Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІПС.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
24.05.2022
Размер:
77.11 Кб
Скачать
  1. Трипільська культура: формування, локалізація, господарська діяльність, суспільний устрій, спосіб життя, матеріальна та духовна культура.

Трипільська цивілізація - це блискуча археологічна культура, що існувала на території Правобережної України та Молдови протягом декількох тисячоліть (кінець неоліту - мідний вік).

Трипільська культура набула найбільшого розквіту між 5500 та 2750 роками до н. е., розташовувалася між Карпатами і Дніпром на територіях сучасної Румунії, Молдови та України, загальною площею понад 350 тис. км². ... Трипільська культура є однією з основних давньоземлеробських культур кам'яно-мідної доби (енеоліту).

В період свого зародження трипільська культура розташовувалася в пониззі Дунаю (Кереш, Старчево, Боян, Кукутені), потім поширилася на території між Дністром і Бугом, а згодом перемістилася ближче до Дніпра.

Заняття трипільців:

- землеробство;

- садівництво та виноградарство;

- полювання (на косулю, лося, благородного оленя, різних хижаків, гризунів); - рибальство;

- збиральництво (ягоди, дикий мед, горіхи, черепашки прісноводних молюсків);

- гончарство (види посуду: розписний, нерозписний).

Види сільськогосподарських культур, що оброблялися:

- жито; - пшениця; - ячмінь;

- овес._

Трипільці вирощували:

- велику рогату худобу;

- свиней;

- овець та кіз;

- коней;

- биків, які використовувались як тяглова сила.

Трипільські поселення (селища):

розташовувались на високих рівних місцях поблизу річок і потоків; - налічували від десятка до сотні жител; - мали чітке планування розміщення споруд.

На території Трипілля зустрічалося два типи жител:

- Землянки - житла глибиною 0,6-1,5 м, які складалися з жилої частини і господарських ям. У плані ці "будівлі" нагадували напіввісімку чи вісімку. Їх стіни були пологі, а дно нерівне. У кожному з таких жител знаходилось по два-три вогнища.

- Наземні глинобитні житла - великі будинки 20-ти метрів, що складалися з 45 кімнаток-камер, у кожній з яких була піч.

54. Характерні ознаки мистецтва.

Мистецтво – особлива форма свідомості і діяльності, що відображає навколишню дійсність в художніх образах.

Ознаки:

  • Образність сприйняття – мистецтво є способом чуттєвого пізнання. Як створюються твори мистецтва? Навколишнє нас дійсність у свідомості творця сприймається у вигляді художніх образів, які він матеріалізує, переносить на полотно, папір, звук та ін.

  • Естетичні цілі – мистецтво виробляє щось прекрасне, досконале, ідеальне.

  • Суб’єктивність – творець створює образ таким, яким його уявляє і бачить він сам. Будь-який митець прагне створити щось оригінальне, що відбиває його індивідуальність і водночас щось здатне викликати інтерес у навколишніх.

55. Характерні особливості соціально-економічних відносин в епоху палеометалу. Поняття «стратифіковане суспільство». Структура стратифікованого суспільства. Поява економічної нерівності та експлуатації.

Стратифікація — риса будь-якого суспільства. Англійський соціолог Ентоні Гіденс розрізняє чотири основні історичні типи стратифікованого суспільства: рабство, касти, стани і класи:

1. Рабство. Воно було граничною формою нерівності, за якої одні люди володіли іншими. Щоправда, і рабство було неоднорідним залежно від періоду чи культури: в одному випадку раб перебував поза законом (класична форма рабства), в іншому – йому відводилася роль слуги чи солдата,

2. Касти. У різних регіонах поділ на касти має різні форми. Особливо характерний він для Індії. Як правило, межі між кастами дуже різкі, що практично виключає будь-яку соціальну мобільність. Каста пов’язана з індуїзмом і з ученням про "переселення душі”. Сподівання на те, що в "наступному” житті його каста підвищиться, спонукає індивіда суворо дотримуватися певних суспільних норм.

3. Стани. Властиві вони європейському феодалізмові. До найвищого стану належали аристократи і вельможі. До нижчого – духівництво, наділене значними привілеями. До третього стану – вільні селяни, чиновники недворянського походження, купці й ремісники. Межі між станами не були такими різкими, як за кастової системи, а соціальне переміщення було мож­ливим, хоча й складним.

4. Класи. Цей тип стратифікованого суспільства є головним об’єктом соціології марксизму. Її основоположник К. Маркс вважав класову структуру суспільства основою розвитку і змін, а виникнення класів пояснював економічними чинниками – суспільним поділом праці, формуванням відносин приватної власності. В. Ленін застосовував багатофакторний аналіз класоутворюючих ознак: місце в системі суспільного виробництва, відношення до власності на засоби виробництва, роль у суспільній організації праці, розміри доходів та ін.