Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Областная олимпиада 2005 года. Харьков.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
2.83 Mб
Скачать

11 Клас

1. Проблеми транспортних комунікацій стали актуальними для Європи, країни якої дедалі більше об’єднуються (постійно зростає число членів ЄС, який нараховує вже 25 держав). Тіснішими стають зв’язки між ЄС та азійськими й іншими європейськими країнами. Наприкінці XX ст. У Європі розроблено програму створення і функціонування міжнародних транспортних коридорів (МТК). Складовою частиною системи транс’європейських коридорів стануть деякі транспортні комунікації нашої країни - відповідну програму затверджено у 1998 р. Згідно з нею, через Україну пройдуть чотири з дев’яти МТК – № 3 (автотранспортна магістраль Мадрид – Берлін – Вроцлав – Краковець Львівської області – Київ – Росія – Казахстан – Китай з відгалуженнями в інші країни Європи та до портів Середземного і Чорного морів); № 5 (автомагістраль Трієст – Любляна – Будапешт – Чоп – Ужгород – Львів – Київ); № 7 (річковий шлях Дунайський через Ізмаїл – Рені з виходом у канал Рейн – Майн – Дунай); № 9 (автомагістраль Гельсінкі – Санкт-Петербург – Москва – Київ – Одеса – Бухарест – Афіни; складовою частиною цього МТК є нещодавно побудований автобан Київ – Одеса).

2. Для багатьох учнів найскладнішим було розповісти про історію виникнення харківської площі Свободи, зображеній на малюнку, пов’язати цей малюнок із функціями міста. Ця площа виникла у 20-30-і роки XX ст., коли Харків виконував столичну функцію. У перших радянських хмарочосах працювали уряд, державні комітети, різні господарські і проектні організації України. Найбільша у Європі площа стала місцем проведення військових парадів та демонстрацій. Зараз у будинках, що стоять на площі, розташовуються обласна держадміністрація та її підрозділи (адміністративна функція Харкова як обласного центру), корпуси національного університету імені В.Н.Каразіна, деякі науково-дослідні інститути (функції центру освіти і науки) і т. ін.

3. Унікальним об’єктом є Мертве море, рівень якого приблизно на 400 м нижчий за рівень Світового океану і не є постійним (за історичний час коливання рівня води сягають 12 м, а за палеогеографічними даними – набагато більше: у міжльодовикові епохи антропогену рівень моря був вищий, ніж зараз, на 200 м). Це найглибша западина на суходолі, а тому Ейн-Бокен, що лежить на березі Мертвого моря, - це найнижче розташоване селище у світі. Характеризуючи Мертве море, учням треба було зазначити, що за походженням – це рифтове озеро (озеро-грабен). Воно є одним із найглибших (відмітка дна –794 м) і найсолоніших озер світу (середня солоність 322 проміле). Крім анаеробних бактерій, інших форм життя в “морі” немає. Риба, яка потрапляє в озеро разом з водами річки Йордан, одразу гине, через що водойма одержала таку назву. Із води видобувають калійну сіль, бром тощо.

4. Основною причиною надмірного зволоження екваторіального поясу Південної Америки є наявність високих гірських пасом на заході материка, чого немає в Африці. В умовах переважаючого у жаркому поясі східного перенесення вологи північно-східними і південно-східними пасатами екваторіальна Африка втрачає значну кількість атмосферних опадів, які разом із хмарами “виносяться” вітрами з материка у напрямку Атлантичного океану. Анди ж є надійною перешкодою на шляху пасатів, і значна кількість атмосферної вологи випадає над екваторіальною Південною Америкою. До речі, саме східне перенесення вологи є причиною того, що екваторіальний пояс відсутній як на сході Африки, так і на сході Південної Америки (це добре видно на карті кліматичних поясів, що є у шкільних атласах). Екваторіальний пояс на цих материках “зміщений” у західному напрямку.