Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
14.02.2015
Размер:
430.59 Кб
Скачать

6.3. Гальванічні елементи

Окислювально-відновна реакція може відбуватися хімічним шляхом -коли електрони від відновника безпосередньо переходять до окиснювача. Енергія хімічної реакції в цьому процесі перетворюється на теплову.

Якщо окиснювально-відновні процеси просторово відокремити, що відбувається у гальванічних елементах, перехід електронів від відновника до окиснювача спричинює виникнення електричного струму та перетворення хімічної енергії у електричну.

Гальванічним елементом називається пристрій для перетворення хімічної енергії окиснювально-відновної реакції у електричну енергію.

Він складається з двох електродів, електрохімічно з¢єднаних між собою. Вони утворюють електричне коло - зовнішнє та внутрішнє. До зовнішнього кола відносяться електричні проводи та електричні прилади (вимірювачі величини струму і напруги, джерело струму, тощо). Внутрішнє коло складається з електродів, причому електроліти з¢єднуються між собою напівпроникною мембраною або електролітичним містком. Електролітичний місток складається з скляної або пластмасової трубочки, заповненою насиченим розчином КСl і з обох кінців закритою азбестовим гнітом.

У гальванічному елементі, потенціали електродів якого не дорівнюють один одному, процеси на електродах не будуть рівноважними. На одному з них, більш активному, обов¢язково йде процес окиснення, на іншому (менш активному) - процес відновлення. Окиснювальна форма речовини (позначається Ох) завжди має більшу алгебраїчну величину заряду, ніж відновна (позначається Red).

Катод - це електрод, на якому відновлюються катіони або нейтральні молекули: Ох + nе  Red.

4

V

3

1 2

Рис.... Схема гальванічного елемента (елемент ЯкобіДаніеля).

1  цинковий електрод, занурений у розчин цинк сульфату; 2  мідний електрод, занурений у розчин купрум сульфату; 3  електролітичний місток; 4  вольтметр

+ +ē® Н2

Сu 2+ + 2ē ® Cu0 - приклади катодних реакцій.

4H2O + 2ē ® H2 + 2OH-

Анод - це електрод, на якому окиснюються катіони, аніони та нейтральні молекули: Redne  Ox.

Fe2+ - 1ē ® Fe3+

4OH- - 4ē® O2 + H2O - приклади анодних реакцій.

Zn0 - 2ē ® Zn2+

Катод – це завжди інертний електрод, на якому є надлишок електронів і які він віддає частинкам електроліту.

Анод може бути інертним (неактивним) або активним. Інертний анод має достатньо велике значення електродного потенціалу (ними можуть бути, як правило, благородні метали та графіт) і тільки приймає на себе електрони від частинок електроліту, тобто служить для їх накопичення. Активний анод сам розчинюється і посилає катіони у розчин, тобто матеріал катоду безпосередньо приймає участь у окиснювальному процесі: Zn0 -2ē  Zn2+.

Віднесення електродів до певного типу залежить від значення потенціалів обох електродів: кат завжди більше, ніж ан. Наприклад, в елементі ЯкобіДаніеля анодом буде цинк, а катодом  мідь. Схема цього елемента буде така:

(–)ZnZnSO4CuSO4Cu (+).

Якщо необхідно, вказують і концентраціїї електролітів, наприклад:

(–)ZnZnSO4, 1 М CuSO4, 0,1 М Cu (+).

Найголовнішою характеристикою гальванічного елемента є його електрорушійна сила  ЕРС (Е), яка дорівнює різниці потенціалів катода та анода, коли вони розімкнуті, тобто, якщо гальванічний елемент знаходиться у оборотному стані.

Е = кат  ан .

ЕРС завжди позитивна величина, тому що кат > ан.

Термодинаміка гальванічного елемента

Незалежно від того, за яким шляхом, хімічним або електрохімічним, відбувається реакція, енергетичні зміни у системі однакові. З курсу термодинаміки відомо, що максимальна робота виконується системою у рівноважному стані, тобто коли система є оборотною.

Гальванічний елемент є оборотним, якщо виконуються дві умови.

1. Він складається з оборотних електродів;

2. До нього підключено зовнішнє джерело електричного струму, ЕРС якого має протилежний напрямок і на нескінченно малу величину відрізняється від ЕРС самого елемента. При цих умовах

-DG0=А макс =nEF,

де n - кількість електронів у сумарній електродній реакції; Е - ЕРС гальва-нічного елемента, В; F - число Фарадея - кількість електрики, яку переносить один еквівалент електронів; F = e . NА, Кл / моль

З другого боку зміна енергії Гіббса повязана з константою хімічної рівноваги рівнянням G0 = – RT . ln K. , де К константа рівноваги відповідної окиснюваль-ної реакції і дорівнює добутку рівноважних концентрації продуктів, поділеному на добуток рівноважних концентрацій вихідних речовин з урахуванням стехіометричних коефіцієнтів. Виходячи з цих рівнянь Нернст довів формулу для розрахунку потенціалів електродів в залежності від концентрацій окиснювальної і відновної форм речовини.

Нехай на електроді у загальному вигляді відбувається реакція

aRedne  bOx

Для цього процесу рівняння Нернста має вигляд:

 = 0RT/nF .ln ,

де 0 – стандартний електродний потенціал ( див. наступний розділ). 2,3.RT/F = = 0,059 (2,3 - основа натурального логарифму), тому для температури 298 К рівняння можна спростити

 = 0 + 0,059 / n lg

Експериментальне визначення електродних потенціалів

Для визначення електродних потенціалів збирають гальванічний елемент з стандартного водневого електрода і дослідженого електрода.

Водневий електрод – це платинова пластина, що покрита губчастою платиною (інертний електрод), яка насичена газоподібним воднем. Він подається під тиском 101,3 кПа у розчин сульфатної або хлоридної кислоти з концентрацією (точніше, активністю) СН+= 1моль/л, у який занурена платинова пластина. Схема електроду така: Pt, 2H+ çH2

(Спочатку вказується матеріал електроду, окиснена форма речовини і через риску – відновлена форма речовини). На електроді відбуваються пряма чи зворотна реакції, в залежності від того, катодом чи анодом буде водневий електрод в парі з дослідженим електродом:

К: 2Н+ + 2ē ® Н2

А: Н2 - 2ē ® 2Н+

За тиском водню Р =101,3 кПа і СН+ = 1моль/л потенціал цього електроду при температурі 298 К умовно прийнято за нуль і відносно цього електроду визначаються потенціали усіх інших електродів.

При РН2 = 101,3 кПа та інших значеннях концентрації (активності) водню потен-ціал водневого електрода, виходячи з рівняння Нернста, розраховується за формулою

(2Н+Н2) = - 0,059 рН.

Приклад 1. Розрахувати потенціал водневого електрода з концентрацією [Н+] = 10-3 М.

Розязання:

  1. рН  ?

рН = – lg[Н+] = – lg10-3 = 3.

2. (2Н+Н2)  ?

+Н2 = - 0,059 рН =  0,059 .3 = – 0,0177 В.

Відповідь: потенціал водневого електроду при рН = 3 дорівнює – 0,0177 В.

Після збирання гальванічного елемента, вимірюють його ЕРС і розраховують потенціал дослідженого електрода. Наведемо приклади цього визначення. Нехай є електрод, утворений активним металом, який у парі з водневим електродом буде анодом, тобто буде розчинятися. Схема його буде така:

() Ме Меn+ 2Н+Н2, Pt (+).

А: Ме  nē  Ме n+

К : 2Н+ + 2ē  Н20

ЕРС = кат  ан =  ан, кат = 0, а ЕРС завжди позитивна, тому знак потен-ціалу аноду повинен бути відємним.

Якщо в парі з водневим електродом буде електрод, утворений малоактивним металом, в даному випадку він буде катодом. Схема цього гальванічного елемента така:

() Pt, H2 2H+  Men+ Me (+)

А: Н2 2ē  2Н+

К: Меn+ + nē  Ме0

ЕРС = кат  0ан = кат

Отже, електродний потенциіал чисельно дорівнює ЕРС гальванічного елемента, складеного з стандартного водневого електрода і досліджуваного електрода, яка виміряна за стандартних умов. Він позначається (ел.) або Е(ел.).

Стандартним електродним потенціалом називається потенціал електрода при активності іонів у електроліті, які беруть участь у електрохімічній реакції, рівній одиниці. Він позначається j0(ел) або Е0(ел). Наприклад:

0 +çН20 = 0,00 В ; j0 Zn2+çZn0 = - 0,76 В.

Всі стандартні потенціали зведені у таблиці, а самі метали утворюють так званий ряд активності металів (або ряд напруг металів). Природно, що у цьому ряду присутній водень, тому що відносно його потенціалу визначаються усі інші потенціали.

Li K Ba Ca Na Mg Al Ti Mn Zn Cr Fe Cd Co Ni Sn Pb H2 Bi Cu Ag Au

Метали, активніши за водень мають від¢ємний знак потенціалу, тому що в парі з водневим електродом є анодами. Малоактивні метали, які розташовані в ряді активності металів після водню, мають додатний знак потенціалу, тому що в парі з водневим електродом грають роль катодів. Наприклад,

j0Fe2+çFe0 = - 0,44 В, j0 Cu2+çCu0 = + 0,34 В.

При концентраціях електролітів, не рівних одиниці для розрахунку електродних потернціалів використовують рівняння Нернста.

Приклад 2. Розрахувати потенціал залізного електрода, зануреного у 0,1 М розчин ферум)ІІ) хлориду.

Розвязання:

Для розрахунку потенціалу в таблиці знаходимо значення стандартного потенціалу ( 0Fe+2Fe0 = – 0,44 В) і використовуємо формулу Нернста:

Fe+2Fe0 = 0Fe+2Fe0 + 0,059 / 2 lg C( Fe+2) =  0,44 + 0,059/2 lg10-1 = 0,44 0,03 =  0,47 В.

Відповідь: потенціал залізного електрода дорівнює  0,47 В.

Крім металевих і газових електродів, до яких відноситься водневий електрод існують окиснювально-відновні електроди (або редокс-електроди). До них належать напівелементи, які складаються з інертного металу (платина, золото), зануреного у розчин, в якому містяться окиснена та відновлена форма однієї і тієї ж речовини. Наприклад:

Pt ,Fe3+çFe2+ ; Fe3+ + e ® Fe2+

Pt, Mn7+çMn2+; Mn7+ + 5ē  Mn2+ або MnO4- + 8H+ + 5e ® Mn2+ + 4H2O, (в таблицях пишуться не електронні, а електронно-іонні рівняння)

Атоми платини не беруть участь у електродному процесі, а є тільки переносниками електронів. Величина електродного потенціалу залежить від концентрацій окиснювальної та відновної форм речовини

jçRed = j0çRed + lg

Наприклад,

jFe3+çFe2+ = j0 Fe3+çFe2+ + lg;

j Мn+7çMn2+ = j0Мn+7çMn2+ + lg.

Cтандартні окиснювально-відновні потенціали зведені у таблиці і також визначаються за водневою шкалою, тобто порівнюються з потенціалом стандартного водневого електрода. Вони характеризують здатність системи функцінувати в якості окиснювача або відновника. Чим позитивніше значення ОВ-потенціалу, тим сильнішим окиснювачем є система. Знак "-" означає, що самодовільно відбувається процес окиснення, знак "+" - процес відновлення.

Наприклад:

електрод електродні процеси j , В самодовільний процес

Pt,Cr+3 çCr+2 Cr+3 + 1e « Cr+2 -0,41 Cr+2 - 1e ® Cr+3

Pt,Sn+4 çSn+2 Sn+4 + 2e « Sn+ +0,15 Sn+4 + 2e ® Sn+2

Приклад 3. Розрахувати потенціал окиснювально  відновного манганового електрода, якщо концентрації перманганат-іона та іона Mn+2 дорівнюють одиниці, а рН розчину  3.

Розвязання:

1.jМnO4-+8H+çMn2++4H2O ?

Використовуємо значення стандартного потенціалу, взятого з таблиць і рівняння Нернста для окиснювальновідновних електродів.

j0МnO4-+8H+çMn2++4H2O = 1,55 В.

jМnO4-+8H+çMn2++4H2 = j0МnO4-+8H+çMn2++4H2O +lg =

= 1,55 + lg = 1,55 + lg 10-24 = 1,55  0,28 = 1,27 В.

Відповідь: потенціал манганового електрода у розчині з рН 3 дорівнює 1,27 В.

Використання розрахунку ЕРС для окислювально-відновних кіл дає можливість визначити напрямок окислювально-відновної реакції незалежно від того, хімічним, або електрохімічним шляхом вона йде. Ввжається, що відновна реакція відповідає анодному процесу , а окислювальна реакція – катодному. Тоді

ЕРС = jкат - jан = jокис - jвід > O.

Приклад наведений в темі «Окиснювально-відновні реакції».

Типи гальванічних елементів та їх розрахунки

Гальванічні елементи поділяють на хімічні та концентраційні. У хімічних колах рушійною силою процесу та джерелом електричної енергії є хімічна реакція. Їх ЕРС залежить від хімічної природи речовин і їх активностей у розчині. Прикладами хімічних кіл є системи з металевих електродів, акумулятори. Концентраційні елементи складаються з електродів однакової хімічної природи, які відрізняються один від другого лише концентрацією розчинів. Рушійною силою процесу та джерелом електричної енергії є вирівнювання концентрацій речовин у електролітах обох електродів, яке відбувається, в першу чергу, електрохімічним шляхом, а не за рахунок дифузії. Як тільки концентрації іонів у електролітах стануть дорівнювати одна одній, гальванічний елемент перестає діяти і його ЕРС = 0. На електродах відбувається одна й та ж реакція, але у різних напрямках, тобто відбувається перенос речовини з одного електрода на другий:

Прикладом може бути такий елемент

(-) Ag ç AgNO3,С1 çç AgNO3 , С2ç Ag (+); С1 < С2 .

На першому електроді - аноді, де концентрація електроліту нижче, метал розчинюється і його катіони переходять у розчин. На другому електроді – катоді, де концентрація електроліту вище, катіони металу будуть осаджуватися

А: Ag0 - 1ē  Ag+, С1

K: Ag+ +1ē  Ag0 , С2

Сумарна реакція має вигляд : Ag0 - 1ē « Ag+

ЕРС = jкат - jан = j0 + 0,059 lg С2 - j0 - 0,059 lg С1 = 0,059lg(С2/С1)

Ця формула використовується для розрахунку ЕРС у концентраційних колах.

Для розрахунку гальванічних елементів необхідно:

  1. Розрахувати значення потенціалів обох електродів;

  2. Визначити катод і анод;

  3. Записати схему гальванічного елемента і вказати напрямок електричного струму;

  4. Записати електродні процеси;

  5. Розрахувати ЕРС елемента;

  6. Розрахувати DG та А макс.

Приклад 4. Розрахувати гальванічний елемент, складений з цинкової пластини, зануреної у розчин цинк сульфату з концентрацією 10-3 моль/л та залізної пластини, зануреної у розчин ферум хлориду з концентрацією 10-1 моль/л.

Розв¢язання:

  1. Zn2+Zn, Fe2+Fe  ?

В таблиці стандартних потенціалів знайдемо значення стандартних електродних потенціалів систем Zn2+Zn0 та Fe2+Fe0 і розрахуємо потенціали окремих електродів за рівнянням Нернста.

0Zn2+Zn0 ==  0,76 B, j0Fe2+Fe0 =  0,44 B.

Zn2+Zn0 = 0Zn2+Zn0 + (0,059 / 2) lg С(Zn2+) =  0,76 + (0,059 / 2) lg 10-3 =

=  0,76 + ( 0,09) =  0,85 В.

Fe2+Fe0 = 0Fe2+Fe0 + (0,059 / 2 ) lg С(Fe2+) =  0,44 + (0,059 / 2) lg 0,1 =

=  0,44 + 0,03 (1) =  0,47 В.

2.Визначення катода і анода.

0,85 В  0,47 В

А К

Цинковий електрод буде анодом, оскількі має більш відємний потенціал, залізний електрод буде катодом (більша алгебраїчна величина потенціалу).

3. Схема гальванічного елемента і напрямок електричного струму.

() Zn |Zn(NO3)2 (10-3 М)  Fe(NO3)2 (0,1 М )| Fe (+).

4. Електродні процеси.

А: Zn0  2е  Zn2+ ;

на цинковому електроді відбувається процес окиснення цинка.

К: Fe2+ + 2e = Fe0;

на залізному електроді відбувається відновлення заліза.

5. ЕРС  ?

Е = Fe2+Fe0  Zn2+Zn0 =  0,47 – (0,85) = 0,38 В.

6. DG0 ?

DG0 = – АmахnEF = – 2 0,38 96500 = – 73340 Дж/моль

Відповідь: ЕРС елемента дорівнює 0,38 В, DG0 = – 73340 Дж/моль.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]