжному середовищі злочинним світом. Опіка злочинним світом неповнолітніх правопорушників.

Адміністративна та кримінальна відповідальність, їх види й особливості.

Сутність Закону України (січень 1995 року) "Про органи та служби у справах неповнолітніх і спеціальні підліткові установи щодо забезпечення прав, свобод і законних інтересів неповнолітніх, профілактики правопорушень". Функціональні обов'язки спеціальних підліткових установ, комітетів (служб) у справі неповнолітніх, кримінальної міліції, слідчих підрозділів прокуратури, судів у справах неповнолітніх, приймальників-розподільників, притулків, центрів медико-соціальної реабілітації, загальноосвітніх шкіл та училищ соціальної реабілітації. Превентивні (попереджувальні, охоронні) заходи щодо правопорушень молоді. Державна політика з профілактики асоціальної поведінки молоді. Державні й адміністративні закони і акти Кабінету Міністрів України, Міністерства освіти, Міністерства у справах молоді та спорту щодо попередження і подолання деструктивної поведінки дітей і молоді.

Семінарське заняття 1. Сучасна ситуація в державі та її вплив на розвиток особистості неповнолітні (1 год.).

Завдання для практичної роботи:

  1. Дати характеристику віковим особливостям підліткового віку та правопорушенням.

  2. Своєрідність соціального становлення підлітка. Вплив зовнішніх і внутрішніх чинників на процес соціальної адаптації, соціалізації, ресоціалізації підлітка.

  3. Негативні фонові явища (злочинність, рекет, дармоїдство, проституція, наркоманія, токсикоманія, неформальні об'єднання асоціального спрямування і т. ін.) і проблеми правопорушень неповнолітніх.

  4. Розкрити можливі форми та методи профілактичної роботи з учнями.

  5. Що являє собою рання профілактика?

  6. Наведіть приклад з досвіду роботи школи по попередженню відхилень у поведінці учнів.

Самостійна робота(6 год.).

1. Дати характеристику криміногенній ситуації у міській і сільській місцевості, її особливості (за вибором студента). Характер розвитку кримінальності в умовах індустріального міста.

Рекомендована література:

  1. Завацька Л.М. Технології професійної діяльності соціального педагога. Навчальний посібник для ВНЗ. – К.: Видавничий Дім "Слово", 2008. - 240 с.

  2. Комплексна допомога бездоглядним та безпритульним дітям : метод. посіб. / Безпалько О. В., Гурковська Л. П., Журавель Т. В. та ін. ; за ред. Звєрєвої І. Д., Петрочко Ж. В. – К .: Калита, 2010. – 376 с.

  3. Парфанович І.І. Соціальна профілактика. Курс лекцій- / Тернопіль, ТДПУ, 2009.- 159 c.

  4. Белкин А. С. Внимание – ребенок. Причины, диагностика, предупреждение отклонений в поведении школьников / А. С. Белкин – Свердловск, Средне-Уральск. Кн. Изд-во, 1981. – 128 с..

  5. Ващенко І. В. Про деякі особливості злочинності неповнолітніх в Україні / І. В. Ващенко // Наук. вісн. Львів. держ. нац. ун-ту ім. І. Франка. – Л., 2004. – № 1(1) : Актуальні проблеми профілактики.

  6. Вугрич В. П. Сутність моральних відхилень в учнів шкіл-інтернатів : в 2 кн. / Вугрич В. П. // Теоретико-методичні проблеми виховання дітей та учнівської молоді : зб. наук. пр. – К., 2002. – Кн. ІІ. – С. 50–52.

Тема ІІ. Сутність різних видів профілактики правопорушень неповнолітніх(9 год.).

Лекція 2. Сутність різних видів профілактики правопорушень неповнолітніх(2 год.).

Філософи, соціологи, юристи про історичну, біологічну, соціальну обумовленість причин правопорушень особистості. Про генезис, специфіку та форми прояву відхилень у поведінці неповнолітніх.

Характеристика поняття "профілактика правопорушень". Поняття первинної, вторинної і третинної профілактики.

Тенденція "омолодження" правопорушень неповнолітніх. Сутність ранньої профілактики правопорушень, її різновиди, гуманістична спрямованість.

Рання профілактика у системі відхилень у поведінці школярів, її зміст і структура. Організація психолого-педагогічної, правової служб, профілактична робота з потенційними порушниками поведінки, робота з молодими сім'ями, педагогізація проблем сімейного виховання і т. ін.

Педагогічна профілактика, її соціальний, психологічний і педагогічний аспекти.

Організаційно-структурний і психолого-педагогічний рівні педагогічної

профілактики.

Актуалізація нових підходів до профілактики правопорушень на гуманістичній і демократичній основі.

Семінарське заняття2. Сутність різних видів профілактики правопорушень неповнолітніх(2 год.).

Завдання для практичної роботи:

  1. Підготуйте повідомлення на одну з таких тем: "Школа як організаційно-методичний центр профілактики відхилень у поведінці учнів", "Форми й методи роботи з неблагонадійними сім'ями", "Організація виховної роботи з учнями, схильними до порушень у поведінці", "Гуманістичні засади виховного впливу на правопорушників". «Робота з важкими учнями у педагогічній системі А. С. Макаренка, В. О. Сухомлинського".

  2. Розкрити можливі форми та методи профілактичної роботи з учнями. Що являє собою рання профілактика?

  3. Дослідіть проблему: чому окремі підлітки з неблагонадійних сімей не порушують норм і правил поведінки, не скоюють правопорушень?

  4. Наведіть приклад з досвіду роботи школи по попередженню відхилень у поведінці учнів.

Самостійна робота (5год.).

  1. Внесок у розробку теоретичних проблем профілактичноїроботи та практику роботи з важковиховуваними дітьми С. Т. Шацького та П. П. Блонського.

  2. Внесок у розробку теоретичних проблем профілактичної роботи та практику роботи з важковиховувани мидітьми В. Л. Виготського.

  3. Внесок у розробку теоретичних проблем профілактично їроботи та практику роботи з важковиховуваними дітьми А. С. Макаренка та В. О. Сухомлинського.

Рекомендована література:

  1. Завацька Л.М. Технології професійної діяльності соціального педагога. Навчальний посібник для ВНЗ. – К.: Видавничий Дім "Слово", 2008. - 240 с.

  2. Комплексна допомога бездоглядним та безпритульним дітям : метод. посіб. / Безпалько О. В., Гурковська Л. П., Журавель Т. В. та ін. ; за ред. Звєрєвої І. Д., Петрочко Ж. В. – К .: Калита, 2010. – 376 с.

  3. Парфанович І.І. Соціальна профілактика. Курс лекцій- / Тернопіль, ТДПУ, 2009.- 159 c.

  4. Діти і соціум: особливості соціалізації дітей дошкільного та молодшого шкільного віку : монографія / А. М. Богуш, Л. О. Варяниця, Н. В. Гавриш та ін. ; наук. ред. А. М. Богуш ; за заг. ред. Н. В. Гавриш. – Луганськ : Альма-матер, 2006. – 368 с

  5. Дорогіна О. В. Особливості превентивної роботи з важковиховуваними дітьми молодшого шкільного віку в загальноосвітніх школах-інтернатах : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. пед. наук : спец. 13.00.07 “Теорія і методика виховання” / Дорогіна О. В. ; Терноп. нац. пед. ун-т ім. В. Гнатюка. – Т., 2004. – 20 с.

  6. Куфаев В. И. Педагогические меры борьбы с правонарушениями несовершеннолетних / Куфаев В. И. – М. : Работник Просвещения, 1927. – 104.

  7. Кушнарьов С. Причини та умови розвитку злочинності неповнолітніх / С. Кушнарьов // Соц. педагогіка: теорія та практика. – 2008. – № 1. – С. 47.

  8. Лазурский А. Ф. Школьные характеристики / А. Ф. Лазурский. – Изд. 2-е. – СПб, 1913. – 214 с.

  9. Лактіонова Г. М. Участь дітей у процесі прийняття рішень: сучасні підходи та стратегії / Лактіонова Г. М. // Теоретико-методичні проблеми виховання дітей та учнівської молоді. – К., 2004. – Вип. 6, кн. 1. – С. 324–329.

Тема ІІІ. Педагогічна занедбаність - основна передумова відхилень у поведінці неповнолітніх (11 год.).

Лекція 3. Педагогічна занедбаність - основна передумова відхилень у поведінці неповнолітніх (4 год.).

Педагогічна занедбаність. Важкі діти. Підходи вітчизняних педагогів до проблеми педагогічна занедбаність. Психоаналітична, біхевіористична, культурологічна теорії про схильність до правопорушень. Патологічні і непатологічні відхилення у поведінці. Причини педагогічної занедбаності: умови сімейного виховання, упущення в навчально-виховній роботі, школи, внутрішні суперечності. Типи педагогічної занедбаності підлітків: педагогічна занедбаність, відхилення в психічній діяльності, ситуативна важковиховуваність, власне важковиховуваність. Критерії педагогічна занедбаність. Ознаки педагогічної занедбаності. Види педагогічної діагнос­тики педагогічної занедбаності. Етапи вивчення педагогічної занедбаності. Методики вивчення педагогічної занедбаності школярів: діагностична програма вивчення рівнів педагогічної занедбаності школярів, програма аналізу вивчення педагогічної занедбаності дітей в сім’ї.

Семінарське заняття 3 Педагогічна занедбаність - основна передумова відхилень у поведінці неповнолітніх (1 год.).

Завдання для практичної роботи:

    1. Провести понятійно-категоріальний аналіз підходів до визначення поняття "відхилення у поведінці". Запропонувати власний підхід.

    2. Обґрунтувати актуальність окремих причин девіантної поведінки неповнолітніх в Україні.

    3. Опрацювати (на вибір):

      1. діагностичну програму вивчення рівнів вихованості школярів ;

      2. звідний лист даних вивчення вихованості учнів ;

      3. програму аналізу вихованості дітей в сім'ї .

    4. Опрацювати книгу: Поройков В. М. Трудная пора - взросление. - М.: Знание, 1980 (Нар. ун-т. пед. ф-т, №2) і підготувати за нею коротке повідомлення. (Повідомлення готують 2-3 студентів).

Самостійна робота (6 год.).

    1. Провести обстеження 3 дітей для вивчення рівня їх вихованості за діагностичною програмою вивчення рівнів вихованості школярів.

6. Розробити власну програму вивчення рівнів вихованості учнів (за і бажанням).

Рекомендована література:

  1. Выготский Л. С. Диагностика развития и педагогическая клиника трудного детства. - М., 1936. Гуманізм як засіб попередження важковиховуваності: Метод, рекомендації. - К., 1993. -48 с.

  2. Заверико Н. В. Соціальна педагогіка [Текст] : навч. посіб. для студ. вищ. навч. закл. / Н. В. Заверико ; ДВНЗ "Запоріз. нац. ун-т" МОН України. - Запоріжжя : Запорізький нац. ун-т, 2011. - 259 с.

  3. Заросинський Ю. Л. Правові засоби профілактики праовопрушень неповнолітніх / Заросинський Ю. Л. // Педагогічно-правова профілактика правопорушень серед учнівської молоді : наук.-метод. зб. ст. / за заг. ред. В. П. Пастухова. – К. : ІЗМН, 1997. – С. 151–159.

  4. Змановская Е. В. Девиантология: (Психология отклоняющегося поведения) : учеб. пособие для студентов высш. учеб. заведений / Змановская Е. В. – М. : Академия, 2003. – 288 с

  5. Збірник міжнародних документів та нормативно-правових актів України питань соціально-правового захисту дітей /С. Р. Станік (голов Ред): Мінюст України. - 2 вид. доп. - К : Логос, 2001.-Ч. 2.-2001.-442 с.

  6. Максимова Н. Ю. Виховна робота з соціально дезадаптованими школярами: Методичні рекомендації. - К: ІЗМН, 1997. - 136 с. (рос. мовою)

  7. Макаренко А. С. Вибрані педагогічні твори / Макаренко А. С. – К. ; Х. : Радян. шк., 1947. – С. 9

  8. Максимова Н. Ю. Воспитательная работа с социально-дезадаптированными школьниками. - К., 1997.

  9. Максимова Н. Ю. Основи дитячої патопсихології. - К., 1996.

Тема ІV. Психолого-педагогічна характеристика неповнолітніх схильних до правопорушень(9 год.).

Лекція 4. Психолого-педагогічна характеристика неповнолітніх схильних до правопорушень(2 год.).

Морально-психологічна характеристика важковиховуваних учнів. Стадії формування девіантної поведінки: недоліки поведінки, особистісні недоліки, негативні якості. Вивчення важковиховуваних. Вимоги до вивчення. Виявлення ранніх проявів негативних якостей. Методи самовивчення і самооцінки. Визначення характеру важкого учня: рівні спрямованості, ставлення до оточуючого соціального і педагогічного середовища. Параметри-діагностики важковиховуваності: критерії супротиву педагогічним впливам, ознаки рівня соціального життєвого досвіду, загальний розвиток особистості, ставлення до своїх недоліків, рівень самоуправління поведінкою. Рівні обтяженості важковиховуваності. Методики вивчення важковиховуваних учнів: комплексна експрес-діагностика соціально - педагогічної занедбаності (МЕДОС), методика виявлення діагностики схильності до поведінки з відхиленнями, методика виявлення важковиховуваності учня, орієнтовна схема психолого-педагогічного аналізу особистості учня, анкета для учнів на вивчення способу життя, методика діагностики особистісного розвитку (ДВОР).

Акцентуації характеру. Психопатії. Типи акцентуацій за О. Лічко: гіпертимний, циклоїдний, лабільний, психастенічний, сенситивний, астеноневротичний, істероїдний, шизоїдний, епілептоїдний, нестійкий, конформний. Порушення потягів: потяг до бродяжництва, підпалів, вживання спиртних напоїв, наркотиків. Особливості дослідження психічних процесів неповнолітніх правопорушників.

Методики вивчення порушень психічних процесів підлітків: модифікований опитувальник для ідентифікації типів акцентуацій характеру у підлітків (МПДО), методика діагностики узагальнених смислових установок "Незакінчені речення", опитувальник для батьків "Діагностик порушень у стосунках з батьками", методика експрес-діагностики характерологічних особливостей учнів.

Типові підліткові психологічні реакції. Інфантильні психологічні реакції. Вплив патології нервової системи на генезис відхилень у поведінці. Механізми формування патохарактерологічного розвитку. Клініко-психологічні варіанти порушень афективної сфери. Особливості підлітків з підвищеною афективною збудливістю (АЗ). Синдром АЗ. Патологічна і непатологічна АЗ. Порушення поведінки при явищах психічної нестійкості. Патологічні і непатогогічні порушення поведінки. Методики діагностики порушень в афективній сфері: шкала тривожності Спілберга, тест Роршаха, тест "Складна фігура" (за Реєм), тест "Піктограма" (за А. Лурією), тест "Красивий малюнок".

Агресія. Види агресії. Типи агресії: вербальна і фізична, пряма і опосередкована, групова та індивідуальна. Агресивність підлітків, її класифікація за Бельським. Групи агресивних підлітків за спрямованістю особистості (за Семенюком). Методи вивчення агресивності підлітків: спостереження, бесід, опитування. Форми агресивних реакцій за тестом Басса-Дарки. Методика вивчення агресивності школярів: методика "Самооцінка психічного стану особистості за Айзенком", опитувальник агресивності Басса-Дарки, Фрейбургська анкета агресивності, тест схильності до ризику.

Семінарське заняття 4 Психолого-педагогічна характеристика неповнолітніх схильних до правопорушень (2год.).

Завдання для практичної роботи :

  1. Аналіз діагностичних методик, формулювання висновку про те, на вивчення яких сторін особистості вони спрямовані.

  2. Обговорення результатів проведеного обстеження.

  3. На основі аналізу ситуацій-прикладів, описаних Л. Бєлкіним, виділення факторів, що зумовлюють труднощі у поведінці дітей. Обговорення пропозицій Л. Бєлкіна щодо діагностики важковиховуваних дітей.

  4. Обговорення книги Р. Д. Байярда і його пропозицій щодо налагодження стосунків з підлітками. (Байярд Р. Д. Ваш беспокойный подросток. - М., 1991).

  5. Заслуховування повідомлення за книгою К, Бютнера. Аналіз запропонованих ним шляхів профілактики агресивності дітей. (Бютнер К. Жить с агрессивными детьми. - М.: Педагогіка, 1991.)

  6. Обговорення проблем, піднятих в реферативних повідомленнях.

Завдання для самостійної роботи(5год.).

1. Опрацювати (на вибір):

    1. комплексну експрес-діагностику соціально-педагогічної занедбаності (МЕДОС.)

b) методику діагностики схильності до поведінки з відхиленнями

с) методику виявлення важковиховуваності учня

d) орієнтовну схему психолого-педагогічного аналізу особистості учня

е) анкету для учнів на вивчення способу життя

f) методику діагностики особистісного розвитку (ДВОР).

2. Провести обстеження молодшого школяра за тестом МЕДОС, охарактеризувати його стан.

Самостійна робота. (1 год.).

Опрацювати (на вибір):

      1. модифікований опитувальник для ідентифікації типів акцентуацій характеру у підлітків (МПДО ;

      2. методику діагностики узагальнених смислових установок "Незакінчені речення"

      3. опитувальник для батьків "Діагностика порушень у стосунках з батьками"[

d) методику експрес-діагностики характерологічних особливостей учнів.

Рекомендована література:

  1. Баженов В. Г Воспитание педагогически запущенных подростков. - К.: Рад. шк., 1986.

  2. Бакума І. М. Ціннісні орієнтації особистості в детермінації девіантної поведінки молоді [Текст] : автореф. дис... канд. філос. наук : 09.00.03 / Інесса Миколаївна Бакума ; Південноукраїнський держ. педагогічний ун-т ім. К.Д.Ушинського. - О., 2009. - 20 с.

  3. Белкин А. С. Внимание – ребенок. Причины, диагностика, предупреждение отклонений в поведении школьников / А. С. Белкин – Свердловск, Средне-Уральск. Кн. Изд-во, 1981. – 128 с..

  4. Берковиц Л. Агрессия; причини,развитие, контроль. - СПб., 2001

  5. Петрочко Ж. В. Дитина в складних життєвих обставинах: соціально-педагогічне забезпечення прав [Текст] : монографія / Ж. В. Петрочко ; Ін-т пробл. виховання НАПН України. - Рівне : [О. Зень], 2010. - 367 с.

Форма контролю:

        1. Контрольна робота.

        2. Захист рефератів.

        3. Перевірка діагностичних матеріалів.

        4. Перевірка анотацій до запропонованих книг.

ЗМІСТОВНИЙ МОДУЛЬ II. СОЦІАЛЬНО-ПРАВОВІ АСПЕКТИ СИСТЕМИ ФОРМУВАННЯ В НЕПОВНОЛІТНІХ ПОВАГИ ДО ЗАКОНУ