Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1111АВТОРЕФЕРАТ.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
14.02.2015
Размер:
157.7 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Національний університет кораблебудування

ім. адмірала Макарова

КЛІМЕНКО юЛІЯ АНДРІЇВНА

УДК 658.8.03

ВПЛИВ ТАРИФНОГО РЕГУЛЮВАННЯ НА ФІНАНСОВИЙ СТАН ПІДПРИЄМСТВ ГАЗОПОСТАЧАННЯ ТА ГАЗИФІКАЦІЇ

Спеціальність 8.03050801 “ФІНАНСИ”

Автореферат роботи

на здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня

магістр з фінансів

Науковий керівник: доцент,к.е.н. Приходько Н.В.

Рецензент:

Захист відбудеться “20” червня 2013 р. на засіданні Державної екзаменаційної комісії за адресою: 54001, м. Миколаїв, проспект Героїв Сталінграду, 9, аудиторія 100.

Миколаїв 2013

Загальна характеристика роботи

Актуальність теми магістерської роботи. Газова промисловість є провідною галуззю паливно-енергетичного комплексу України. Частка газу в споживанні енергії в Україні становить 45% , тому природний газ є головним енергоносієм в народному господарстві нашої держави. Особливе місце в паливно-енергетичному комплексі посідає газозабезпечуюча система, розвиток якої є одним з визначальних факторів, що забезпечують прискорене зростання продуктивних сил країни.

Окремим аспектам розвитку тарифного регулювання газової галузі присвячено чимало ґрунтовних публікацій.

Так, наприклад, загальнометодологічні питання тарифного регулювання та ціноутворення викладено у працях: Забаштанського М.М., Струк Н.П., Ріщук Л.І., Ціпури В. Л ,Верхоглядової Н.І, Ліпсиц І.В., Горобчук Т.Т.

Основним напрямком реформування нафтогазового комплексу України можна вважати встановлення справедливого рівня цін, що були нормативно встановлені для таких категорій споживачів, як населення, бюджетні організації та підприємства комунальної теплоенергетики. Існуючий стан ціноутворення негативно впливає на функціонування газової галузі.

Основними напрямками удосконалення цінової та тарифної політики є:

- формування цілісного нормативно-правового і організаційного механізму регулювання цін на природний газ;

- вдосконалення тарифної політики в газовому комплексі;

- забезпечення самофінансування підприємств галузі;

- вираховування реальних фінансових можливостей населення і господарюючих об'єктів.

Тарифи на транспортування та постачання природного газу затверджуються Національною комісією регулювання електроенергетики України. Несвоєчасна оплата за спожитий газ спричинює наявність ряду проблем в економіці газової галузі.

Сфера газопостачання в Україні характеризується відсутністю послідовних, логічних, ефективних, економічно обґрунтованих підходів до формування цінової політики та регулювання цін і тарифів для підприємств газопостачання, що стримує їх розвиток та погіршення фінансового стану і як наслідок збитковість підприємств даної галузі . Тому необхідно визначити який саме вплив має тарифне регулювання на процес отримання прибутку. Це дає нам підстави стверджувати, що питання тарифного регулювання в сфері газопостачання і газифікації є актуальними та своєчасними і в сучасних умовах господарювання зростає роль та значення даного наукового дослідження.

Мета і задачі дослідження. Метою роботи є розробка теоретичних положень, методичних підходів і практичних рекомендацій щодо удосконалення системи тарифного регулювання на підприємствах газопостачання і газифікації.

Відповідно до поставленої мети в роботі вирішувалися такі завдання:

– визначити економічну сутність категорій «ціноутворення», «ціна», «тариф» та «тарифне регулювання»;

– виявити особливості тарифного регулювання та ціноутворення на підприємствах газопостачання і газифікації;

– уточнити теоретичні засади впливу тарифного регулювання на фінансовий стан підприємств газопостачання і газифікації;

– проаналізувати фінансовий стан підприємств газової галузі;

– з’ясувати, який саме вплив має розмір тарифів на тип фінансового становища та величину прибутку підприємства;

– визначити недоліки існуючого методу нарахування тарифів для категорій споживачів;

– удосконалити основні напрямки вдосконалення системи тарифоутворення на підприємствах газопостачання.

Об’єктом дослідження дипломної роботи є фінансовий стан підприємств газопостачання і газифікації.

Предметом дослідження є вплив тарифного регулювання на фінансовий стан підприємств газопостачання і газифікації.

У процесі дослідження застосовуються такі загальнонаукові методи: структурно-функціональний – при вивченні передумов застосування тарифів у регулюванні величини прибутку; економічного аналізу – при вивченні структури та динаміки статей балансу, аналізі фінансової стійкості, ліквідності та платоспроможності підприємств, а також при оцінці фінансових результатів їх діяльності, порівняльного аналізу.

Інформаційною базою досліджень є Закони України, звіти Національної комісії регулювання енергетики, монографії вітчизняних і зарубіжних учених, публікації у фахових наукових періодичних виданнях; відомості, розміщені у мережі Internet.

Наукова новизна одержаних результатів.Найважливішими результатами, що містять наукову новизну є:

а) впершезапропонованометодику дослідження впливу тарифного регулювання на фінансовий стан природних монополій;

б) удосконалено:

– визначення сутності терміну «тариф на газопостачання» – це вираження витрат на видобуток, транспортування, постачання газу у грошовому еквіваленті, з урахуванням рентабельності виробництва, інвестиційної та інших складових, що визначаються згідно із методиками, розробленими Національною комісією, що здійснює регулювання у сфері енергетики (НКРЕ).

Публікації. Результати кваліфікаційної роботи опубліковані у матеріалах Всеукраїнських наукових економічних читань «Розвиток економічної науки в умовах сьогодення».

Обсяг та структура кваліфікаційної роботи.Кваліфікаційна роботавикладена на 144 сторінках та складається зі вступу, чотирьох розділів, висновків,списку використаних джерел (50 найменувань), 6 додатків; містить 17 таблиць.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]