Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
УПДП навчальний посибник - 2.doc
Скачиваний:
2041
Добавлен:
02.02.2015
Размер:
4.28 Mб
Скачать

7.4. Особливості підготовки і проведення тактико-стройових занять вночі

Тактико-стройові заняття з танковим екіпажем і взводом вночі в принципі не відрізняються від порядку проведення їх вдень, але мають деякі особливості.

Готуючи тактико-стройове заняття вночі, керівник крім загальних питань додатково вибирає орієнтири, місцеві предмети, що будуть спостерігатися в нічних умовах; визначає азимут наступу за компасом в пішому порядку і за гіро-полукомпасом під час дій на матеріальній частині, порядок використання приладів нічного бачення і порядок освітлення (підсвічування) місцевості, об’єктів атаки, орієнтирів і основного напрямку наступу (контратаки). Встановлює пізнавальні світлосигнальні знаки для екіпажу (танка) і екіпажів (танків) взводу. Розробляє і доводить до тих, хто навчається, сигнали взаємного впізнання, цілевказівки, взаємодії, позначення свого положення, а також організовує й інші заходи, спрямовані на якісне навчання своїх підлеглих умінню успішно вести бойові дії вночі так само, як і вдень. Уточнює на місцевості рубежі показу цілей (мішеней) в межах дальності видимості приладів нічного бачення танка; порядок позначення мішеней (макетів) імітаторами “спалахів пострілів”, освітлювальними засобами і імітаторами інфрачервоного прожектору (освітлювача); місця і порядок створення вогнищ пожеж для орієнтування і необхідна кількість засобів для освітлення цілей і постановки світлових орієнтирів.

З метою підвищення ефективності нічного заняття напередодні проводиться інструктаж на місцевості з командирами танків, на якому їх знайомлять з орієнтирами, мішенною обстановкою і порядком її показу, порядком підготовки зброї і приладів нічного бачення. Необхідно також нагадати деякі методичні прийоми під час відпрацювання окремих навчальних питань. Після такої підготовки командири танків можуть виступати як помічники керівника тактико-стройового заняття із взводом.

Особливу увагу під час проведення заняття, керівник звертає на навчання екіпажів танків вмінню орієнтуватися на місцевості, готувати і правильно користуватися нічними приладами, спостереження і водіння танка; вести спостереження за полем бою (місцевістю) і доповідати про виявлені цілі противника, інженерні загородження, перешкодах та ін.; вести вогонь в умовах освітлення, спалахів пострілів і за допомогою нічних прицілів по цілях, здійснювати цілевказівки сигнальними патронами, кулями, снарядами, що трасують, і інфрачервоним освітлювачем, а на короткий час (до 10 сек) і звичайним прожектором; швидко пересуватися місцевістю, незбиваючись із зазначеного напрямку (азимута) і дотримуючись світломаскування; рішуче атакувати противника і знищувати його вогнем і гусеницями; проводити маневр вогнем і рухом як у наступі, так і в обороні.

Для контролю за діями того екіпажу танка (взводу), що навчається керівнику заняття необхідно мати бінокль або прилад нічного бачення, сигнальний ліхтарик і сигнальні 15-мм і 26-мм патрони або 30-мм реактивні сигнальні патрони.

Додаток№1

Затверджую

Командир 1 танкового взводу

лейтенант С.В. Гук

"_____" ____________ 200 р.

ПЛАН

проведення тактико-стройового заняття з екіпажем 2-го танка

Тема 6: "Танк у наступі".

Заняття 3: Дії екіпажу танка під час наступу з ходу. Підготовка до наступу у вихідному районі. Вихід з району і заняття свого місця в колоні за встановленим сигналом. Проходження вихідного пункту; пунктів регулювання і розгортання. Висування до рубежу переходу в атаку, розгортання в бойовий порядок. Атака, оволодіння об’єктом атаки, відбиття удару бойових вертольотів; дії командира танка в разі виведення з ладу сусідніх танків взводу.

Навчальна та виховна мета:

  1. Вчити екіпаж вмілим діям під час підготовки та веденні наступу з ходу.

  2. Удосконалювати навички тих, хто навчається у виконанні обов’язків членів екіпажу під час дій у наступі.

  3. Виховувати у тих, хто навчається організаторські здібності та ініціативу, під час ведення наступального бою.

Час:2 год.

Місця:тактичне навчальне поле.

Метод: розповідь, показ, тренування

Навчально-матеріальне забезпечення:

а). Література:

  1. Програма бойової підготовки танкових підрозділів С. 3—7, 9—13.

  2. Танк в бою. с. 30—58.

  3. Тактична підготовка танкового екіпажу і взводу. С. 15—24, 25—33.

  4. Тактика (взвод, відділення, танк). Ч. ІІІ., С. 138—141.

  5. Бойовий статут Сухопутних військ ч. ІІІ., С. 63—69, 90—92.

б). Матеріальне забезпечення:

  • протигази, ЗЗК – на кожного;

  • сигнальні прапорці – 5 пар;

  • радіостанції Р-148 – 5 одиниц;

  • мішені: № 12-1 од., №14 – 1од., № 8 – 4 од;

  • засоби імітації;

  • димові гранати РДГ – 3 шт.