Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІПС.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
24.05.2022
Размер:
77.11 Кб
Скачать

40. Проблема визначення часу та місця виникнення Homo sapiens.

Гіпотези походження сучасної людини. Найдавніші палеоантропологічні

знахідки Homo sapiens. Теорія пресапієнсу. Визначити час та місце виникнення Homo sapiens є проблемою через недостатню джерельну базу. Матеріальні знахідки не завжди надають можливість отримати точне датування ,а писемність виникла значно пізніше. Гіпотези походження людини : Походження людини від тотему, Божественна теорія, Теорія Позаземного втручання, Теорія Еволюції (це єдино обґрунтована наукова теорія, засновник -Чарльз Дарвін). Знахідки : 1)Залишки, вік яких складає приблизно 195 тисяч років (завдяки ним відкрили новий вид Homo sapiens), череп з Джебель-ірхуд віком 300 тисяч років, кістка Homo sapiens віком 45 тисяч років ,з якої вдалося отримати ДНК.

41. Ранні форми соціальної організації первісних людей. Поняття

«локальна група». Поняття та характерні ознаки праобщини. Гіпотези

організації статевих відносин за доби праобщини. Існували ранньопервісні общини,які мали своє походження, діалект, звичаї, вірування, форми господарювання тощо. Локальна група - це стійка за чисельністю група людей, що володіють певною територією з переважним правом користування природними ресурсами. В силу закону екзогамії локальна група складається з чоловіків та їхніх дітей і незаміжніх сестер, що належать до неї за народженням, та їхніх дружин, які прийшли по шлюбу з інших локальних груп і належать до інших кланів. Праобщина - форма організації суспільства , що характеризується виокремленням людини із тваринного світу, появою общинного ладу. Кожен член общини тепер має свої обов.язки залежно від свого статусу у ній. Основою життя праобщини були полювання і збиральництво. На ранніх етапах розвитку первісного стада не було шлюбних заборон, соціальних норм,які б регулювали статеві відносини. Але невпорядковані статеві стосунки не виключали існування тимчасових і постійних шлюбних пар, які виникали й розпадалися в залежності від бажань як тої так і іншої сторони. З такого первісного стану невпорядкованих статевих відносин став поступово виникати груповий шлюб.

42. Різні підходи щодо визначення структури первісного суспільства

(родовий, общинний). Підходи щодо визначення етапів розвитку первісного суспільства. Родова община - колектив первісних людей, що є кровними родичами, які спільно трудилися і мали спільне майно. Родові общини почали формуватися в палеоліті з первісних людських стад. Етапи розвитку первісного суспільства виділялись залежно від того ,який метал переважав у житті тогочасних людей . Звідси виділяють кам.яний вік,бронзовий і залізний.

43. Розвиток духовної культури. Виникнення писемності. Ще з часів раннього палеоліту людина почала виявляти ставлення до тваринного світу, створюючи перші релігійні культи звіра, насамперед ведмедя. Людина вірила ,що є сила ,яка її оберігатиме і втілювала ці уявлення Релігія у той час виконувала функцію життєвого дороговказу, допомагала людині віднайти сенс буття та душевний спокійі отримати відповіді на безліч нагромаджених питань. Виникнення писемності пов'язують з діяльністю богів і культурних героїв (Цан Цзє). Насправді приблизно 35 тисяч років тому доісторична людина зробила перші малюнки на мурах і стелі печери. Пізніше спершу в Месопотамії, потім у Єгипті з’явилися перші писані знаки. На початку другого тисячоріччя до нашої ери, виникло китайське письмо, також у формі піктограм. Системи єгипетського письма та письма майя, походження яких невідоме, теж утворилися на основі знакових зображень. Першою саме фонетичною системою була фінікійська. Вчені вважають ,що саме на її основі побудовані сучасні фонетичні системи.