Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 курс 1 семестр / курсова менеджмент ЗЕД / МН-4- - курсова з менеджмент ЗЕД.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
21.04.2021
Размер:
510.12 Кб
Скачать

1.3 Характеристика груп товару за споживчими якостями та вартістю

Олію соняшникову, залежно від технології і показників якості, поділяють на такі види, ґатунки та марки (таблиця 1.6).

Таблиця 1.6 — Класифікація олії соняшникової

Вид соняшникової олії

Ґатунок

Марка

Олія соняшникова нерафінована холодного пресування першого віджиму

Вищий

Перший

Олія соняшникова нерафінована невиморожена (пресова, екстракційна або суміш пресової з екстракційною)

Вищий

Перший

Другий

Олія соняшникова нерафінована виморожена (пресова)

Вищий

Перший

Олія соняшникова гідратована невиморожена (пресова, екстракційна або суміш пресової з екстракційною)

Перший

Другий

Олія соняшникова гідратована виморожена (пресова)

Вищий

Перший

Олія соняшникова рафінована невиморожена (одержана з пресової, екстракційної або суміші пресової з екстракційною)

Продовження таблиці 1.6

Олія соняшникова рафінована виморожена (одержана з пресової, екстракційної або суміші пресової з екстракційною)

Олія соняшникова рафінована дезодорована невиморожена (одержана

з пресової, екстракційної або суміші пресової з екстракційною)

П

Олія соняшникова рафінована дезодорована невиморожена (одержана

з пресової)

Д

Олія соняшникова рафінована дезодорована виморожена (одержана

з пресової, екстракційної або суміші пресової з екстракційною)

П

Олія соняшникова рафінована дезодорована виморожена (одержана

з пресової)

Д

Для безпосереднього вживання в їжу, поставки в торговельну мережу та на підприємства громадського харчування може використовуватися олія соняшникова тільки пресова нерафінована та гідратована вищого та першого сортів виморожена, а також виморожена та невиморожена рафінована та рафінована дезодорована марки П.

Для виробництва продуктів дитячого та дієтичного харчування використовують олію соняшникову пресову рафіновану дезодоровану виморожену та рафіновану дезодоровану невиморожену марки Д.

Олія соняшникова нерафінована має притаманні смак і запах без стороннього запаху, присмаку та гіркоти. Олія має бути прозорою без осаду. За фізико-хімічними показниками соняшникову нерафіновану олія холодного пресування першого віджиму та нерафіновану виморожену (пресову) поділяють на два сорти — вищий і перший; нерафіновану невиморожену (пресову, екстракційну або суміш пресової з екстракційною) — вищий, перший та другий.

Гідратовану невиморожену (пресову, екстракційну або суміш пресової з екстракційною) олію виробляють першого і другого ґатунків, гідратовану виморожену (пресову) — вищого і першого. Цей різновид соняшникової олії має органолептичні показники (смак та запах) схожі з нерафінованою олією. Але на відміну від нерафінованої така олія не має осаду, може мати світліший колір; у 2-му сорту допускається легке помутніння.

Рафіновану олію на сорти не поділяють. її виробляють не дезодорованою не вимороженою і вимороженою (одержану з пресової, екстракційної або суміші пресової з екстракційною).

Рафіновану дезодоровану не виморожену і виморожену олію (одержану з пресової, екстракційної або суміші пресової з екстракційною) виробляють марки П (для постачання у торговельну мережу); рафіновану дезодоровану не виморожену і виморожену олію (одержану з пресової) — марки Д (для виробництва продуктів дитячого та дієтичного харчування). Дезодорована олія не має ні смаку, ні запаху, не-дезодорована олія має ледве виражений смак і запах соняшникового насіння, прозора, не має осаду.

Олію із рослин виробляють пресуванням або екстрагуванням насіння соняшникового.

Олія пресова – олія, одержана шляхом пресування з олійної сировини;

 Холодним пресуванням одержують олію високих смакових якостей і з найповнішим збереженням у ній біологічно активних компонентів, але така олія погано зберігається, а у жмихах залишається багато жиру.

Гарячим пресуванням, інтенсивніше забарвлені і ароматизовані за рахунок продуктів розкладання, що утворюють під час нагрівання, в такій олії менше білкових та інших речовин, що забезпечують її стійкість під час зберігання. Гарячим пресуванням із насіння одержують більше олії, але у жмихах залишається до 6-8% жиру.

Метод екстрагування найефективніший спосіб виділення жиру із насіння, за яким одержують 90% олії. Цей метод заснований на розчинності олій у спеціальному киплячому бензині, який потім видаляють парами води. Одержану олію рафінують і дезодорують.

Олія рафінована дезодорована – олія, яка пройшла окрім процесу рафінації, ще й процес дезодорації, в наслідок чого з неї видалені речовини, які мають запах, зменшену кількість пероксидних сполук.

До рафінованої олії відносять олію, що очищена механічними і хімічними засобами від домішок, вільних жирних кислот, барвникових та інших речовин. В зв’язку з зменшенням вмісту антиокислювальних речовин рафінована олія не стійка при довгостроковому зберіганні і тому не підлягає закладенню до державного резерву.

До нерафінованої олії відносять олію, що очищена від грубої та дрібної зависі, але не пройшла циклу операцій рафінування або сукупності деяких з них. Вона має інтенсивне забарвлення, виразний смак та запах. Відзначається підвищеною стійкістю при довгостроковому зберіганні.

Гідратовану олію одержують шляхом обробки олії гарячою водою і механічною фільтрації для видалення фосфоровмісних, білкових і слизових речовин, які випали в осад. Частково знижується вміст в олії металів – прооксидантів (заліза, міді та ін.).