Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ландшафтно екологія Гродзинський.pdf
Скачиваний:
203
Добавлен:
15.02.2015
Размер:
4.74 Mб
Скачать

основиМ.Д. ГРОДЗИНСЬКИЙ

ЛАНДШАФТНОЇ

ЕКОЛОГІЇ

Затверджено Міністерством освіти України як підручник для студентів вузів, які вивчають дисципліни «Ландшафтна екологія» і «Ландшафтознавство»

киЇв

«ЛИБІДЬ»

1993

ББК 2б.82я73+28.081я73

Г86 УДК 911.2—577.4—631.6/477/

Розповсюдження та тиражування і без офіційного дозволу видавництва заборонено

Р е ц е н з е н т и : професори П. Г. Шищенко, Л. М. Горєв

Головна редакція літератури з природничих та технічних наук Головний редактор Л. В. Маришева Редактор Я. П, Манойло

Гродзинський Д. М.

I

Г86 Основи ландшафтної

екологи: Підручник.— К. : Либідь І

1993.— 224 с.

І

ISBN 5-325-00377-1.

і

У підручнику на основі синтезу концепцій сучасного ландшафтознавстві ва та загальної екології викладено основні теоретичні й методологічні положення цієї науки, наводиться коротка історична довідка з розглядуваної проблеми, а також дається характеристика основних літературних джерел.

Особлива увага приділяється висвітленню змісту та специфіки ландшафтної екології, її співвідношення з іншими дисциплінами.

Для студентів вищих навчальних закладів, які вивчають дисципліни «Ландшафтна екологія» і «Ландшафтознавство».

1502016000-118 Г БЗ 15-2-93 ББК 26.82я73+28.081я73

224-93

 

 

 

 

Підручник

 

 

Гродзинський Михайло Дмитрович

 

 

ОСНОВИ

 

ЛАНДШАФТНОЇ

ЕКОЛОГІЇ

Художник обкладинки В. Г. Самсонов. Художній редактор Т. О. Щур. Технічний

редактор

Т. М. Піхота. Коректори

А. В. Дрожжина, 3. П. Чиркова, М. Г. Єхлакова

Здано до

набору 08.06.93.

Підп,

до

друку 27.10.93. Формат 60х84/16. Папір

друк. №2

- Літ. гарн.

Вис, друк. Ум.

друк.

арк.

13,02. Ум. фарбовідб. 13,37. Обл.-вид.

арк. 14.69

Вид. № 3457. Зам 3-706.

Видавництво «Либідь» при Київському університеті, 252001 Київ, Хрещатик, 10- Київська книжкова друка

ISBN 5-325-00377-1 © М. Д. Гродзинський, 1993

ПЕРЕДМОВА

У підручнику викладено фундаментальні теоретичні положення ландшафтної екології. Питання методики ландшафтно-екологічних досліджень, застосування її принципів та методів до вирішення практичних завдань розглядаються в курсах «Методи ландшафтноекологічних досліджень», - «Математичні методи в ландшафтній екології», «Ландшафтно-екологічні основи проектування". Тому ці аспекти ландшафтної екології в підручнику висвітлено лише в тому обсязі, який був необхідний для кращого розуміння суті та можливостей практичного застосування базових концепцій./ цієї науки.

Ландшафтна екологія—молода наука, що (Переживає етап бурхливого розвитку. Поглиблюються її базові теоретичні концепції, народжуються нові, критично переглядаються існуючі, активно залучаються положення суміжних наук, передусім ландшафтознавства та екології, розширюються сфери ландшафтно-екологічних досліджень та їх практичних застосувань. Уce цe зумовлює появу в ландшафтній екології численних ідей та теоретичних положень, які ще недостатньо апробовані або не встигли здобути широкого визнання, проте в найближчому майбутньому можуть стати ключовими у цій науці. Узгодити та систематично викласти різноманітні концепції, наукові проблеми й напрями їх розробки різними науковими школами ландшафтної екології досить складно. Так чи інакше це пов'язано з особистими уявленнями науковця про суттєвість та перспективність окремих положень науки. Тому на відборі проблем, розглянутих у підручнику, повноті та аспектах їх висвітлення позначається авторське розуміння ландшафтної екології та її перспектив.

Автор намагався насамперед викласти загальні положення та концепції ландшафтної екології, які є базовими для неї і здебільшого однозначно сприймаються науковцями. Окремі нові проблеми Та концепції їх розробки розглянуто лише в загальних рисах, хоч, безумовно, вони заслуговують на більшу увагу. Деякі дискусійні положення та зовсім нові питання ландшафтно-екологічного аналізу в підручнику не розглядаються взагалі. Автор сподівається, що,

з

Засвоївши фундаментальні положення ландшафтної екології, студенти будуть у змозі розібратись і в її окремих питаннях часткового характеру, а, можливо, запропонують свої власні оригінальні підходи до їх вирішення, що в наш час якраз і потрібно.

Цей підручник з ландшафтної екології — перший не тільки в Україні, а й у слов'яномовних країнах взагалі. Структурно він складається з двох частин. У першій (гл. 1—8) викладено базові положення ландшафтної екології, у другій (гл. 9—11) —теоретич- ні проблеми та концепції, на основі яких вирішуються прикладні питання цієї науки.

Ілюстрації в усіх випадках, де не вказано їх джерело, розробив автор. З методичних міркувань більшість карт і графічних матеріалів наведено для одного регіону — північної частини Керченського півострова. Завдяки цьому на конкретному прикладі можна простежити логіку та послідовність ландшафтно-екологічного аналізу.