Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова моя.doc
Скачиваний:
485
Добавлен:
13.03.2015
Размер:
186.88 Кб
Скачать

Сучасні методики викладання англійської мови.

На даному етапі розвитку методики навчання англійської мови найбільше застосування знайшли комунікативно-орієнтовані концепції. Серед них найбільшою популярністю користуються комунікативна, проектна, інтенсивна й діяльнісна методики.

Кілька слів про історію їх появи, розвитку та основних положеннях.

1.1 Висування іншомовної культури в якості мети навчання викликало появу питання про необхідність створення нової методичної системи, яка могла б забезпечити досягнення цієї мети найбільш ефективним і раціональним способом. Тоді колектив кафедри навчання іноземних мов Липецького державного педагогічного інституту протягом ряду років вів розробку принципів комунікативної методики.

Логіка розробки комунікативної методики і привела до остаточного висунення іншомовної культури в якості мети навчання іноземних мов у школі. А подібна система може бути побудована тільки на комунікативній основі.

Крім того, як показала практика використання комунікативної методики, вона забезпечує не тільки засвоєння іноземної мови як засобу спілкування, а й розвиток всебічних якостей особистості учнів.

Комунікативний метод став основою для створення підручників з англійської мови в середній школі.

1.2 Викладання іноземних мов, будучи складовою частина загальної системи освіти, підкоряється основним тенденціям розвитку цієї системи. Найбільш очевидно це виражається в методах навчання.

В останні два десятиліття в освіті формується така тенденція, як проективну. Це поняття було сформульовано в контексті програми перебудови освіти, запропонованої в кінці 70-х років Королівським коледжем мистецтв Великобританії. Воно тісно пов'язане з проектною культурою, яка виникла як результат об'єднання гуманітарно-художнього і науково-технічного напрямків в освіті.

Проектна культура є як би тій загальною формулою, в якій реалізується мистецтво планування, винаходи, творення, виконання і оформлення і яка визначається як проектування.

Опановуючи культурою проектування, школяр привчається творчо мислити, самостійно плануючи свої дії, прогнозуючи можливі варіанти, вирішення поставлених перед ним завдань, реалізуючи засвоєні їм засоби і способи роботи. Культура проектування входить зараз в багато галузі освітньої практики у вигляді проектних методів і проектних методик навчання. Проектний метод активно включається і до навчання іноземним мовам.

Яскравим прикладом застосування проектного методу є підручник «Project English», опублікований в 1985 році видавництвом Оксфордського університету. Автор курсу - Т. Хатчінсон, фахівець в області комунікативного навчання граматиці.

1.3 У сучасних умовах швидкого розвитку науки і техніки проблема переходу на інтенсивний шлях розвитку стоїть і вирішується у всіх сферах суспільства і на всіх етапах формування особистості і фахівців. Також актуальна вона і для навчання іноземним мовам. Пошуки оптимальних шляхів вирішення цього питання, викликали ще в кінці 60-х - початку 70-х років нашого століття поява методу, в основі якого лежить суггестивное вплив на учнів.

Суггестопедической напрямок з'явився у зв'язку зі спробою болгарського лікаря-психотерапевта Георгія Лозанова використовувати сугестію як засіб активізації резервних психічних можливостей у навчальному процесі, зокрема, при навчанні іноземним мовам.

Ідеї ​​Г. Лозанова з'явилися відправним пунктом для побудови ряду методичних систем інтенсивного навчання іноземних мов. Спочатку модель інтенсивного навчання іноземних мов розроблялася для застосування дорослого контингенту учнів в умовах короткострокових курсів, але надалі досвід успішної реалізації інтенсивного методу навчання і в інших умовах був позитивним.

В даний час інтенсивне навчання іноземних мов реалізується в різних розвиваються, знову створюються і діють методичних системах. Це обумовлено різноманіттям конкретних цілей навчання іноземної мови різного контингенту учнів, а також різноманіттям умов навчання (сітка навчальних годин, їх кількість, наповнюваність навчальної групи).

Послідовниками Г. Лозанова в нашій країні, що розвивають його ідеї, стали Г. А. Китайгородська [2; С35], Н. В. Смирнова, І. Ю. Шектер та ін

Найбільш відомим в даний час є метод активізації резервних можливостей особистості та колективу Г. О. Китайгородської. У методі активізації найбільш яскраво і повно відображена концепція інтенсивного навчання іноземної мови.

1.4 Діяльнісна методика навчання англійської мови має своєю основою діяльнісну концепцію навчання, представлену теорією поетапного формування розумових дій. Спираючись на цю теорію, протягом декількох років, велася розробка технології навчання, яку потім назвали діяльнісної методикою. Робота велася під керівництвом професора П. Я. Гальперіна і доцента І. І. Ільясова.

По суті, діяльнісна методика співвідносна з діяльнісних підходом, в основі якого лежить ідея про активність пізнає об'єкта, про навчання як активної, свідомої, творчої діяльності. Дана методика передбачає навчання спілкуванню в єдності всіх його функцій: регулятивної, пізнавальної, ціннісно-орієнтаційної та етикетної. Вона може використовуватися як в роботі з дорослим контингентом, так і в середній школі.

Тепер розглянемо названі методики і порівняємо, яка ж з них є найбільш ефективною.