Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
L_r_Rozdil_II_M.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
14.02.2015
Размер:
181.76 Кб
Скачать

26

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Український Державний Морський Технічний Університет

ім. адмірала Макарова

Методичні вказівки для підготовки до лабораторних робіт з курсу хімії

Експериментальна частина. Розділ 2

Рекомендовано методичною радою УДМТУ як методичні вказівки

Миколаїв 2001

УДК 546

С.Ю.Кельїна, Є.Г. Камінська, Ж.Ф.Соловйова. Методичні вказівки для підготовки до лабораторних робіт з курсу хімії: Експериментальна частина. Розділ 2.  Миколаїв: УДМТУ, 2001.  25 с.

Кафедра хімії

Вказівки містять лабораторні роботи з курсу хімії і необхідні вимоги до їх виконання. Вказівки призначені для студентів усіх спеціальностей.

Рис. 3, табл. 1.

Рецензент В.М.Матвієнко, канд. хім. наук, доцент

 Український державний морський

технічний університет, 2001

Лабораторна робота № 1

ОКИСНЮВАЛЬНО-ВІДНОВНІ РЕАКЦІЇ

Мета роботи: Дослідження окиснювальних та відновних властивостей речовин в залежності від впливу різних факторів, придбання навичок визначення напрямку перебігу окиснювально-відновних реакцій.

Дослід І. Окиснювальні властивості калій біхромату

До 1−2 мл розчину К2Cr2O7 додати двітри краплі розбавленої сульфатної кислоти і кілька крапель натрій сульфіту (Na2SO3) до появи зеленого забарвлення розчину. Пояснити дослід, визначити окиснювач і відновник. Записати рівняння реакції і визначити коефіцієнти методом електронно-іонного балансу (див. додат.1). Визначити напрямок перебігу цього процесу, визначаючи G (див. додат. 2). Записати спостереження.

Завдання. Записати рівняння, визначити коефіцієнти методом електронно-іон-ного балансу і напрямок перебігу для реакцій:

1) К2Сr2O7 + H2S + H2SO4  Cr2(SO4)3 + S + K2SO4 + H2O;

2) K2Cr2O7 + КI + H2SO4  Cr2(SO4)3 + I2 + K2SO4 + H2O.

(значення стандартних потенціалів реакцій наведені в таблиці додат.1).

Дослід 2. Окиснювальні властивості калій перманганату в залежності від кислотності середовища

1. До 1 мл розчину КМnО4 додати дві-три краплі розведеної сульфатної кислоти і кілька крапель натрій сульфіту. Пояснити дослід. Записати рівняння реакції і визначити коефіцієнти методом електронно-іонного балансу, визначити напрямок процесу. Записати спостереження.

2. До 1 мл розчину КМnО4 додати 2-3 мл води і кілька крапель натрій сульфіту. Записати спостереження і пояснити дослід. Записати рівняння реакції і визначити коефіцієнти методом електронно-іонного балансу, визначити напрямок процесу.

3. До 1 мл розчину КМnО4 додати дві-три краплі розведеного розчина лугу і кілька крапель натрій сульфіту. Записати спостереження і пояснити дослід. Записати рівняння реакції і визначити коефіцієнти методом електронно-іонного балансу, визначити напрямок процесу.

Зробити загальні висновки про окиснювальні властивості калій перманганату у кислому, нейтральному і лужному середовищах та записати їх.

Дослід 3. Відновні властивості металів

В чотири пробірки налити 3−4 мл розбавленої сульфатної кислоти і помістити в одну пробірку магній, у другу – цинк, у третю – залізо і у четверту – мідь. Визначити, в яких випадках утворюється водень і записати спостереження. Порівняти інтенсивність процесів виділення водню і пояснити їх. Записати рівняння реакцій і визначити коефіцієнти методом електронно-іонного балансу. Записати стандартні електродні потенціали металів, визначити ЕРС та G0. Із збільшенням ЕРС окиснювально-відновні процеси відбуваються інтенсивніше.

Додаток 1.

Значення стандартних потенціалів деяких окиснювально-відновних реакцій

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]