Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні вказівки.doc
Скачиваний:
75
Добавлен:
14.02.2015
Размер:
5.94 Mб
Скачать

Програма курсу “обробка технологічних рідин та стічних вод”

Розділ 1. Вступ. Мета та задачі курсу. Структура дисципліни.

Розділ 2. Загальні знання про технологічні рідини та стічні води.

2.1 Характеристика технологічних рідин та стічних вод.

2.2 Класифікація стічних вод.

2.3 Вимоги до фізико-хімічного складу рідин.

Розділ 3 Методи обробки технологічних рідин та стічних вод.

3.1 Прояснення рідин від грубодисперсних речовин. Обробка рідин відстоюванням та у циклонах. Фільтрування та флотація.

3.2 Очищення стічних вод та рідин від колоїднодисперсних речовин. Технологія обробки коагулянтами та флокулянтами. Відокремлення завислих речовин центрифугуванням та електрокофільтруванням.

3.3 Обробка рідин хімічним осадженням. Електролітичне виділення металів.

3.4 Видалення з рідин розчинених газів. Фізичні та хімічні методи дегазації.

3.5 Іонообмінне очищення рідин. Характеристика властивостей іонітів. Регенерація іонітів.

3.6 Обробка рідин адсорбцією. Вибір адсорбентів для обробки рідин. Методи регенерації адсорбентів після очищення стічних вод від органічних речовин.

3.7 Обробка рідин екстракцією. Основні способи екстракції. Методи регенерації екстрагенту.

3.8 Очищення рідин мембранними методами.

3.9 Очищення рідин електролізом. Галузі застосування процесу електродіалізу.

3.10 Очищення рідин виморожуванням і кристалізацією газогідратів. Фізико-хімічні властивості газогідратів.

3.12 Біологічне очищення рідин. Зміст і межі застосування біологічного очищення води. Аналіз основних проблем біологічного очищення води.

3.13 Радіаційні методи очищення рідин.

1. Вступ. Мета та задачі курсу. Структура дисципліни

Інтенсивний розвиток промисловості, комунального і сільського господарства спричинює значне зростання споживання технологічних рідин, технічної води, та призводить до збільшення кількості забруднених різними домішками відпрацьованих стічних вод.

Рідини, що застосовуються в енергетиці, відрізняються по хімічному складу і фізичних властивостях, а їхня обробка здійснюється в очисних апаратах, заснованих на різних принципах дії. Для правильного вибору й ефективної експлуатації очисників потрібно глибоке знання фізико-хімічних процесів, що відбуваються в них.

Дисципліна розглядає основні фізико-хімічні процеси водопідготовки, обробки технологічних рідин і очищення стічних вод різних галузей промисловості. Розглянуті також теоретичні основи водопідготовки та очищення рідин від завислих, колоїднодисперсних, молекулярних та йонорозчинних речовин. Дається уява про основні фізико-хімічні процеси освітлення, знебарвлення, дегазації, зм'якшення, опріснювання і дезактивації рідин.

Мета вивчення дисципліни – засвоєння знань про загальні процеси обробки технологічних рідин та стічних вод.

Завдання дисципліни – отримання знань про основні процеси обробки стічних вод та технологічних рідин. Вивчення конструкції апаратів та методики розрахунку основних їх елементів.

2. Характеристика технологічних рідин та стічних вод. Класифікація стічних вод. Вимоги до фізико-хімічного складу рідин. Вимоги до якості води, яку скидають у природні водоймища. Раціональне використання технологічних рідин

У сучасної енергетики застосовуються різні рідини, необхідні для роботи енергетичних установок і забезпечення господарсько – побутового споживання населенням. Для обробки технологічних рідин використовується високоефективне устаткування. Значення методів очищення рідини в енергетиці постійно зростає в зв'язку з ускладненням устаткування, підвищенням вимог до його безпечної експлуатації, дотриманням санітарних норм і охорони навколишнього середовища.

Застосовувані в теплоенергетики рідини відрізняються по хімічному складу і фізичних властивостях, очищення здійснюється в розподільчих апаратах, заснованих на різних принципах дії. Для правильного вибору й ефективної експлуатації очисників потрібно глибокі знання фізико-хімічних процесів, що відбуваються в них.

Основними технологічними рідинами є нафтопродукти і вода.

Нафтопродукти класифікуються на:

Мастила. Мастильні, компресорні, трансформаторні, турбінні. Мастила для двигунів, машин і механізмів. Усі вони повинні бути чистими від води, що викликає корозію, і механічних домішок, що знижують надійність і довговічність роботи.

Гідравлічні рідини. Застосовуються в пресах, виливальних машинах, сервомеханізмах, літальних апаратах, і т.п. Забруднення можуть привести до зносу, зниженню точності і надійності.

Палива. Дизельний, моторний, газотурбінний, суднове, мазут і інші види палив. Вода, механічні домішки і мікроорганізми приведуть до зносу і корозії двигунів і паливної апаратури, засміченню сопел форсунок.

Фарбувальні рідини. Рідини фарбувальних ванн, що містять частки фарби і бруд. Обробка таких рідин вимагає витрат на утилізацію, воду, ручну працю і хімікати.

Миючі рідини Миючі засоби і вода, використовувані для знежирення поверхонь. З часом рідина забруднюється олією і брудом. Її заміна вимагає витрат на нову рідину й утилізацію старої.

МОР. Різного виду мастильно-охолодні рідини й олії, використовувані у процесах механічної обробки. МОР швидко насичується брудом, частками металу, мікроорганізмами й оліями. Заміна МОР коштує недешево і створює проблему дорогої утилізації.

Масляні шлами. Шлами, що утворяться після мийки цистерн і танків, масляні відходи виробництва. Для використання їх як паливо необхідно витягти воду і механічні домішки. Звичайні методи утилізації вимагають значних витрат і забруднюють навколишнє середовище.

Вода класифікується на:

Господарсько-питну. Застосовується для пиття, миття посуду, подається в душі, лазні, пральні, умивальники, а також для споживання харчової і бродильної промисловості. Основні вимоги нешкідливість для організму людини і гарні органолептичні якості.

Воду використовувану на зрошення, тваринництва й в інших галузях народного господарства. В основному повинна відповідати вимогам, пропонованим до господарсько-питного, хоча вимоги до прозорості і запаху можуть бути занижені.

Охолоджувальна вода. Служить для охолодження елементів технологічних агрегатів, охолодження пари, рідких і газоподібних продуктів у холодильниках і конденсаторах. Вода не повинна давати відкладень у трубах і камерах по який вона проходить у ній не повинні знаходитися великі неорганічні домішки (пісок).

Вода для нестатків паросилового господарства. Не повинна містити домішок, що можуть викликати відкладення накипу, вспінювання котлової води, віднесення солей з парою і корозією металу.

Вода для технологічних цілей промисловості. Вимоги до води специфічні і диктуються як окремими видами виробництв так і прийнятою технологічною схемою.

Вода для заводнення нафтових шарів. Не повинна зменшувати приємістості нагнітальної свердловини, тобто її здатності поглинати воду.