Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kursovaya5.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
14.02.2015
Размер:
162.3 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Національний університет кораблебудування

імені адмірала Макарова

Кафедра менеджменту

Курсова робота

з дисципліни „Операційний менеджмент”

на тему:

Управління конкурентоспроможністю на засадах стратегічного менеджменту ”

Виконав: студент гр. 4431

Прочухан Д.

Керівник: Запорожець І.М.

Миколаїв, 2014р.

ЗМІСТ

РОЗДІЛ 1: ОСНОВИ УПРАВЛІННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНІСТЮ НА ЗАСАДАХ СТРАТЕГІЧНОГО МЕНЕДЖМЕНТУ 4

1.1. Конкурентоспроможність виробничого підприємства та методи ії забезпечення. 4

ВСТУП

Роль і місце конкуренції в сучасному світі постійно переосмислюється, якщо в Україні радянського періоду конкуренція розумілася як негативна риса капіталізму, його "звіриний оскал", то в наш час жодна урядова економічна програма не обходиться без кроків із збільшення конкурентноздатності російських підприємств.

Дана курсова робота має на меті виявити й проаналізувати вплив стратегічного менеджменту, його функцій, на забезпечення конкурентноздатності організації. Тобто управління конкурентноздатністю організації із позицій стратегічного управління.

Звідси головними завданнями роботи є:

- розгляд терміна конкурентоспроможності, її властивості й види

- оцінка впливу реалізації функцій менеджменту на конкурентноздатність підприємства;

Здоровий економічний зміст показує, що ключові рішення й економічне поводження в бізнесі завжди направляється конкуренцією, хоча й визначається конкретними "зовнішніми" для підприємців і фірм ринковими умовами.

Діяльність підприємців і фірм описується як реакція на конкуренцію й умови попиту та пропозиції, тобто як реакція на сили які перебувають за межами її контролю або впливу.

Сама проблема сучасної конкуренції й конкурентноздатності носить всесвітній характер, вона торкається всіх країн світу, їхню економіку, соціальні відносини, науку й культуру, всі фірми, галузі, всіх товаровиробників. Ринкові механізми конкуренції й ціноутворення є основою економічного механізму зовнішнього конкурентного керування будь-якою фірмою, підприємством або бізнесом взагалі.

Під конкуренцією звичайно розуміється суперництво на якому-небудь поприщі(у бізнесі) між окремими юридичними й фізичними особами-конкурентами, зацікавленими в досягненні як правило, тих самих цілей. З погляду фірми або підприємства такою метою є максимізація прибутку, ріст обсягу продажів і боротьба за обмежений обсяг платоспроможного попиту споживачів, що ведеться на доступних сегментах ринку, причому, як правило, за рахунок випуску високоякісного продукту( товарів, послуг) за більш низькими цінами, ніж у конкурента, завоюванням стійких переваг у клієнтів(споживачів) шляхом задоволення їхніх потреб, запитів. На наш погляд конкуренція - це в загальному плані вихідна базова категорія, що характеризує сутність ринкової економіки.

Знання сильних і слабких сторін конкурентів, їхніх відмінних рис(відмінності в клієнтурі, організації керування, методах обслуговування тощо) дозволяє організаціям виявити власні конкурентні переваги й визначити свою позицію на ринку послуг й особливості діяльності які будуть відрізняти її від інших організацій і приваблювати споживача.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]