Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мистецтво балетмейстера.doc
Скачиваний:
124
Добавлен:
18.03.2015
Размер:
2.47 Mб
Скачать

Зразки хороводів природничого циклу

Хоровод «Марена»

Опис хороводу. На сцені, зліва від глядача, на пагорбку сидять шість дівчат, які без музичного супроводу тихо наспівують українську народну пісню «В кінці греблі шумлять верби» (один куплет). Співаючи, дівчата плетуть вінки на заздалегідь виготовлених і частково обвитих квітами дерев'яних обручах діаметром 25-30 сж. Коли ця група закінчує співати перший куплет, із–за останньої куліси, справа від глядача, під акомпанемент баяна, що награє мелодію «Марени», виходить друга група з шести дівчат, які прямують до центру сцени. Дівчата несуть зелену гілку, піднімаючи її так, що руки знаходяться трохи вище рівня плечей.

Група дівчат, що плела вінки, побачивши дівчат, які несуть «марену», йде їм назустріч. У центрі всі разом установлюють гілку на підлозі, прикрашають її вінками, квітами І стрічками. Усе це слід зробити за 10 тактів музичної фрази. На 11–12-й такти дівчата повільно розходяться і, взявшись за руки, стають навколо «марени» обличчям до центру (схема 50).

I фігура (4 такти)

На 1-2-й такти починається пісня. Дівчата, взявшись за руки, утворюють коло, в середині якого стоїть «марена». Вони всі разом починають крок з правої ноги. На один такт роблять чотири кроки, йдучи проти руху годинникової стрілки. Наприкінці останньої чверті 1–го такту роз'єднують руки і опускають їх, трохи відводячи в сторону від корпусу, долонями назовні.

На першу чверть 2-го такту роблять крок правою ногою до центру кола, в напрямку до «марени». Корпус при цьому трохи нахиляють вперед, руки опускають так, ніби зривають на землі квітку.

На другу чверть 2–го такту, випрямляючи корпус, піднімають руки вгору, ніби кидають квіти на «марену», і приставляють водночас ліву ногу до правої.

На третю-четверту чверті 2–го такту, повертаючись через праве плече, як показано пунктиром на схемі 51, роблять крок правою ногою від центру назовні кола і приставляють ліву ногу до правої. Руки відводять вбік трохи нижче плечей.

На З-4-й такти повністю повторюють рухи перших 2 тактів. Починаючи їх, усі дівчата стоять спиною до центру кола. На третій такт, узявшись за руки, йдуть по колу за рухом годинникової стрілки. Крок правою ногою на. першу чверть 4-го такту і поворот роблять так, як показано пунктиром на схемі 52. Наприкінці 4-го такту стають у вихідне положення, як на початку фігури.

II фігура (4 такти)

На 5-6-й такти виконавці стоять обличчям до центру кола, руки їх з'єднані.

На 5-й такт усі разом роблять крок з правої ноги, йдучи проти руху годинникової стрілки. На останню чверть 5-го такту роз'єднують руки.

На 6-й такт усі повертаються рухом «припадання» за рухом годинникової стрілки. Вихідне положення – третя позиція ніг, права нога попереду. Під час повороту на місці кожна дівчина піднімає роз'єднані руки над головою і проводить ними по вінку, ніби поправляючи його, а потім по стрічка

На останню чверть 6–го такту, зробивши повний (на 360°) оберт на місці, зупиняються обличчям до центру кола, знову взявшись за руки.

На 7-8-й такти повністю повторюються рухи 5–6–го тактів, тільки всі дівчата йдуть у протилежний бік, тобто за рухом годинникової стрілки, а поворот на місці – «припадання» – роблять проти руху годинникової стрілки. Вихідне положення – третя позиція ніг, ліва нога попереду.