Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КР болонский моя.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
14.02.2015
Размер:
660.07 Кб
Скачать

2.5 Співпраця Міністерства освіти і науки з Європейським Союзом

Сьогодні зв'язок України з Європейським Союзом мають неабияке значення. Адже тепер Україна має спільний кордон з ЄС і статус країни-сусідки. Надзвичайно важливі вони і для освітянської та наукової сфери в житті українського суспільства. У той же час освіта і наука України має давні і глибокі міжнародні, зокрема європейські, зв'язки.

Міністерство освіти і науки України та його заклади освіти співпрацюють з Європейським Союзом в рамках Програми транс'європейського співробітництва в галузі вищої освіти.

Нова політика сусідства є доповненням до відносин між Україною та Європейським Союзом , встановлених Угодою про партнерство і співробітництво між Україною та Європейським Союзом.

Союз інвестував у процес реформування національної вищої освіти понад 35 мільйонів євро. Взагалі здійснено 126 проектів у 40 ВНЗ. З 2003 року в українських університетах працює ще 14 проектів. За дев'ять років реалізації Програми на конкурс було подано 500 заяв на проекти, які охоплювали понад тисячу вищих навчальних закладів України та країн-членів Євросоюзу.

Міністерство розглядає можливість участі України в таких загальних програмах і проектах Європейського Союзу як " Сократес " – європейська програма освіти, спрямована на розвиток європейського виміру та підвищення якості освіти шляхом заохочення співробітництва між країнами-учасницями; "Леонардо да Вінчі " – програма у сфері професійної освіти та підвищення кваліфікації.

Велика увага Міністерство освіти і науки приділяє проведенню громадських читань з проблем європейської інтеграції, оскільки вважається, що активна участь громадян України є головною передумовою прискорення євроінтеграційних процесів.

Розвиток транскордонного співробітництва і розширення міждержавних відносин з країнами-членами ЄС та країнами-кандидатами на вступ до ЄС сприятиме впровадженню європейських норм і стандартів в освіті, науці і техніці, поширенню власних освітніх досягнень у Європейський Союз і країн-кандидатів на вступ до ЄС, а також зростанню в Україні європейської культурної ідентичності та інтеграції до загальноєвропейського інтелектуально освітнього та науково-технічного середовища.[10]

2.6 Впровадження естs у нук ім. Адм. Макарова

У 2006/2007 навчальному році у всіх ВНЗ України III-IV рівнів акредитації, зокрема у НУК, впроваджена кредитно-трансферна система ECTS. Підготовлено відповідний пакет інноваційних нормативних документів ECTS, розроблено рекомендації та здійснюються організаційні заходи щодо впровадження додатка до диплома європейського зразка (Diploma Supplement). Виконання цього пункту є обов'язковою умовою для всіх країн-учасниць Болонського процесу і всіх ВНЗ країн-учасниць Болонського процесу.

Тому НУК згідно з Болонським процесом на даний час проводить навчання і оцінку знань студентів згідно з кредитно-модульною системою за шкалою ЕСТS зображеною у таблиці 1 [13].

Таблиця 1. Таблиця відповідності шкали оцінювання ECTS з національною системою оцінки

Оцінка за шкалою ECTS

Визначення

Національна система

За 100-балльною шкалою

A

Відмінно – відмінне виконання лише з незначною кількістю помилок

5 (відмінно)

90-100

B

Дуже добре – вище середнього рівня з кількома помилками

4 (добре)

80-89

C

Добре – в цілому правильна робота з певною кількістю значних помилок

4 (добре)

65-79

D

Задовільно – непогано, але зі значною кількістю недоліків

3 (задовільно)

55-64

E

Достатньо – виконання задовольняє мінімальним критеріям

3 (достатньо)

50-54

FX

Незадовільно – потрібно повчити перед тим, як перескласти

2 (незадовільно)

35-49

F

Неприйнятно – необхідна серйозна подальша робота

2 (неприйнятно)

1-34

РОЗДІЛ 3. ОПТИМІЗАЦІЯ НАВЧАЛЬНОГО ПЛАНУ СПЕЦІАЛЬНОСТІ

„ ГТУ ТА КОМПРЕСОРНІ СТАНЦІЇ ” ЗГІДНО УМОВ КРЕДИТНО-МОДУЛЬНОЇ СИСТЕМИ ОРГАНІЗАЦІЇ НАВЧАЛЬНОГО ПРОЦЕСУ