Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні вказівки.doc
Скачиваний:
76
Добавлен:
14.02.2015
Размер:
5.94 Mб
Скачать

Видалення з води розчинних газів

У теплоенергетиці, водозабезпеченнї гарячою водою та деяких інших виробництвах, що потребують особливо чистої води для отримання високоякісної продукції і запобігання підвищеному спрацюванню обладнання внаслідок корозії, з води видаляють розчинені гази. Процес вилучення з води розчиненім газів називають дегазацією. Найчастіше з води видаляють оксид карбону (IV) кисень, сірководень і рідше метан. Однак це не виключає того, що в багатьом особливих випадках доводиться вилучати й інші розчинені гази. Оксид карбон, (IV), кисень і сірководень належать до корозійно-активних речовин, що сприяють корозії металів, а вуглекислий газ спричинює також корозію бетону. Метан виділяючись з води в процесі її обробки, утворює вибухонебезпечні суміші з повітрям. Сірководень надає воді неприємного запаху. З метою запобігання цим явищам і впливу розчинених газів на технологічні процеси та обладнання слід прагнути до якомога повнішої дегазації води.

У процесі зм'якшення води Н–Na-катіонітовим методом, знесолювання води йонітовим методом, а також видалення заліза і мангану з підземних гідрокарбонатних вод може утворюватися значна кількість вільного вуглекислого газу. В підземних водах може міститися багато сірководню та інших розчинених газів.

Зміст методів дегазації води полягає в істотному зменшенні розчинності газів у воді або утворенні за їх участю важкорозчинних сполук. Існуючі методи дегазації води поділяють на фізичні і хімічні.

Зміст фізичних методів дегазації полягає в тому, що очищувана вода контактує з газом (переважне повітрям або водяною парою), в якому немає розчинених газів або вони містяться е невеликих кількостях, значно менших, ніж розчинено у воді тобто парціальний тиск газів які видаляють, в продувному газі дорівнює нулю або близький до нього г» 0). Під час продування води повітрям (аерації) видаляються сірководень і оксид карбону (IV) оскільки їх вміст невеликий І парціальний тиск у повітрі близький до нуля, Так, в атмосферному повітрі міститься 0,1-0,3% CO2, Оскільки парціальний тиск кисню в повітрі досить великий (вміст кисню в ньому 21 %), то аерацією його видалити неможливо. У цьому разі розчинність газу у воді знижують нагріванням, доводячи очищувану воду до кипіння. При цьому значно зменшується коефіцієнт абсорбції газу водою і розчинність газів падає до нуля. Довести воду до кипіння можна нагріванням (термічні дегазатори) або зниженням тиску, за якого вода кипить без підігрівання (вакуумні дєгазатори).

Залежно від конструктивного оформлення застосовують різні типи дегазаторів: пінні, барботувальні, плівкові з різними насадками, термічні, вакуумні, вакуумно-ежекційні. Плівкові дегазатори з насадкою з кілець Рашига застосовують для глибокого видалення з води вуглекислого газу і сірководню. Барботувальні дегазатори використовують для глибокого видалення вуглекислого газу на установках продуктивністю не більш як 20 м3/год. У разі глибокого (за залишкової концентрації 0,01–0,05 мг/дм3 або часткового (0,3–0,5 мг/дм3) знекиснення води, а також спільного видалення кисню і вуглекислого газу застосовують вакуумні дегазатори з насадкою з кілець Рашига.

Хімічні методи дегазації води грунтуються на взаємодії розчинених газів з різними реагентами, в результаті якої утворюються сполуки, що легко видаляються з оброблюваної води. Видалення залишкового кисню після видалення його фізичними методами здійснюють обробкою води різними відновниками: оксидом сульфуру (IV), гідразином, сульфітом і тіосульфатом натрію, металічним залізом тощо.