Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курс физики.docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
23.08.2021
Размер:
1.16 Mб
Скачать

Глава 4. Механіка твердого тіла § 16. Момент інерції

При вивченні обертання твердого тіла користуються поняттям моменту інерції. Моментом інерції системи (тіла) відносно осі обертання називається фізична величина, рівна сумі творів мас n матеріальних точок системи на квадрати їх відстаней до даної осі :

У разі безперервного розподілу мас ця сума зводиться до інтеграла

де інтеграція робиться за усім обсягом тіла. Величина r в цьому випадку є функція положення точки з координатами х, у, z.

Як приклад знайдемо момент інерції однорідного суцільного циліндра заввишки Л і радіусом R відносно його геометричної осі (рис.23).

Розіб'ємо циліндр на окремі порожнисті концентричні циліндри нескінченно малої товщини dr з внутрішнім радіусом r і зовнішнім – r+dr. Момент інерції кожного порожнистого циліндра dJ = r2dm (оскільки dr<<r, то вважаємо, що відстань усіх точок циліндра від осі рівна r), де dm - маса усього елементарного циліндра; його об'єм 2rhdr. Якщо  - щільність матеріалу, то dm=*2rhdr і dJ = 2r3dr. Тоді момент інерції суцільного циліндра

але оскільки R'2h - об'єм циліндра, то його маса m = R2h, а момент інерції

J = 1/2R2.

Якщо відомий момент інерції тіла відносно осі, що проходить через його центр мас, то момент інерції відносно будь-якої іншої паралельної осі визначається теоремою Штейнера : момент інерції тіла J відносно будь-якої осі обертання дорівнює моменту його інерції Jc відносно паралельної осі, що проходить через центр мас З тіла, складений з твір маса m тіло на квадрат відстань а між вісями

J = Jc + ma2. (16.1)

Таблиця 1

На закінчення приведемо значення моментів інерції (таблиця. 1) для деяких тіл (тіла вважаються однорідними, т - маса тіла).

§ 17. Кінетична енергія оберту

Розглянемо абсолютно тверде тіло (см § 1), що обертається біля нерухомої осі z, що проходить через нього (мал. 24). Подумки розіб'ємо це тіло на маленькі об'єми з елементарними масами m1, m2 ..., mn, що знаходяться на відстані r1, r2 ..., rn від осі обертання. При обертанні твердого тіла відносно нерухомої осі окремі його елементарні об'єми масами mi, опишуть кола різних радіусів ri і мають різні лінійні швидкості vi. Але оскільки ми розглядаємо абсолютно тверде тіло, то кутова швидкість обертання цих об'ємів однакова:

= v1/r1 = v2/r2 = ... = vn/rn. (17.1)

Кінетичну енергію тіла, що обертається, знайдемо як суму кінетичних енергій його елементарних об'ємів :

Або

Використовуючи вираз (17.1), отримаємо

де Jz - момент інерції тіла відносно осі 2. Таким чином, кінетична енергія тіла, що обертається

Tвр = Jz2/2. (17.2)

З порівняння формули (17.2) з вираженням (12.1) для кінетичної енергії тіла, що рухається поступально (T= mv2/2), витікає, що момент інерції обертального руху - міра інертності тіла. Формула (17.2) справедлива для тіла, що обертається навколо нерухомої осі. У разі плоского руху тіла, наприклад циліндра, що скачується з похилої площини без ковзання, енергія руху складається з енергії поступальної ходи і енергії обертання :

де m - маса тіла, що котиться; vc - швидкість центру мас тіла; Jс - момент інерції тіла відносно осі, що проходить через його центр мас;  - кутова швидкість тіла.

Соседние файлы в предмете Физика