Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Областная олимпиада 2005 года. Харьков.docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
2.83 Mб
Скачать

11 Клас

1. Такою проекцією є азимутальна полярна. У циліндричній проекції безглуздо зображати Південний полюс (замість точки ми одержимо лінію), в інших названих проекціях Антарктида матиме значні спотворення.

2. 22 грудня полуденна висота сонця на Південному полярному колі сягає максимуму - 43º, 21 березня і 23 вересня вона складає 23,5º, а 22 червня - 0º.

3. Відлік нової доби починається з меридіана 180º (лінії зміни дат). Оскільки Земля обертається із заходу на схід, Новий рік настає раніше на західному березі Беринґової протоки.

5. Цим регіоном є Східна Азія, де панують мусони. Приносячи влітку вологу з Тихого океану, мусон унеможливлює формування тут тропічного пустельного клімату. Водночас зимовий мусон (сухий вітер) не дозволяє сформуватися тут вологому тропічному клімату, для якого характерне рівномірне зволоження. Але на цих широтах зимовий мусон вже достатньо прогрівається, і таким чином, за багатьма показниками східноазійський тропічний тип клімату практично не відрізняється від сусіднього субекваторіального: спекотне дощове літо і дуже тепла суха зима. Зважаючи на ідентичну циркуляцію повітряних мас, субекваторіальний і тропічний пояси об’єднані кліматологами, і на Сході Азії субекваторіальний пояс межує із субтропічним.

6. Таким штатом є Гавайї. Більш того, Кауаї, один із Гавайських островів, упродовж декількох років одержував опадів дещо більше, ніж Черапунджі, і претендує на звання найзволоженішого місця планети. Цілком можливо, що це так, хоча потрібні набагато триваліші метеорологічні спостереження в обох пунктах.

9. Токіо знаходиться на острові Хонсю. Учні мають знати найбільший острів Японії, який до того ж є світовим рекордсменом за кількістю міст-мільйонерів - на Хонсю їх вісім.

10. Назва країни - Велике Герцогство Люксембург. Три інші названі держави – це князівства.

12. Неправильним є останнє твердження. Харківська область не є першою в Україні за обсягом виробництва електроенергії.

13. Це завдання викликало найбільші складнощі. Найчастіше називалася Донецька область. Але правильна відповідь – Чернівецька, оскільки вона є найменшою в Україні за площею, до того ж значну частину її території займають Карпати, де лісів значно більше, ніж сільгоспугідь (пасовищ).

15. Правильна відповідь – Молдова - найменша з усіх країн-сусідів України, до того ж – найбідніша у Європі.

16. Завдання вирішується логічним шляхом: АЕС і ГЕС відпадають. Вітрова енергія ще не використовується у таких масштабах. Відповідь “сонячна енергія” є найбільш достовірною. Ізраїль – це країна із сухим спекотним кліматом (перехідним від субтропічного до пустельного тропічного). Сонця тут вистачає, причому немає необхідності у будівництві геліотермальних електростанцій. Сонячні промені безпосередньо нагрівають баки з водою.

17. Вирішити завдання допомагають знання клімату та специфіки господарства країн. Рослинництво переважає у В’єтнамі.

18. Завдання має єдиний, логічний, варіант розв’язання. Спотворення на картах не дозволяють безпосередньо побачити, що морський шлях через Рейк’явік коротший, ніж через Лондон. 3000 км – це забагато. Значить, коротший на 500 км.

20. Знаючи історію плавань Колумба та стосунки його з монархами Іспанії, обираємо правильний варіант: могила цього мореплавця знаходиться в іспанському місті Севілья.