Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методрекомендації денне.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
39.38 Кб
Скачать

ЗМІСТ

Передмова 3

Організація проходження практики 4

Форми і методи поточного контролю 6

Вимоги до щоденнику-звіту 7

Підведення підсумків практики 9

Додатки 11

Перелік рекомендованої літератури 16

Передмова

Практика є невід’ємною частиною навчального процесу на відділенні спеціальності «Товарознавство та комерційна діяльність» і має велике значення у підготовці конкурентоспроможних фахівців для підприємств і організацій торгівлі різних форм власності відповідно до освітньо-кваліфікаційної характеристики молодшого спеціаліста.

Технологічна практика студентів організується відповідно до “Положення про проведення практики студентів вищих навчальних закладів України”, затвердженого Міністерством освіти України від 08.04.93 № 93.

Студенти відпрацьовують програму технологічної практики на провідних підприємствах торгівлі різних форм власності, що використовують ефективні методи організації праці і мають кваліфікований персонал для керівництва практикою, а також характер роботи, що дозволяє виконувати програму практики.

Метою технологічної практики є удосконалення студентами професійних умінь та навичок за спеціальністю, закріплення, поширення і систематизація знань на основі вивчення діяльності конкретного підприємства, придбання практичного досвіду, розвиток професійного мислення, прищеплення навичок організаторської діяльності в трудовому колективі.

Організація проходження практики

Студенти денної форми навчання відпрацьовують програму технологічної практики на підприємствах торгівлі різних форм власності та різних форматів за індивідуальними договорами між коледжем та підприємством. Результати відпрацювання програми відображають у щоденниках-звітах. Студенти заочної форми навчання можуть виконувати індивідуальне завдання викладача – керівника практики з певного розділу програми за умови надання довідки з місця роботи про те, що вони працюють за фахом не менше, ніж один рік.

Перед виходом на технологічну практику студенти укладають індивідуальні договори з керівниками підприємств-баз практики, проходять організаційний інструктаж, медичний огляд, отримують документацію (програму технологічної практики, пам’ятки, індивідуальні завдання тощо).

Керівник підприємства повинен ознайомитися з програмою практики, уточнити тематичний план, при необхідності скласти графік проходження практики, організувати робочі місця, провести ознайомлення з правилами техніки безпеки, внутрішнього розпорядку, відповідними інструкціями.

Технологічна практика проходить протягом 5 тижнів на робочому місці фахівця комерційного підприємства (товарознавця, інспектора торговельного, завідувача відділом (секцією), заступника керівника підприємства тощо). Протягом шостого тижня студенти проходять навчальну практику з рішення виробничих ситуацій в навчальному закладі під керівництвом викладачів спеціальних дисциплін.

Практиканти повинні набути навичок виконання функціональних обов’язків відповідальних працівників торговельних підприємств.

Під час практики студенти беруть участь в проведенні нарад, засідань, зборів, перевірок роботи торговельного підприємства, прийманні товарів та інших видах робіт торгово-технологічного процесу.

Рекомендується проаналізувати взаємовідносини підприємства з контрагентами, контролюючими органами, управлінням захисту прав споживачів, податковою інспекцією, органами санепідемслужб, пожежної охорони тощо.