Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекции / травма черевної порожнини (лекція №3)-1.ppt
Скачиваний:
5
Добавлен:
07.11.2022
Размер:
15.15 Mб
Скачать

Лабораторні дослідження для розпізнавання гастродуоденальних пошкоджень у перші години малоінформативні. Пізніше наростають лейкоцитоз (із зсувом формули вліво до юних) і лімфопенія. Можливе підвищення рівня амілази, білірубіну, диспротеїнемія.

ін

При розриві заочеревинного відділу ДПК найбільш

формативний

метод

обстеження

 

рентгенологічний. Але рентгенологічне обстеження,

нажаль, не завжди можливе із-за тяжкого стану

потерпілого. При оглядовій рентгенографії черевної

порожнини

виявляють,

але

не

завжди,

пневмоперитонеум

(симптом

Леви-Дорна)

серпоподібне просвітління під правим куполом

діафрагми у вертикальному положенні пацієнта або

під черевною стінкою

при латерографії в положенні

тяжкохворого

на

боці.

Можлива

помилкова

інтерпретація цієї рентгенологічної ознаки, коли внаслідок вродженої або набутої патології (відсутність чи слабкість зв’язок печінки, параліч діафрагми, підвищений тиск у черевній порожнині) між печінкою і діафрагмою виникає інтерпозиція товстої кишки і газ у ній приймають за пневмоперитонеум (симптом

Чілаідіті).

Отже, характерні рентгенологічні ознаки пошкодження заочеревинного відділу ДПК [А.Б. Молитвословов и соавт., 2004] :

а) накопичення газу в заочеревинному просторі, що видно на рентгенограмі як пористість або незвично чіткий контур правої нирки;

б) розмитість контура m.ileopsoas;

в) витікання водорозчинної контрастної речовини за контури ДПК;

г) змінені розміри (звуження чи розширення) різних відділів ДПК;

д) порушення моторики ДПК;

е) зміщення ДПК.

1.Пневмогастрографія. Через зонд у шлунок уводять 500 – 1000 см3 повітря, яке при наявності дефекту в ньому або у ДПК потрапляє у черевну порожнину, що відмічається на рентгенограмі (проба

Хенельта).

2.Рентгеноскопія і рентгенографія з водорозчинною контрастною речовиною (тріомбраст, верографін та інші). Вона при наявності розриву стінки шлунка або ДПК потрапляє за контури органа. Від дуоденографії користь мінімальна − чутливість лише 25%. Значно більш інформативне виявлення на КТ газу в ретроперитонеальному просторі.

3.Метод подвійного контрастування. Через тонкий зонд у шлунок уводять 500 см3 повітря і 40 - 60 мл контрастної рідини. Коли порушена цілість шлунка або кишки у черевну порожнину потрапляють контрастна рідина і повітря (гідропневмоперитонеум).

4.Дуоденографія в умовах дистальної і проксимальної компресії ДПК. Для доопераційної діагностики розриву ДПК, особливо у тяжко травмованих, коли втручання надто ризиковане (травматична церебральна кома), у неї вводять зонд з двома балонами, які роздувають повітрям: один – в ділянці зв’язки Трейтца, другий – зразу за воротарем.

Взонд уводять рентгеноконтрасну речовину, яка через отвори у ньому виповнює кишку і, при наявності дефекту, витікає за її межі.

5.Фіброгастродуоденоскопія. Ознаки розриву шлунка або ДПК:

а) при введенні повітря шлунок неможливо розправити;

б) ендогастральне нагнітання повітря посилює біль у животі;

в) виявляють дефект стінки органа.

г) непряма ознака травми − гематома стінки органа і кров у ньому.

Лапароцентез при ретроперитонеальному пошкодженні ДПК малоінформативний і висновки часто хибні. При розриві внутрішньочеревного відділу кишки отримують

шлунково-кишковий вміст, ексудат зі значною

кількістю амілази. Характер рідини із черевної порожнини можна визначити пробою

Неймарка: якщо до 2–3 мл вмісту додати 4–5

крапель 10% йодної настойки, то при наявності шлункового соку і залишків крохмалю під дією

йоду рідина стає брудно-синьою.

Лапароскопія дає змогу побачити: а) парадуоденальну ретроперитонеальну гематому; б) жовтувато-зелене забарвлення очеревини; в) емфізему під нею (тріада Лаффіте). Інколи виявляють плями

стеатонекрозу. Інформацію про наявність розриву стінки ДПК при лапароскопії можна

отримати при введенні через назогастральний

зонд забарвленої рідини ( метиленового синього, зеленки ). І, нарешті, як останній

метод діагностики у арсеналі хірурга

залишається лапаротомія.

Лікування.

Допомога травмованим з найменшою підозрою на пошкодження шлунка або ДПК тільки хірургічна, причому втручання повинно бути терміновим. Нажаль, його інколи виконують вже при ознаках заочеревинної флегмони або перитоніту.

В умовах ендотрахеального з міорелаксантами наркозу виконують верхньосерединну (і на 4 – 5 см нижче пупка) лапаротомію. Про внутрішньочеревне пошкодження порожнистого органа з достовірністю можна судити вже після розрізу апоневроза – очеревина як парус піднята (“парусить”), а коли її розрізають, то із черевної порожнини з шумом виходить газ (симптом паруса Дубко). Після лапаротомії з’ясовують характер ексудату і незалежно від його кількості терміново проводять попередню ревізію. Виявлений дефект в порожнистому органі тимчасово прикривають серветкою і електровідсмоктувачем евакуюють ексудат. Методично поетапно і ретельно проводять ревізію шлунка і всього кишечника, включно до прямої кишки.

Кожну гематому кишки, особливо в ділянці брижі, розкривають і ревізують, щоб не пропустити проникаючий дефект. У подальшому план втручання корегується в залежності від локалізації і характеру пошкодження.

Якщо внутрішньоочеревинний розрив ДПК, то краї розриву економно висікають і зашивають у поперечному напрямку дворядними вузловими швами (бажано атравматичною голкою 4/0), і їх прикривають сальником.

Найбільш скрутна, інколи драматична, ситуація виникає при пошкодженні позаочеревинного відділу ДПК. У таких пацієнтів навіть інтраопераційна діагностика досить складна. Тому ця проблема залишається актуальною.

Виділяють непрямі і прямі ознаки розриву заочеревинного відділу ДПК: непрямі ознаки − забій і гематома стінки кишки;­ під очеревиною в ділянці ДПК – кров, жовч, емфізема (тріада Лаффіте); заочеревинна гематома в правій боковій ділянці че­ ревної порожнини; пряма ознака − витікання за межі кишки контрастної водорозчинної рідини, введеної інтраопераційно через назогастродуоденальний зонд.

Більш доцільна, при необхідності, мобілізація ДПК за Кохером-Клерманом. Обережно, щоб не пошкодити магістральні судини, очеревину розрізають справа від кишки, але не поруч, а відступивши на 2,5 – 3 см, щоб була змога її листком прикрити шви. Це дає можливість перемістити кишку разом з голівкою ПЗ медіально і догори, завдяки чому стають доступними вся задня частина ДПК, ретродуоденальний відділ холедоха, частково ворітна вена, нижня порожниста вена та ворота правої нирки. Слід пам’ятати, що після мобілізації ДПК у такому об’ємі може порушитися її моторна і евакуаторна функція (атонія, дуоденостаз), тому мобілізацію потрібно проводити за показаннями. При необхідності (гематома і дефект у висхідній частині, тобто четвертому відділі ДПК) проводять мобілізацію за Стронгом, розрізуючи зв’язку Трейтца.