Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiya__3_FRN.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
13.03.2015
Размер:
142.34 Кб
Скачать

6. Південний макрорайон

В його складі лише одна земля – Баварія, але вона є найбільшою за площею – 71 тис. км2. Населення становить 12 млн. осіб. Населення Баварії завжди відрізнялося консервативністю й релігійністю. Мюнхен як центр католицизму інколи називають «Новим Римом».

Тривалий час основою господарського комплексу Баварії були сільське і лісове господарство, а в промисловості – харчова і текстильна. Але підготовка до Другої світової війни сприяла переміщенню сюди військового виробництва. Поступово навколо Мюнхена викристалізувався центр німецьких високих технологій. Аугсбург і Мюнхен стали відомими центрами авіаційної промисловості, автомобілі і мотоцикли «БМВ» виробляються на заводах Мюнхена і Регенсбурга, найбільшим центром електроніки й електротехніки став Нюрнберг. Крім того Нюрнберг та Ерланген славляться виробництвом дитячих іграшок.

Текстильна, швейна, трикотажна промисловість мають розосереджений характер розміщення. Схожа ситуація і в харчовій промисловості. Міцні традиції має баварське пивоваріння (майже 600 пивзаводів). Більш як 2 століття святкується пивний фестиваль «Октоберфест» у Мюнхені.

Баварія має потужне аграрне виробництво, в якому переважають заможні фермерські господарства. Баварія найбільший в Німеччині виробник молока, вершкового масла, твердих сирів; в рослинництві – є головною житницею ФРН (окрім пшениці і кукурудзи спеціалізується на пивоварному ячмені), а також крупним виробником цукрового буряку і хмелю.

Провідне місто Південного економічного району Мюнхен – є третім за чисельністю у ФРН (після Берліна і Гамбурга), але за своїм значенням і впливом відноситься до категорії «глобальних міст». В першу чергу це пов’язано із світовим лідерством в галузі електротехніки й електроніки (знамените наукове товариство Макса Планка). Місто відрізняється значним культурно-інформацій­ним впливом (резиденції радіо «Вільна Європа», «Свобода», Український Вільний Університет). В Мюнхені похований Степан Бандера.

Земля Баварія відіграє особливу роль у німецько-українських відносинах: побратимом Києва є Мюнхен, Харкова – Нюрнберг, Одеси – Регенсбург.

1Це багатогалузевий концерн; його знаменитий символ – трипроменева зірка – означає панування в трьох сферах – на землі, воді та у повітрі. Автомобільна частина концерну називається «Мерседес-Бенц», головний автомобільний конвеєр розташований у містіЗіндельфінгенв 30 км від Штутгарту.

2Фактично система судноплавних каналів «Рейн – Майн – Дунай» сполучає Північне і Чорне моря, слугуючи транс’європейською водною магістраллю.

3У Франкфурті-на-Майні знаходитьсяНімецький Федеральний банкі штаб-квартири ще трьох найбільших банків країни, головна фондова і валютна біржі ФРН.

13

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]