Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курс физики.docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
23.08.2021
Размер:
1.16 Mб
Скачать

§ 9. Закон збереження імпульсу. Центри мас

Для виведення закону збереження імпульсу розглянемо деякі поняття. Сукупність матеріальних точок (тіл), що розглядаються як єдине ціле, називається механічною системою. Сили взаємодії між матеріальними точками механічної системи називаються внутрішніми. Сили, з якими на матеріальні точки системи діють зовнішні тіла, називаються зовнішніми. Механічна система тіл, на яку не діють зовнішні сили, називається замкнутою (чи ізольованою). Якщо ми маємо механічну систему, що складається з багатьох тіл, то, згідно з третім законом Ньютона, сили, що діють між цими тілами, будуть рівні і протилежно спрямовані, т. е. геометрична сума внутрішніх сил рівна нулю.

Розглянемо механічну систему, що складається з n тіл, маса і швидкість яких відповідно рівні т1, m2, . .., тn і v1, v2, .. ., vn.. Нехай F'1, F'2, ..., F'n - рівнодійні внутрішніх сил, що діють на кожне з цих тіл, a f1, f2, ..., Fn - рівнодійні зовнішніх сил. Запишемо другий закон Ньютона для кожного з n тіл механічної системи :

d/dt(m1v1)=F'1+F1,

d/dt(m2v2)=F'2+F2,

d/dt)mnvn)= F'n+Fn.

Складаючи почленно ці рівняння, отримаємо

d/dt (m1v1+m2v2+... + mnvn) = F'1+F'2+...+ F'n+F1+F2+...+ Fn.

Але оскільки геометрична сума внутрішніх сил механічної системи за третім законом Ньютона дорівнює нулю, то

d/dt(m1v1+m2v2 + ... + mnvn)= F1 + F2+...+ Fn, або

dp/dt=F1+ F2+...+ Fn, (9.1)

імпульс системи. Таким чином, похідна за часом від імпульсу механічної системи дорівнює геометричній сумі зовнішніх сил, що діють на систему.

У разі відсутності зовнішніх сил (розглядаємо замкнуту систему)

Цей вираз і є законом збереження імпульсу : імпульс замкнутої системи зберігається, т. е. не змінюється з часом.

Закон збереження імпульсу справедливий не лише в класичній фізиці, хоча він і отриманий як наслідок законів Ньютона. Експерименти доводять, що він виконується і для замкнутих систем мікрочасток (вони підкоряються законам квантової механіки). Цей закон носить універсальний характер, т. е. закон збереження імпульсу - фундаментальний закон природи.

Закон збереження імпульсу є наслідком певної властивості симетрії простору - його однорідності. Однорідність простору полягає в тому, що при паралельному перенесенні в просторі замкнутої системи тіл як цілого її фізичні властивості і закони руху не змінюються, іншими словами, не залежать від вибору положення початку координат інерціальної системи відліку.

Відмітимо, що згідно (9.1), імпульс зберігається і для незамкнутої системи, якщо геометрична сума усіх зовнішніх сил дорівнює нулю.

У механіці Галілея - Ньютона із-за незалежності маси від швидкості імпульс системи може бути виражений через швидкість її центру мас. Центром мас (чи центром інерції) системи матеріальних точок називається уявна точка З, положення якої характеризує розподіл маси цієї системи. Її радіус-вектор рівний

де mi і ri - відповідно маса і радіус-вектор i- й матеріальної точки; n - число матеріальних точок в системі;

- маса системи.

Швидкість центру мас

Враховуючи, що pi =mivi, а

є імпульс р системи, можна написати

p = mvc, (9.2)

тобто імпульс системи дорівнює твору маси системи на швидкість її центру мас. Підставивши вираження (9.2) в рівняння (9.1), отримаємо

mdvc/dt=F1+ F2+...+ Fn, (9.3)

тобто центр мас системи рухається як матеріальна точка, в якій зосереджена маса усієї системи і на яку діє сила, рівна геометричній сумі усіх зовнішніх сил, що діють на систему. Вираження (9.3) є законом руху центру мас.

Відповідно до (9.2) із закону збереження імпульсу витікає, що центр мас замкнутої системи або рухається прямолінійно і рівномірно, або залишається нерухомим.

Соседние файлы в предмете Физика