Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lab_rob_11.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
99.84 Кб
Скачать

Інструкційна картка для проведення лабораторного заняття № 11

Тема: Створення таблиць бази даних в середовищі СУБД. Введення та редагування таблиць.

Мета: Вивчити процес створення структури БД. Одержати початкові навички роботи в СУБД MS Access. Освоїти технологію створення об'єктів типу "Таблиця" за допомогою конс­труктора таблиць. Освоїти методи задання типів і властивостей полів таблиці та маніпуляцій з ними. Вивчити техніку зв'язування таблиць. Освоїти технологію заповнення таблиці даними та редагування.

Після виконання роботи студент повинен

знати: поняття моделі даних, бази даних, таблиці, поля, запису, ключа відмінність між реляційною та іншими моделями даних; правила побудови моделі даних предметної області; зв’язки між таблицями за можливістю та повнотою, типи даних в середовищі СКБД

вміти: будувати модель «сутність-звязок» з чотирма-пятьма таблицями й різнотипними зв’язками між ними; відображати модель «сутність-звязок» на базу даних; створювати таблиці у середовищі СКБД

Матеріально-технічне оснащення робочого місця: ПК, MS Access.

Інструктаж з техніки безпеки: згідно з інструкцією з охорони праці № 1 під час роботи на персональних комп'ютерах у кабінеті інформатики

Короткі відомості з теоретичної частини роботи

  1. Проектування структури таблиці

Стуктура таблиці визначається у вікні конструктора (рис.1). Для визначення поля задаються : Имя поля, Тип данных, Описание.

Імя поля. Кожне поле таблиці повинно мати унікальне імя, яке задовольняє угоди про імена об’єктів в MS Access. Обмеження на імена полів, елементів управління й об’єктів: імя може включати будь-яку комбінацію букв, цифр, пропусків і спеціальних знаків, за винятком крапки (.), знака оклику (!), надрядного знака (‘) і квадратних дужок ([ ]), не повинно починатися зі знака пропуску.

Тип даних. Визначає тип даних, який може містити це поле.

Опис. Короткий коментар, а також загальні властивості.

  1. Властивості полів таблиць бази даних

Поле може містити набір таких властивостей:Розмір поля визначається для полів типу Текстовий і числовий; формат поля визначає спосіб форматування даних у клітинках, що належать полю. Маска введення визначає форму, у якій вводяться дані в полі (засіб авоматизації введення даних).

  1. Дії з таблицями.

    1. Відкриття таблиці. У вікні бази даних клацнути значок Тблицы у списку Объкты на панелі інструментів вікна бази даних. Для відкриття таблиці в режимі конструктора натиснути кнопку Конструкртор на панелі інструментів вікна БД.

    2. Додавання поля в таблицю.

Режим конструктора

  1. Відкрити таблицю в режимі конструктора.

  2. Клацнути рядок, над яким потрібно помістити поле, і натиснути кнопку Добавить строки на панелі інструментів. Щоб додати поле в кінець таблиці, клацнути перший порожній рядок.

  3. Клацнути клітинку в стовпці Имя поля і ввести унікальне імя поля.

Режим таблиці

  1. Відкрити таблицю в режимі таблиці.

  2. Клацнути стовпець, ліворуч від якого потрібно додати новий стовпець, і вибрати команду меню Вставка, Столбец.

  3. Двічі клацнути заголовок нового стовпця і ввести його унікальне імя.

  4. Подальша настройка визначення поля виконується в режимі конструктора таблиці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]