Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
обгрунтування календарного плану роботи групи суден.docx
Скачиваний:
76
Добавлен:
06.05.2021
Размер:
1.22 Mб
Скачать

1.2. Характеристика портів

Таблиця 1.3

Загальна характеристика портів

Назва порту

Глибина

Перевантажувальне устаткування

Підхідні канали

У причалів

Марсель

14- 16 м

До 15 м

10 сухих і 1 плавучий доки, які можуть забезпечити ремонт суден дедвейтом до 500 тис. т

Оран

9.4-10 м

9.4-10 м

Рухливі плавучі та фіксовані крани вантажопідйомністю 100 та більше тонн

Олександрія

8-14 м

8-9 м

Портальні та плавучі крани, які піднімають вантажі до 30 і 200 т відповідно.

Порт Саід

11-12 м

11-12 м

Рухливі плавучі та фіксовані крани вантажопідйомністю 100 та більше тон

Ізмір

6-12 м

6-12 м

5 сліпів для підйому суден водотоннажністю до 2000 т, фіксовані крани вантажопідйомністю до 500 т

Одеса

9-12 м

9-12 м

8 виробничо перевантажувальними комплексів

Миколаїв

9- 11,2 м

9- 11,2 м

39 портальних крані вантажопідйомністю до 50 т

Керчь

До 8 м

До 8 м

Рухливі та плавучі крани вантажопідйомністю до 100 тонн

Новоросійськ

9-10 м

9-10 м

14 мобільних кранів вантажопідйомністю від 45 до 104 тонн, 54 портальних крана вантажопідйомністю від 5 до 63 тонн і 1 мостовий кран вантажопідйомністю 5 тонн.

Марсель

Головний порт Франції на Середземному морі. Розташований в Ліонському затоці, складається з основного порту, глибоководного району в зал. Фос, нафтоналивний гавані Лавера, районів Каронта і Порт-Сен-Луї-дю-Рон. Довжина причального фронту основного порту близько 20 км, в затоці Фос -6 км, глибина біля причалів до 15 м. Основу вантажообігу порту Марсель складають такі морські вантажі як нафта і нафтопродукти. Крім цього в порт ввозяться такі вантажі: зерно і продовольство, кам'яне вугілля, каучук, текстильна сировина; вивозяться - чорні метали та промислове обладнання.

Сумарний оборот морських вантажоперевезень основного порту Марсель досягає 110 млн. Т. У портово-промисловий комплекс Марселя входять великі нафтопереробні, нафтохімічні, металургія, і суднобудівні заводи. 10 сухих і 1 плавучий доки можуть забезпечити ремонт суден дедвейтом до 500 тис. т і кораблів до авіаносців включно.

Оран

Залив по всій своїй довжині і поблизу берегів має великі глибини, на відстані 200 м від берега глибина 15-18 м. Морське дно коралове, але, оскільки переважають вітри з берега, суду можуть ставати на якір у самого узбережжя. Взимку, однак, рекомендується тримати в готовності машину на випадок, якщо якоря почнуть повзти по дну. Це не відноситься до судів, що стоять на швартовних бочках. Наявні в порту 8 ліхтарів загальною вантажопідйомністю 1200 т можуть приймати з судів або доставляти на них 800 -900 т вантажу в день.

Олександрія

Є одним з найбільших по вантажообігу на Середземному морі. Щорічно тут обробляється 70-75% експортно-імпортних вантажів АРЄ.

Олександрійський порт має дві гавані: зовнішню (довжина 2200 м., ширина 220 м., глибина 14 м.) і внутрішню (1600 м., 100 м., 9 м.).

Загальна площа водної поверхні порту - 8,5 км2., сухопутної – 1 км2. Довжина 86 причалів - 11 тис.м. Є причали з обробки суден з генеральними вантажами, нафтової і контейнерний термінали, цементні, вугільні, лісові, зернові, для вивантаження добрив, пасажирські причали. Кількість діючих вантажних причалів - 63, довжина - 8300 м., Глибина - від 5,5 до 14 м. (Всього в АРЄ - 137 причалів, довжина - 25 тис.м.). У порту є відкриті площі для складування вантажів (понад 130 тис.м2.) і закриті складські приміщення (170 тис.м2.), а також контейнерний термінал на 6 тис. Контейнерів.

Є два сухих дока, здатні приймати для ремонту судна тоннажем до 85 тис.т.

Порт Саїд,

Портове місто, розташоване на північному сході Єгипту, на північному кінці Суецького каналу.

Ізмір

Військово-морська база і порт Туреччини в Егейському морі. Акваторія ВМБ і порту огороджена хвилеломом і складається з 2 гаваней площею 2 км2. Довжина причального фронту ВМБ становить 1,2 км, порту 3,9 км з глибинами 6-12 м. ВМБ створена після Другої світової війни (за сприяння США) для базування і обслуговування кораблів і суден ВМС США та інших країн НАТО. Вона займає вигідне положення на морських комунікаціях, що проходять через Егейське море до Чорноморського протоці. На ВМБ постійно базуються протичовнові і десантні кораблі. У порту Ізмір знаходяться штаби об'єднаних сухопутних військ НАТО в Південно-Східній Європі, тактичне командування ВПС США, командування Південної військово-морської зони.

Порт Ізмір займає перше місце в країні по експорту і друге за імпортом і вантажообігу морських вантажів. Доступний для судів водотоннажністю до 20 тис. Т. Основною статтею експорту є тютюн, сільгосппродукти; імпорту - ген. вантажі, промислове обладнання, нафтопродукти. Сумарний оборот морських вантажоперевезень порту Ізмір становить 6 млн. Т. Вантажно-розвантажувальні роботи механізовані, є склади для зберігання вантажів площею 3,9 км2, майданчики для відкритого зберігання морських вантажів (9,8 км2), сховища пального (105 тис. М3) , 5 сліпів для підйому суден водотоннажністю до 2000 т, судноремонтні майстерні. Крім цього в порту Ізмір є контейнерний і ролкерні термінал.

Одеса

Порт розташований на узбережжі Чорного моря в північно-західній частині Одеської затоки на штучно створеній території площею 109,5 га. Загальна протяжність причальної лінії 7100 м. Одеський порт працює за будь-яких погодних умовах. Внутрішня акваторія захищена системою хвилеломів.

Порт приймає на внутрішню акваторію судна довжиною до 240 м і осадкою до 12 м. Є безпечна стоянка суден на зовнішньому рейді.

Є 10 комплексів для перевалки сухих вантажів, пасажирський, нафтовий і контейнерний термінали, що дозволяє переробляти в порту більше 14 млн. тонн сухих вантажів і понад 24 млн.тонн нафтопродуктів.

Порт має великий парк перевантажувальної техніки і вантажозахоплювальних пристроїв, що дозволяють якісно перевантажувати широку номенклатуру вантажів.

На відкритих і закритих складах порту можна зберігати будь-які вантажі, за винятком екологічно шкідливих, отруйних та вибухонебезпечних.

Миколаїв.

Порт розташований на лівому березі вигину річки Південний Буг, за 35 км вище за течією, де річка впадає в Дніпровський Лиман (лиман).. Ширина - 100 м, а глибина - 11,2 м.

Миколаївський порт судноплавний цілий рік.

У холодну пору року, з листопада по квітень, переважають північний, північно-східний, західний, північно-західний вітер, а з квітня по жовтень - північний, південний, південний. Середньомісячна швидкість вітру становить 3–6 м / с. У холодний період швидкість вітру перевищує 15 м / с і більше. У теплий період напрямок вітрів відзначається двадцять чотиригодинною циркуляцією, що забезпечує стабільний вітряний вітерець, тобто південний вдень та північний вітер вночі.

Тумани спостерігаються переважно з жовтня по березень, середньомісячна кількість туманних днів коливається від 4 до 12.

Видимість у підхідних каналах і водах порту сягає 5–10 миль і більше.

Води Миколаївського порту не захищені від вітрів - саме тому малі судна не можуть у них укриватися - тому у випадку південного, південного, південного вітрів капітани таких суден повинні вжити необхідних запобіжних заходів.

Води порту забезпечують хороше закріплення суден великої вантажопідйомності. Загальна площа акваторії порту - 323 га; площа портової землі складає 69,3 га.

Керч

Морський порт Керч розташований на східному узбережжі півострова Крим, в західній частині Керченської протоки, що з'єднує Азовське та Чорне моря.

Навігація в морському порту здійснюється цілий рік. Морський порт здійснює роботу цілодобово і має вантажопасажирський постійний багатосторонній пункт пропуску через державний кордон Російської Федерації.

Умови плавання в морському порту характеризуються сгонно-наганянь коливаннями при сильних вітрах: взимку від північного сходу, що відрізняються великою силою і тривалістю, а влітку - південних напрямків. Швидкість течії в Керченській протоці в основному залежить від вітрів, а також від стоку води з Азовського моря, і становить від 0,1 до 0,5 вузлів, в узкостях при сильних вітрах може досягати трьох вузлів.

Морський порт має можливості для посадки і висадки пасажирів, здійснення операцій з вантажами, включаючи небезпечні вантажі 2, 3, 4 і 9 класів Міжнародної морської організації (далі - ІМО), поповнення запасів продовольства, палива, прісної води, приймання стічних і забруднених нафтою вод, а також проведення ремонту та водолазного огляду судна.

Ділянка Керченський торговельний порт акваторії морського порту приймає судна довжиною до 200 метрів і осадкою до 8 метрів. Порт оснащений сучасним обладнанням, перевантажувальними машинами і механізмами, що дозволяють переробляти 2,5 млн. Т в рік генеральних вантажів, включаючи контейнери, навалочні вантажі, колісну автотехніку, зернові, безпосередньо біля причалів порту, і до мільйона тонн на рейді.

Новоросійськ

Порт Росії в північно-східній частині Чорного моря, в Новоросійській (Цемесской) бухті. Бухта не замерзає, в зимовий час схильна до північно-східним ураганним вітрам (Новоросійська бора). Порт Новоросійськ складається з двох гаваней - суховантажного, захищена двома молами, і нафтовий (Шесхарис), захищеної з Півдня молом, а з Півночі - пірсом.

У порту 40 вантажних і 3 пасажирських причалу (на одному з них морський вокзал), доступний для суден з осадкою 9-10 м, а також нафтової пірс з глибиною 24,6-25,7 м. Загальна протяжність причального фронту становить майже 10 кілометрів . Через Новоросійськ проходять такі морські вантажі - наливні (нафта і нафтопродукти), масові (руда, цемент) і хімічні вантажі, зерно, метали, обладнання, продовольчі товари. Є судноремонтний завод. Сумарний оборот морських вантажоперевезень порту Новоросійськ становить 147 млн. Тонн (на 2016 рік).

Територія Новоросійського порту становить 95,9 га. Близько 16 га займають відкриття складські майданчики, площу критих складських приміщень 6 га, а рефпомещеній близько 0.5 га.

Таблиця 1.4

Інтенсивність обробки суден к портах заходу.

Порт відправленя/

призначення

Вантаж

Вантажна операція

Інтенсивність обробки суден

Кількість вантажу завантаженного\вивантаженого

Ізмір

Бавовна

Навантаження

600

23000

Керчь

Вивантаження

600

Марсель

Бумага

Навантаження

800

25000

Новоросійськ

Вивантаження

750

Миколаїв

Цукор

Навантаження

600

22500

Олександрія

Вивантаження

825

Одеса

Добрива

Навантаження

900

20000

Оран

Вивантаження

725

Миколаїв

Обладнання

Навантаження

500

15000

Порт-Саід

Вивантаження

825

Соседние файлы в предмете Управление работой флота