Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова моя.doc
Скачиваний:
485
Добавлен:
13.03.2015
Размер:
186.88 Кб
Скачать

Висновок

Отже, ми розглянули сучасні методики викладання. Чи існує спільна основа, на якій базуються всі ці методики? Так, безсумнівно, в основі цих методик лежить ряд загальних методичних принципів. Але колись потрібно сказати, що всі ці чотири методики мають спільну мету навчання - навчити учнів спілкуватися англійською мовою, а також брати участь у становленні та розвитку особистості учнів.

Базисним принципом усіх цих методик є принцип активної комунікації, за основу в якій беруться ситуації різного характеру (від соціально-побутових до проблемних). Ситуації ці реалізуються через роботу в групах (колективна робота), але при цьому всі ці принципи є одночасно особистісно-орієнтованими, і найефективніше реалізуються в позитивній психологічній атмосфері, коли всі відчувають себе комфортно і знаходяться в атмосфері взаєморозуміння і активної взаємодії, діляться не тільки інформацією, а й емоціями. Ще одним значним моментом описаних методик є створення додаткової мотивації, що забезпечує підвищену зацікавленість учнів в процесі навчання. Також слід згадати те, що в сучасних методах велику роль грає самостійна пізнавальна діяльність учнів. Не вітається подача учням готового матеріалу, вони повинні проявляти більше самостійності, бо це сприяє запам'ятовуванню. Основна ідея цих методик однакова: кращий спосіб навчання - це спілкування.

І все-таки, незалежно від такої великої кількості схожих рис, кожна з методик має свої специфічні риси. Саме завдяки їм ці методики і відрізняються один від одного і стають окремими, самостійними явищами в методології. Специфічні риси надають кожній методиці її власний вигляд, також вони обумовлюють ті позитивні і негативні якості, які притаманні кожній з них.

Після аналізу позитивних і негативних рис можна зробити висновок, що найбільш ефективною, успішної та гармонійної є комунікативна методика навчання іноземної культурі.

Але, втім, завдання даної роботи не у виявленні найкращої методики навчання англійської мови, а виділення основних їхніх рис, яке покликане полегшити викладачеві вибір методики для використання.

Необхідно відзначити, що при виборі методики навчання потрібно враховувати не тільки власні уподобання, а, перш за все, слід орієнтуватися на вік, здібності, інтереси та психологічні особливості учнів. Орієнтуючись на них, ви зможете вибрати найбільш прийнятний і результативний метод.

Дана робота може бути корисна також при створенні і розвитку інших методик і, крім того, для виділення основних тенденцій розвитку методики навчання англійської мови на сьогодні.

Більшість сучасних методик є комунікативно-орієнтованими. Один з основних їх ознак - творчість учнів. Саме творчі завдання, як видно з цієї роботи, є сьогодні ознакою сучасності. Вони дозволяють по-новому побудувати роботу не тільки над усним висловлюванням, але і при інших видах діяльності.

Що стосується практичного застосування методів, я вважаю, що зовсім не обов'язково використовувати один метод. Найкраще було б інтегрувати кілька методик, об'єднавши їх найкращі сторони, стосовно до учнів.

На даний момент не існує універсального методу, так як ефективність того чи іншого методу залежить від багатьох факторів. На сучасному етапі розвитку методики відбувається інтеграція методів. Можна сказати, що почалося утворення комплексного методу, який вбирає в себе кращі елементи різних методів.

Список літератури:

  1. Денисова Л.Г. Місце інтенсивної методики в системі навчання іноземних мов у середній школі. Іноземні мови в школі. 1999. № 4

  2. Китайгородська Г.А. Методика інтенсивного навчання іноземної мови. - М., 1986р.

  3. Комарова Ю. А.. Про принципи навчання в інтенсивному курсі іноземної мови для наукових працівників. Http://linguact.hyperlink.ru/articles/komarova.html

  4. Ляховицкий М.В. Методика викладання іноземної мови. - М., 1981р.

  5. Миролюбов А.А., Рахманов І.В., Цейтлін В.С. Загальна методика навчання іноземним мовам у середній школі. - М., 1967р.

  6. Пасів Є.І. Урок іноземної мови в середній школі. - М., 1988р.

  7. Пасів Є.І. Основи комунікативної методики навчання іншомовного спілкування. - М., 1989р.

  8. Пасів Є.І. , Кузовлев В.П., Коростельов В.С. Мета навчання іноземної мови на сучасному етапі розвитку суспільства. Іноземні мови в школі. 1990 р. № 6

  9. Пасів Є.І. Комунікативний метод навчання іншомовного говорінню. - М., 1991р.

  10. Рогова Г.В., Верещагіна І.М. Методика навчання англійської мови на початковому етапі в середній школі. - М., 1988р.

  11. Рогова Г.В., Рожкова Ф.М «Англійська за два роки», - М., 1981р.

  12. Скалкін В.Л. Англійська мова для спілкування. - М., 1986р.