Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КР болонский моя.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
14.02.2015
Размер:
660.07 Кб
Скачать

3.2 Пояснення виконання завдання оптимізації навчального плану спеціальності „Суднові енергетичні установки” згідно умов кредитно-модульної системи організації навчального

За наведеною вище методикою мною була виконана оптимізація навчального плану „ Суднові енергетичні установки ” згідно умов кредитно-модульної системи організації навчального процесу. У додатках подані правильний та не правильний варіанти оптимізації навчального плану.

У третьому циклі професійних дисциплін я змінив кількість наданих кредитів по дисциплінам „Математичне моделювання суднових енергетичних установок” (замість 11 поставив – 3 кредити) та „Судномеханічний комплекс” (замість 12 поставив – 2 кредити). Це дозволило отримати загальну кількість годин навчального плану за рік рівною значенню 2160 годин, що відповідає 60 кредитам (за правилами методики виконання оптимізації навчального плану спеціальності згідно умов кредитно-модульної системи організації навчального процесу). Тому що 30 кредитів ЕСТS повинен мати студент за семестр (відповідно 60 кредитів – за рік), а 1 кредит ЕСТS дорівнює 36 годинам навчання.

ВИСНОВКИ

У першому розділі КП мною були сформульовані етапи становлення, реалії та перспективи розвитку БП, на базі цієї інформації можливо зробити такі висновки.

Європейські країни прагнуть наздогнати заокеанських партнерів, що потребує величезних зусиль, для того, щоб прискорити впровадження і розвиток нової технології.

Основні цілі Болонського процесу зводяться до наступного:

- побудова Європейського простору вищої освіти як передумови розвитку мобільності громадян з можливістю їх працевлаштування;

- посилення міжнародної конкурентоспроможності як національних, так і в цілому Європейської систем вищої освіти;

Основні цілі Болонського процесу зводяться до наступного:

- побудова Європейського простору вищої освіти як передумови розвитку мобільності громадян з можливістю їх працевлаштування;

- посилення міжнародної конкурентоспроможності як національних, так і в цілому Європейської систем вищої освіти;

- досягнення більшої сумісності та порівнянності систем вищої освіти;

- формування та зміцнення інтелектуального, культурного, соціального та науково-технічного потенціалу окремих країн та Європи у цілому;

- підвищення визначальної ролі університетів у розвитку національних та Європейських культурних цінностей;

- змагання з іншими системами вищої освіти за студентів, вплив, гроші та престиж.

Болонський процес – один з інструментів не лише інтеграції в Європі і в Європу, а й інструмент загальної світової тенденції нашого часу – глобалізації. Європейська спільнота має намір зробити внесок в якісну освіту шляхом заохочення країн-учасниць до сприяння підвищенню якості власної освіти. Відштовхуючись під цього, Європейська комісія надає фінансову і політичну підтримку цьому процесові, що виходить за рамки ЄС.

У другому розділі КП розглядалося запровадження кредитно-модульної системи в Україні. Виходячи із аналізу завдань й проблем цього аспекту я можу зробити такі висновки.

Освітянське суспільство України зацікавлене діяти зі всіх напрямків Болонського процесу.

Співпраця з європейцями у сфері освіти на шляху входження України в Європу є одним із пріоритетів розвитку вищої освіти в Україні. Проте не є самоціллю проголошення йти будь-якими шляхами тільки в Європу.

Участь вищої освіти України в Болонських перетвореннях має бути спрямована лише на її розвиток і набуття нових якісних ознак, а не на втрату кращих традицій, зниження національних стандартів якості. Орієнтація на Болонський процес не повинна призводити до надмірної перебудови вітчизняної системи освіти.

Ключова позиція реформування: Болонські вимоги – це не уніфікація вищої освіти в Європі, а широкий доступ до багатоманітності освітніх і культурних надбань різних країн.

Метою є і те, щоб Європа зрозуміла, що в Україні – потужна система вищої освіти, потужні школи. Україна відчуває підтримку європейської спільноти. За цей час у нашій країні побувало багато місій Ради Європи, які розглядали стан освіти, проводили експертизу освітянської законодавчої бази і практично зауважень не було. Сьогодні вже майже немає опонентів щодо ступневості вищої освіти.

У третьому розділі КП була виконана оптимізація навчального плану спеціальності „ Суднові енергетичні установки ” згідно умов кредитно-модульної системи організації навчального процесу. У додатках подані правильний та не правильний варіанти оптимізації навчального плану.