Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Областная олимпиада 2005 года. Харьков.docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
2.83 Mб
Скачать

10 Клас

1. Такою проекцією є азимутальна полярна. У циліндричній проекції безглуздо зображати Північний полюс (замість точки ми одержимо лінію), в інших названих проекціях Арктика матиме значні спотворення.

2. 22 червня полуденна висота сонця на Південному тропіку сягає мінімуму - 43º, 21 березня і 23 вересня вона складає 66,5º, а 22 грудня - 90º (сонце в зеніті).

3. Відлік нової доби починається з меридіана 180º (лінії зміни дат). Оскільки Земля обертається із заходу на схід, Новий рік настає пізніше на меридіані 150º зх.д.

6. Правильна відповідь – озеро Вікторія. На річці Вікторія-Ніл, що витікає з озера, Уганда у 50-і роки минулого століття побудувала греблю Оуен-Фолс, яка підняла рівень води в озері на 3 метри, перетворивши його фактично у найбільше водосховище світу. Потужність ГЕС Оуен-Фолс лише 300 тис.кВт (як і в нашої Каховської ГЕС), але для забезпечення Уганди електроенергією цей об’єкт має велике значення. У шкільних підручниках про цю ГЕС нічого не повідомляється, але в учнів був шлях до правильної відповіді. Озера Каспійське та Ейр слід було одразу відкинути, бо з них жодна річка не витікає. Озеро Женевське не може мати названу площу (76 тис. км2 – це майже дві Швейцарії).

13. Той, хто не знайшов правильної відповіді на це завдання, не слідкує за подіями в країні (про відкриття тролейбусної лінії у Керчі повідомляли всі ЗМІ) і не знає про найдовшу в світі високогірну тролейбусну лінію Сімферополь – Алушта – Ялта. Інформація про міський транспорт є в шкільному атласі (тролейбус у Керчі там, правда, ще не позначений).

17. Це питання вимагало знання сучасних проблем (екологічних, економічних, політичних), що виникли навколо будівництва Україною у протоці Бистрій, яка перетинає Дунайський біосферний заповідник, каналу для великотоннажних морських суден (український канал Чорне море – Дунай є коротшим, ніж румунський).

18. Токай – це район виноробства Угорщини. Якщо учні про це не знають, є такий шлях пошуку правильної відповіді. У холодній Фінляндії виноград не вирощують. Туреччина – мусульманська країна, де Коран забороняє вживати алкогольні напої, і де неможливе існування цілого району гріховного промислу (та ще й упродовж декількох століть). Виноробні райони Франції і сорти французьких вин настільки розрекламовані, що відомі майже всім (про Токай як район цієї держави ми би теж знали). Та й назва Токай не французька, а якась фінська. Але ж Фінляндія точно не підходить. Проте фінська мова близька до угорської (угро-фінська мовна група). Таким чином, Токай – це угорська назва.

19. Відомо, що міст-віадук скоротив шлях від столиці до узбережжя майже на 100 км. Значить, відпадають Португалія, чия столиця розташована на узбережжі, та Італія (від Рима до моря зовсім недалеко). Німеччину “відбракуємо” тому, що на шляху від її столиці до Балтійського узбережжя немає ніякої потреби будувати мости такої шаленої висоти (343 м) – там переважає низовинна рівнина з перепадами висот до 50 м. Залишається один варіант – Франція. Від столиці до Лазурного Берега шлях пролягає гірською місцевістю. Крім того, Тарн – цілком французька назва річки. Додамо, що французький міст-віадук Мійо відібрав рекорд висоти у моста, який споруджений у США (316 м над р.Арканзас у штаті Колорадо). Віадук збудовано на новій автомагістралі Париж – Барселона у Центральному масиві.