Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiya__3_FRN.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
13.03.2015
Размер:
142.34 Кб
Скачать

Сільське господарство

В ньому разом із лісовим господарством і рибальством зайнято менше 4% економічно активного населення, створюється лише 2% ВНП, але продовольча самозабезпеченість практично досягнута. Проте ФРН належить до числа найбільших у світі імпортерів сільськогосподарської продукції. Купуються переважно екзотичні продукти харчування, волокнисті культури для текстильної промисловості й корми для потужного власного тваринництва.

ФРН є типовим представником середньоєвропейського типу сільського господарства, при цьому країна має перевиробництво м’яса яловичини, молока й масла. Жорстка конкуренція виробників призвела до поширення біофермерства (сільськогосподарських технологій без використання гербіцидів, пестицидів, мінеральних добрив, антибіотиків, стимуляторів росту тощо). Продуктивність худоби та врожайність рослин при цьому стають дещо нижчими, але така екологічно чиста продукція коштує набагато дорожче.

80% вартості продукції сільського господарства створюється у тваринництві. В його структурі переважають скотарство молочного напрямку і свинарство. Цікаво, що свинину ФРН докуповує, а власну яловичину продає (результат національних традицій харчування). Загалом річне споживання м’яса становить 120 кг на особу. Серед інших галузей тваринництва слід відзначити птахівництво (переважно яєчного спрямування).

Рослинництво обслуговує в першу чергу інтереси тваринництва. Половина посівних площ відведена під кормові культури (сіяні трави, кукурудза на силос). Серед зернових лідирують пшениця, ячмінь і жито. Більша частина зернових використовується для виробництва комбікормів. Фуражна пшениця має врожайність більше 50 ц/га. Поширений ячмінь спеціальних «пивних» сортів.

Головні технічні культури – цукровий буряк і хміль. Значні площі відведені під картоплю. Садівництво ФРН типове для помірного клімату (переважають яблуневі сади). У верхів’ях Рейну сформувався значний ареал виноградарства.

Морське рибальство дає близько 400 тис. тон риби на рік.

Транспорт

Густота транспортної мережі країни становить 1,9 км/км2. Це один з найвищих в світі показників. Провідним видом транспорту є автомобільний (у всьому світі відомі німецькі автобани). Серйозну конкуренцію йому становить залізничний транспорт. Швидкість руху поїздів «Інтерсіті» становить 170 км/год., а поїздів «Трансрапід» – 320 км/год.

У внутрішніх вантажних перевезеннях важливе значення зберігає річковий транспорт. Системи річкових судноплавних каналів з’єднують річки Рейн і Майн з Дунаєм2, Рейн з Везером, Ельбою (Лабою) та Одером (Одрою). Найбільший в світі річковий порт за вантажообігом – це німецький Дуйсбург.

Для зовнішніх зв’язків країни виключне значення має морський транспорт. Найбільші за вантажообігом – порти Гамбург і Бремен. Велику роль для ФРН відіграє також нідерландський Роттердам в гирлі Рейну.

У пасажироперевезеннях важливе значення має авіаційний транспорт. Франкфурт-на-Майні входить до числа найбільших аеропортів Європи (30 млн. пасажирів на рік).

Зовнішні зв’язки

ФРН має постійне позитивне сальдо зовнішньої торгівлі. У вартості експорту провідні позиції займають транспортні засоби, верстати й інше виробниче обладнання, хімічна продукція й ліки, електротехніка і точна механіка.

Основу імпорту становлять паливо, металобрухт і руди, деревина, різноманітна сільськогосподарська сировина.

В територіальному відношенні вирішальну роль мають зв’язки з країнами ЄЕС. 1-е місце у сумарній вартості товарообігу займає Франція.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]