Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова робота.rtf
Скачиваний:
80
Добавлен:
13.03.2015
Размер:
616.92 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Сумський державний педагогiчный унiверситет iм.А.С.Макаренка

Iнстититут філології

Курсова робота

на тему :

Акцентуація характеру підліткового віку”

Виконала студенка третього курсу

Заочного відділення

Кафедра української мови та літ-ри

Шелупенко Олеся

Суми 2014

План

Зміст

Вступ

Розділ I. Соціальна ситуація розвитку в підлітковому віці як фактор розвитку акцентуації характеру

1.1 Анатомо-фізіологічні зміни в організмі підлітка

1.2 Психологічні особливості підліткового віку

1.2.1 Соціальні умови

1.2.2 Провідна діяльність підліткового віку

1.2.3 Новоутворення підліткового віку

1.3 Криза підліткового віку

Розділ II. Характер: формування та розвиток його акцентуації

2.1 Поняття характеру

2.2 Акцентуація характеру

2.3 Види акцентуацій

Розділ III. Психодіагностика акцентуацій характеру

3.1 Процедура експериментального дослідження

3.2 Аналіз результатів констатувального експерименту

Висновки

Список використаної літератури

Додатки

Вступ

Актуальність теми. Кожний віковий період в житті людини за своєю суттю дуже важливий. Розвивається людина, розвивається і особистість, індивідуальність. І особливо велику роль відіграють перші етапи становлення людини-особистості, серед яких і є підлітковий період. Підліток – це вже не дитина, але ще і не дорослий. І ця, в дечому маргінальна позиція підлітка і є специфікою цього періоду, але це не далеко ще не розкриває суті, не пояснює його поведінки.

Однією із інформативних, індивідуально-психологічних властивостей особистості є її характер. Відомо, що від цього соціально-зумовленого утворення, залежного від усіх етапів онтогенезу детермінований життєвий шлях особистості, її доля, поведінка, вчинки, ставлення до себе, оточуючих тощо, в даному контексті, стара індійська мудрість гласить: посійте слово – пожнете вчинок, посійте вчинок – пожнете характер, посійте характер – пожнете долю.

Вирішальним етапом формування характеру, закладання фундаментальних характерологічних якостей, науковці відзначають період другого народження особистості, за О. М. Леонтьєвим, - підлітковий вік.

Оскільки даний вік, етап безумовно складний, бурхливий, переломний в силу труднощів активного анатомо-фізіологічного, статевого дозрівання, особистісного розвитку (розвитку самосвідомості, самоповаги, самоствердження, Я-образу, почуття дорослості) та суперечностей між підлітком і умовами оточення (дорослі, батьки, вчителі, ровесники), тому відбувається розвиток небажаних поведінкових симптомокомплексів, аж до девіантної поведінки, загострення характеру, а точніше їх акцентуацій, які негативно впливають на особистість підростаючої людини. Надалі їх можуть спричинити психічні відхилення (психопатії).

З огляду на вище означене тема акцентуацій характеру набуває особливої актуальності.

Об’єкт дослідження – особливості формування характеру в підлітковому віці.

Предмет дослідження – акцентуації характеру підлітків.

Гіпотеза дослідження – загострений прояв рис характеру (акцентуацій) обумовлений складністю підліткового віку.

Мета – дослідити особливості формування характеру і його акцентуацій в підлітковому віці.

Завдання:

1.Здійснити огляд літературних джерел з проблеми, що вивчається.

2. Визначити категоріальний апарат дослідження

3. Підбір методів дослідження.

4. Проведення експерименту.

5. Обробка отриманих результатів та їх аналіз.

Методи дослідження:

1.Теоретичні (аналіз психолого-педагогічної літератури, узагальнення, систематизація отриманих даних)

2.Емпіричні (спостереження, експеримент, опитування, бесіда).

3.Кількісні і якісні методи обробки даних.

4.Інтерпретаційні.

Розділ I. Соціальна ситуація розвитку в підлітковому віці як фактор розвитку акцентуації характеру

    1. Анатомо-фізіологічні зміни в організмі підлітка

Біологічно підлітковий вік, як ми вже відмічали, відноситься до передпубертатного і пубертатного періоду, хоча і не співпадає повністю. Передпубертатний період це від 7 до 11-13 років, пубертатний від 11-16 у дівчат і від 13 до 17-18 років у хлопців (а саме, хлопці відстають на два роки у своєму розвитку), при чому це не межа. Пубертатний період - час прискореного фізичного розвитку і статевого дозрівання, яке характеризується важливими змінами в організмі підлітка, в тому числі і поява вторинних статевих ознак .

Початок пубертату пов’язано зі змінами в ендокринній системі (діяльність гіпофізу активізується, особливо його передня доля, гормони якої стимулюють ріст тканин і функціонування щитовидної, статевих, надниркових - залоз внутрішньої секреції), а це веде за собою різкий стрибок у рості, збільшення у розмірі ваги, частин тіла, крім мозку, черепної коробки і статевих органів. Як правило, подовжуються ноги і збільшується тіло в цілому, через рік - зростає і тулуб. А саме, пропорції тіла наближуються до характерних дорослим. Хребет відстає в річній прибавці від темпу росту тіла в довжину, бо до 14 років простір між хребтом ще заповнений хрящем, що і визначає податливість хребта до скривлення при неправильному положенні тіла, тривалих двосторонніх напругах або надмірному фізичному навантаженні. У хлопців активно ростуть м’язи і збільшується чисельність червоних кров’яних тілець, які несуть кисень до м’язів; об’єм легенів стає більшим, ніж у дівчат (відбувається розвиток м’язів у хлопців за чоловічим типом, а м’яких тканин у дівчат - по жіночому типу, але цей процес ще не завершується, тому м’язи підлітка втомлюються скоріше, ніж у дорослих) .

Нерівномірність розвитку серця і судин, а також посилена діяльність залоз внутрішньої секреції часто приводить до деяких тимчасових порушень кровообігу, підвищення артеріального тиску, напруженості серцевої діяльності, головних болів. Нервова система ще не завжди здатна витримувати сильні і довгодіючі подразники і під цим впливом їх частина переходить до стану гальмування або, навпаки, сильного збудження.

На початку юності виробляються гормони - андрогени, які стимулюють статевий потяг, а значить і інтерес до іншої статі (це пов’язано і з початком статевого дозрівання - у дівчат - менструації, у хлопців - полюції). Отже, пубертатний період - час прискореного фізичного розвитку і статевого дозрівання, яке характеризується важливими змінами і організмі підлітка - пубертатний стрибок. Бурхливий ріст, дозрівання організму, відбуваючи психічні зміни (далі буде розглянуто) - відбивається на функціональних становищах підлітка. Образливість, плач без якої-небудь видимої (часто навіть неусвідомленої) причини, часто різка зміна настрою найбільш характерна для дівчат (особливо загострюється в дні менструації). У хлопців зростає рухлива активність. В 13-14 років - часто відмічається своєрідне чередування всплесків активності і її падіння. З підвищеною втомлюваністю пов’язано і явище специфічних “підліткових лінощів”. Зміни, які відбуваються у моторній сфері: нове відношення росту м’язів і м’язової сили, зміни пропорцій тіла - приводять до тимчасових порушень координації великих і малих рухів.

Процес дозрівання впливає і на розвиток мови, особливо у хлопців. Вона стає більш лаконічною і стереотипною.

Біологічне дозрівання веде за собою і зміни у зовнішності, особливо це стосується обличчя. Самооцінка зовнішності являється важливою передумовою формування Я-концепції, ідентичності, (чоловік, жінка), загального відношення до себе. Виникаюча диспластичність, надмірна вага, функціональна слабкість і функціональні зрушення ведуть до значних переживань, пов’язаних з подобою тіла фізичним Я.

У підлітковому віці втрачається існуючий в дитинстві баланс діяльності ендокринної і нервової систем, а новий тільки-но ще встановлюється. Ця перебудова впливає і на внутрішньому стані реакцій, настрої підлітків і являється основою для його загальної нестабільності, роздратованості, вибуховості, збудливості, рухливої активності, періодичною апатією, в’ялістю. Найбільш важливими компонентами психофізіологічного розвитку підлітка є статеве дозрівання і статева ідентифікація, які являються двома лініями єдиного процесу психосексуального розвитку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]