Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
УПДП навчальний посибник - 2.doc
Скачиваний:
2045
Добавлен:
02.02.2015
Размер:
4.28 Mб
Скачать

8.2. Основні завдання ротного господарства

Ротне господарство організовується і ведеться у відповідності до вимог Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України та Положення про військове (корабельне) господарство Збройних Сил України, затвердженого Наказом МО України №300 від 16.07.97 р.

Ротне господарство є складовою частиною військового господарства та його кінцевою ланкою. Воно призначене для забезпечення бойової підготовки та виховної роботи роти, задоволення матеріально-побутових та культурних потреб її особового складу. Для цього за ротою закріплюється приміщення згідно зі Статутом внутрішньої служби Збройних Сил України та виділяються необхідні матеріальні засоби.

Організація та ведення ротного господарства повинні бути спрямовані на створення умов, що забезпечують зразковий внутрішній порядок, зберігання, правильне утримання та використання озброєння, бойової техніки, транспорту і майна, що є у роті, а також підтримання охайного зовнішнього вигляду військовослужбовців.

Від умілої та правильної організації і ведення ротного господарства залежить якість побутового обслуговування, матеріального забезпечення і збереження здоров’я особового складу роти.

Основними завданнями організації та ведення ротного господарства є такі:

— підтримання в постійній бойовій готовності озброєння, бойової техніки та транспорту;

— вчасне отримання та видача особовому складу роти належних матеріальних засобів та коштів;

— створення нормальних побутових умов, що сприяють успішному проведенню бойової підготовки особового складу роти;

— правильне використання, збереження, економне витрачання виділених коштів, а також казарменого інвентарю та навчальних посібників.

Ротне господарство організовує командир роти.Він керує ротним господарством і несе відповідальність за його стан та за забезпечення особового складу належними матеріальними засобами. Помічниками та виконавцями розпоряджень командира роти з питань ведення ротного господарства є командири взводів та старшина роти.

Посадові особи роти з питань ведення ротного господарства виконують свої обов’язки відповідно до Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України. Зокрема, вони повинні:

— знати діючі накази, положення, настанови, керівництва та інструкції щодо ведення господарства роти;

— знати норми постачання матеріальних засобів та порядок забезпечення ними особового складу;

— здійснювати контроль за правильним використанням та витрачанням матеріальних засобів;

— проводити перевірки наявності та якісного стану матеріальних засобів у визначені строки;

— підтримувати порядок у відведених під розквартирування та для навчальної мети приміщеннях і на закріпленій за ротою території;

— доповідати за командою про всі виявлені у ротному господарстві недоліки, які не можуть бути усунені власними силами;

— організовувати та забезпечувати протипожежні заходи в приміщеннях, які займає рота.

Матеріальні засоби рота отримує через відповідні служби зі складів частини. Отримання (здавання) матеріальних засобів оформлюється прибутковими (витратними) документами. Приймати та здавати майно роти без облікових документів забороняється.

Утримання та експлуатація закріплених за ротою приміщень та спеціального обладнання повинно забезпечувати:

— нормальні побутові та санітарно-гігієнічні умови для особового складу;

— пожежну безпеку;

— економні витрати пального, палива, електроенергії та води.

В усіх ротах повинен суворо дотримуватись встановлений порядок розміщення військовослужбовців, утримання, опалювання, провітрювання та освітлення приміщень, експлуатації казарменого інвентарю, меблів та іншого квартирного майна.