Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мистецтво балетмейстера.doc
Скачиваний:
124
Добавлен:
18.03.2015
Размер:
2.47 Mб
Скачать

Хоровод «Козлик»

Опис хороводу. Діти стають у коло обличчям до центру, не з'єднуючи рук. Одного з них, якого визначають заздалегідь, називають «козликом» («козликів» може бути два, три і навіть чотири). «Козлики» стоять у колі, серед учасників. Якщо їх два, три або чотири, то вони повинні стояти в різних місцях кола.

З 1-го по 4-й такти мелодії першої строфи на слова, які співають всі учасники хороводу: «Вийди, вийди, кізлику. Вийди, вийди рано» «козлик» чи «козлики» виходять за межі кола і під кінець 4-го такту швиденько вибігають у середину кола.

З 5-го по 8-й такти мелодії на слова: «Вийди, вийди рано, Вийди, погуляймо» — «козлик» або «козлики», ходячи по колу, удають, що когось розшукують поміж учасниками, і стають біля тих, кого вони вибрали.

З 9-го по 10-й такти мелодії на слова звернення: «Кізлику! — «козлик» або «козлики» стрімко переступають з ноги на ногу, а з 11-го по 12-й такти мелодії на слово: «Обернися,- продовжуючи переступати з ноги на ногу, обертаються на місці за рухом годинникової стрілки.

З 13-го по 16-й такти мелодії на слова: «З которою панною обнімися»— «козлик» або «козлики» беруть за руки тих, кого вони вибрали з учасників хороводу (і біля яких вони стоять) і виводять їх в середину кола.

З 1-го по 4-й такти мелодії другої строфи на слова: «Ти скажи нам, кізлику, Як дівочки скачуть» учасники хороводу кладуть собі руки на талію і роблять одночасно крок правою ногою вперед. У цей час «козлик» або «козлики» з тим учасником, якого вони вибрали, міцно тримаючись за руки, трохи відхиляють корпус назад і, виконуючи «дрібушки», кружляють в довільному напрямку.

З 5-го по 8-й такти мелодії на слова: «Ой так хорошенько, Ой так приязненько» - всі учасники хороводу опускаються на ліве коліно і плещуть у долоні в такт пісні. «Козлик» або «козлики», виконуючи «дрібушки», кружляють в парах, як і раніше, тільки в протилежний бік.

З 9-го по 12-й такти мелодії на слова: «Хоч з старою, Хоч з малою» - учасники хороводу піднімаються з колін, і, беручись за руки, йдуть, починаючи крок з правої ноги, до центру кола. Звужуючи коло, поступово піднімають з'єднані руки вгору. «Козлик» або «козлики» з тими, яких вони вибрали, відступають до центру кола.

З 13-го по 16-й такти мелодії на слова: «З дівчиною молодою» - всі учасники хороводу, починаючи крок з правої ноги, відступають на вихідне місце, поступово опускаючи руки вниз. «Козлик» або «козлики» і ті, що з ними в парі, розміщуються між учасниками хороводу (цей хоровод виконують так, як «Зайко»).

Хоровод «Пучу, печу хлібчик»

Опис хороводу. Діти стають у коло обличчям до центру. Перед кожним з учасників уявна піч. Під руками така ж уявна діжка з тістом, з правого боку – лопата.

З 1-го по 4-й такти мелодії хороводу на слова: «Печу, печу хлібчик, дітям на обидчик» – усі учасники одночасно обома руками ніби згортають тісто з країв діжки на середину і по черзі один раз правою і один раз лівою руками вимішують його. Так вони роблять двічі підряд.

З 5-го по 6-й такти мелодії на слова: «Беру, беру папку» – усі немовби беруть частину тіста з діжки і, перекидаючи його з правої на ліву долоню, викачують хлібину.

З 7-го по 8-й такти мелодії на слова: «Кладу на лопатку», – хлібини залишають на руках. Правими руками беруть лопати, які стоять справа, і кладуть їх на припічки. Разом з цим лівими руками кладуть хлібини на лопати.

З 9-го по 10-й такти мелодії на оклик: «Шусть у піч! Шусть» – саджають хліб у піч так: лівими руками беруть уявні ручки лопат посередині, а правими за кінці і піднімають хлібини. Потім роблять випад на ліві ноги, згинають їх трохи в колінах і, нахиляючи корпус вперед, заносять лопати в печі, швидко скидаючи з них хлібини.