Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiya__3_FRN.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
13.03.2015
Размер:
142.34 Кб
Скачать

С.І. Сюткін. Регіональна соціально-економічна географія світу

Лекція № 3.

Комплексна країнознавча характеристика Німеччини

ФРН – це середня за площею (357 тис. км2) та значна за чисельністю населення (80,3 млн. осіб) країна. Офіційна столиця – Берлін, але місцем розташування уряду залишається Бонн. Форма правління – парламентська республіка, адміністративно-територіальний устрій – федеративний, територія країни складається з 16 земель (табл. 3.1.), що володіють значною автономією.

Таблиця 3.1.

Федеральні землі Німеччини та їх розподіл по економічним макрорайонам

Назва землі

Адміністративний центр

Північний район

Шлезвіг-Гольштейн

Кіль

Гамбург

Гамбург

Бремен

Бремен

Нижня Саксонія

Ганновер

Мекленбург-Форпоммерн

Шверін

Північно-Західний (Рейнсько-Вестфальський) район

Північний Рейн – Вестфалія

Дюссельдорф

Східний (Саксонсько-Тюрингський) район

Саксонія-Ангальт

Магдебург

Тюрингія

Ерфурт

Саксонія

Дрезден

Столичний (Берлінський) район

Бранденбург

Потсдам

Берлін

Берлін

Південно-Західний район

Саарланд

Саарбрюккен

Рейнланд-Пфальц

Майнц

Гессен

Вісбаден

Баден-Вюртемберг

Штутгарт

Південний (Баварський) район

Баварія

Мюнхен

Традиції федералізму пов’язані з тим, що централізована німецька держава була створена порівняно пізно (1871 рік), а до того існували близько 300 дрібних князівств та 50 самоврядних міст. В сучасних кордонах ФРН існує з 1990 р.

Сьогодні ФРН – це економічна наддержава, яка за образною типологією входить до «великої сімки». ВНП на душу населення становить 23030 $ на рік (дуже високий рівень).

Географічне положення ФРН в центрі Західної Європи серед економічно розвинутих країн (9 сусідів) на перетині багатьох транс’європейських шляхів меридіонального та широтного спрямування, з наявністю власних виходів до двох морів, забезпечує країні значні економічні переваги. «Фасадом» німецьких зовнішніх зв’язків залишаються порти Північного моря (Гамбург, Бремен, Бремерхафен, нафтовий Вільгельмсхафен тощо). Балтійські порти (Кіль, Любек, Росток та інші) значно поступаються північноморським за показниками вантажообігу. Натомість в Балтійському морі діють поромні переправи («ро-ро»), що з’єднують ФРН з Данією, Швецією та навіть Фінляндією (Любек – Ханко) і Литвою (Мукран – Клайпеда).

Господарська оцінка природних умов і ресурсів

Природно-ресурсний потенціал країни відносно невеликий. Найважливішою господарською проблемою ФРН є забезпечення національної економіки мінеральною сировиною.

В історії економічного розвитку країни вирішальну роль відіграли поклади кам’яного коксівного вугілля (Рурський і Саарський басейни), меншою мірою – бурого вугілля (Нижньорейнський, Галле-Лейпцизький і Нижньолаузицький басейни). Незважаючи на постіндустріальний статус, ФРН залишається на 1-му місці в світі за видобутком бурого вугілля, по кам’яному показник дещо скромніший – 12-е місце (запаси значні, але глибина видобування завелика).

Великих родовищ нафти і газу в країні практично немає. Шельфовий сектор Німеччини у Північному морі дуже малий і проблему не вирішує.

Родовища залізної руди (Зальцгіттер) вже виснажені, вміст заліза в руді становить лише 27%. Руда імпортується переважно із Швеції та Канади.

Високий рівень забезпеченості ФРН має по деяким корисним копалинам осадового походження: кам’яна та калійна солі, металургійні флюси, керамічні глини, скляні піски та інша будівельна сировина.

Клімат країни помірний, перехідний від морського до континентального. Середня температура січня -1°С, липня +18°С. Кількість опадів зменшується із заходу на схід від 900 до 600 мм. Територію країни перетинають повноводні та важливі у транспортному відношенні річки Рейн, Дунай, Везер, Ельба, Одер та інші. Взимку вони замерзають ненадовго і не кожного року.

Лісистість території ФРН становить 25%. Найбільш важливі у ґрунто- й водозахисному та рекреаційному відношенні лісові масиви охороняються (національні парки Баварський Ліс, Берхтесгаден та інші).

Всі недоліки природно-ресурсного потенціалу з успіхом компенсує високий науково-технічний потенціал, що ґрунтується на особливостях німецького менталітету (жорстка дисципліна, пунктуальність, старанність).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]