Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
14.02.2015
Размер:
322.05 Кб
Скачать

3. Розчини

Загальні уявлення про дисперсні системи. Розчини. Тепловий ефект розчинення. Зміна енергії Гіббса. Способи вираження складу розчинів. Розчинність. Розчини неелектролітів. Закони ідеальних розчинів: закон Генрі, тоноскопічний, ебуліоскопічний та кріоскопічний закони Рауля. Осмос. Осмотичний тиск. Закон Вант-Гоффа.

Розчини електролітів. Їх властивості. Електролітична дисоціація. Ізотонічний коефіцієнт. Ступінь дисоціації. Сильні та слабкі електроліти. Константа електролітичної дисоціації. Закон розбавлення Оствальда.

Поняття про активність та леткість. Властивості розчинів сильних електролітів. Дисоціація води. Іонний добуток води. Водневий показник. Реакції у розчинах електролітів. Іонні рівняння. Теорії кислот і основ. Гідроліз солей. Добуток розчинності.

4. Окиснювально-відновні та електрохімічні процеси

Окиснювально-відновні хімічні реакції. Ступінь окиснення та його зв'язок з електронною будовою атома. Окисники і відновники. Рівняння окислювально-відновних реакцій. Окислювально-відновні потенціали і напрямок перебігу окислювально-відновних реакцій.

Катодні та анодні електрохімічні реакції. Поняття про подвійний електричний шар. Водневий електрод. Стандартні електродні потенціали. Ряд напруг. Рівняння Нернста. Механізм дії гальванічного елемента. Електрорушійна сила, ії зв'язок з енергією Гіббса. Концентраційні гальванічні елементи. Акумулятори. Паливні елементи.

Електроліз розплавів та розчинів електролітів. Напруга розкладу. Поляризація і перенапруга. Електроліз водних розчинів кислот, луг та солей. Процеси на катоді і аноді. Закони Фарадея. Вихід за струмом. Практичне застосування електролізу: одержання і рафінування металів, нанесення гальванічних покрить, одержання водню, кисню та інших речовин.

5. Корозія і захист металів

Термодинаміка корозійних процесів. Збитки від корозії у народному господарстві. Забруднення довкілля внаслідок корозії. Класифіка­ція корозійних процесів: за механізмом реакцій, за умов, за типом ко­розійних порушень. Поняття швидкості корозії. Хімічна корозія металів, залежність ії швидкості від складу металу,температури, складу корозій­ного середовища.

Електрохімічна корозія металів. Умови її виникнення. Електрохімічні реакції на катодних і анодних ділянках. Киснева та вод­нева деполяризація. Залежність швидкості корозії від температури, складу електроліту та ін.

Методи захисту металів від корозії: легування, нанесення захис­них покрить: металевих, неметалевих, лакофарбових; катодні та анодні металеві покриття; обробка агресивного середовища. Електрохімічні методи захисту: протекторний, катодний. Інгібітори корозії. Економічне значення захисту металів від корозії.

6. Загальна характеристика металів та їх сполук

Класифікація металів: за електронною будовою атомів − прості (типові) та перехідні; s-,p-,d-,f-метали; у промисловості; за фізичними характеристиками. Структура металів та металевий зв’язок. Поширеність металів у природі. Методи добування металів: пірометалургійний, гідрометалургійний електромета-лургійний.

Фізичні і хімічні властивості металів та їх сполук залежно від їх положення у Періодичній системі елементів. Сплави.

d-Метали, будова атомів та їх положення у Періодичній системі. Методи добуванняd-металів. Фізичні властивості. Хімічні властивостіd-металів та їх сполук: ступені окиснення, кислотно-основні та окиснювально-відновні властивості. Використання у техниці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]