Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
обгрунтування календарного плану роботи групи суден.docx
Скачиваний:
76
Добавлен:
06.05.2021
Размер:
1.22 Mб
Скачать

1.3 Транспортні характеристики вантажів

Таблиця 1.5

Транспортні характеристика вантажів

Назва вантажу

Вид упаковки

ПНО

Додаткова інформації

Бавовна

кипи

3,1

Опасний вантаж

Бумага

пачки

1,5

Потрібен захист від подмочування

цукор

мішки

1,2

Потрібен захист від підвищеної вологості

добрива

Мішки

1,13

Гігроскопічний, пилящий

устаткування

штабелі

142 за м2

Бавовна

Вогненебезпечний вантаж. При перевезенні його і зберігання необхідно дотримуватись Правил МОПОГ. Особливу небезпеку для займання представляють стоси з несправною упаковкою. Бавовна здатна непомітно тліти кілька діб і потім викликати пожежу. Тління і пожежа можуть бути викликані від іскри. З цієї причини все вихлопні труби повинні бути забезпечені іскрогасні сітками, а комінгси люків обшиті деревом, щоб не могло утворитися іскри від тертя шкентеля про комінгс люка.

В результаті намокання бавовна пліснявіє і піддається самонагрівання. Самозаймання зволоженого бавовни відбувається в результаті окислення киснем повітря. Процесу самонагрівання і загоряння сприяє зіткнення бавовни з різними маслами. Бавовна - надзвичайно пилеемкость вантаж. При перевезенні пилоутворюючих вантажів він швидко втрачає свої властивості. Під впливом високих температур або при вентиляції сухим повітрям бавовна втрачає свою еластичність і стає ламким і жорстким.

Бавовна упаковують в стандартні стоси і стягують поверх обшивки металевим дротом або стрічкою. Стяжка повинна бути такою, щоб металеві пояса не виступали над поверхнями стоси. Це робиться для того, щоб уникнути утворення іскор від тертя кип. Стоси повинні бути міцними і чистими, без слідів підмочки і масляних плям. Трюми до початку навантаження повинні бути обчищені, просушені і провентильовані. Для запобігання кип від зіткнення з металевими частинами корпусу їх вкривають чистим брезентом або рогожами. Необхідно вимагати щільного укладання кип в порту відправлення, що дозволить уникнути їх тертя під час качки. Забороняється використовувати масляні фарби для маркування бавовни.

Папір.

Перевозиться в рулонах і в ящиках. Папір є гігроскопічним і Пилеемкость вантажем. При намоканні папір змінює свій колір, щільність, з'являється скручування. Крім того, папір теплоємність, тому не можна, щоб під час перевезення вона стикалася з нагрітими елементами корпусу судна, перебиранням машинного відділення. Папір також боїться пилу, а тому заборонена її сумісне перевезення з пилять. Рулони паперу розміщують в трюмі в вертикальному положенні на торець. Допустима висота укладання 6,5 м. Допустима висота при укладанні на просвіті на творчу - 4 яруси. При перевезенні вантажу морем ведеться постійне спостереження за температурою і вологістю в трюмі.

Цукор

Всі види перевезеного цукру мають ряд загальних властивостей, які повинні враховуватися при транспортуванні. Основні з них такі: гігроскопічність - здатність до поглинання водяної пари (сорбція) з навколишнього повітря; здатність до поглинання кисню повітря і виділенню вуглекислого газу. Крім загальних властивостей, цим вантажам притаманні індивідуальні особливості: цукор-рафінад пресований і литий відрізняється крихкістю і під впливом статичних і динамічних навантажень кришиться і подрібнюється, погіршуючи свій товарний вигляд; цукор-сирець здатний самосогреваться, при цьому відбувається погіршення якості вантажу. Пред'являються до морського перевезення: насипом (цукор-сирець), в тканинних або синтетичних мішках, в останні роки зазвичай з поліетиленовим вкладишем (цукор-пісок, іноді цукор-сирець); в фанерних ящиках, попередньо фасований в паперові пакети або коробки (цукор-рафінад, кусковий цукор, цукрова пудра, цукор-пісок).

Цукор відноситься до вантажів, що підлягають фітосанітарному (карантинному) контролю

Добрива

Органічні і мінеральні речовини, що містять елементи живлення рослин. Розрізняють органічні і мінеральні добрива. Багато з них НЕБЕЗПЕЧНІ вантажі. Більш вимогливі до умов зберігання і перевезення. Всі добрива гігроскопічні, деякі виділяють кислоту, яка роз'їдає мішки, деякі інші злежуються. Вентиляції, як правило, не вимагають. Перевозять і зберігають навалом або в чотирьох- і п'ятишарових крафт-мішках. При транспортуванні в вагонах і суднах їх внутрішні поверхні обшивають руберойдом, щоб уникнути корозії металу. При зберіганні навалом висота штабеля 2-5 м, кожні 2 міс. Штабель обов'язково перелопачують.

Обладнання

Не можна укладати в штабелі великої висоти, на нього не можна вантажити інші вантажі з меншим вантажним об'ємом, так як обрешітки не володіють високою міцністю. Так як великогабаритне обладнання пере возять на відкритому рухомому складі залізниць, зберігають на відкритій площі і часто перевозять на верхній палубі судів, повинен бути передбачений спеціальний захист устаткування від дії метеорологічних факторів.

Для того, щоб усередині ящика не відбулося конденсації вологи, яка може виникнути при зміні температури, в бічних стінках ящиків роблять отвори діаметром близько 50 мм, закриті з внутрішньої сторони ящика металевими гратами від проникнення гризунів і попадання сторонніх предметів.

Для запобігання конденсації внутрішньої вологи, в ящик укладають хімічний влагопоглотитель. На ящики наносять попереджувальне маркування, а також обов'язково вказують масу місця, положення центра ваги, верх, місця застропки вантажу та інші види маркування.

Соседние файлы в предмете Управление работой флота