Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
УПДП навчальний посибник - 2.doc
Скачиваний:
2043
Добавлен:
02.02.2015
Размер:
4.28 Mб
Скачать

8.5. Порядок забезпечення продовольством, норми забезпечення

Продовольче забезпечення у мирний час організовується і здійснюється на підставі наказу Міністра оборони України № 402 від 09.12.2002 року “Положення щодо продовольчого забезпечення у мирний час.”

Військовослужбовці, які мають право на одержання продовольчого пайка, прибувши у військову частину зараховуються на продовольче забезпечення наказом командира частини з будь-якого прийому їжі (сніданку, обіду, вечері) в залежності від часу прийому їжі.

Підставою для зарахування на продовольче забезпечення є атестат на продовольство. Він є документом, що підтверджує до якої дати і за якими нормами задоволений військовослужбовець. У тому випадку, коли військовослужбовець втратив атестат на продовольство (загублений, викрадений) він зараховується на продовольче забезпечення на підставі його рапорту, в якому вказує причину відсутності атестата та до якої дати він забезпечений продовольством. Одночасно проводиться запит дубліката атестата з військової частини, що видала атестата на продовольство. При порушеннях, пов’язаних з використанням атестата на продовольство (приховання атестата чи знищення його), або розбіжності даних рапорту з дублікатом атестата військовослужбовець притягається до відповідальності.

Військовослужбовці, що забезпечуються продовольством, під час вибуття із військової частини знімаються з продовольчого забезпечення з будь-якого прийому їжі в залежності від часу їх вибуття на підставі наказу командира частини з видаванням атестата на продовольство.

Постановою Кабінету Міністрів України від 29 березня 2002 року № 426 «Про норми харчування військовослужбовців Збройних Сил та інших військових формувань» затверджено норми харчування і норми заміни продуктів харчування військовослужбовців Збройних Сил та інших військових формувань.

Зазначеною Постановою тимчасово призупинено виплату встановленої вартості норм харчування за період відпустки військовослужбовцям строкової військової служби, курсантам вищих військових навчальних закладів крім військовослужбовців строкової військової служби і курсантів вищих військових навчальних закладів із числа сиріт, осіб, позбавлених батьківського піклування або в яких один із батьків загинув під час виконання обов’язків військової служби, а також під час перебування зазначеної категорії громадян у відпустці у зв’язку з хворобою.

Для особового складу ЗС України в залежності від норм забезпечення встановлено триразовий прийом їжі. Згідно з вимогами Статуту внутрішньої служби час між прийомами їжі не повинен перевищувати 7 годин. З урахуванням цього під час складання розпорядку дня військової частини сніданок планується до початку занять, обід – після кінця основних занять, вечеря – за 2-3 години до сну. Після обіду, не менш ніж за 30 хвилин не дозволяється проводити заняття чи роботи. Прийом їжі в точно встановлені розпорядком дня години, впливає на апетит та засвоювання їжі.

Таблиця 4.

Норма № 1 – загальновійськова

Найменування продукту

Кількість на одну людину на добу, грамів

1

2

Хліб із суміші борошна житнього обдирного і пшеничного першого сорту

350

Хліб із борошна пшеничного першого сорту

400

Борошно пшеничне першого сорту

50

Борошно пшеничне другого сорту

15

Крупи різні

120

Макаронні вироби

40

М'ясо

200

1

2

Риба

150

Жири тваринні топлені, маргарин

15

Олія

25

Сир сичужний твердий

15

Масло

30

Яйця курячі, штук (на тиждень)

2

Цукор

70

Сіль, сіль йодована

25

Чай

1,2

Лавровий лист

0,2

Перець

0,3

Гірчичний порошок

0,3

Оцет

1

Томат-паста

6

Дріжджі хлібопекарські сухі або пресовані

0,5

Картопля і овочі (кількість), у тому числі:

Картопля

900

600

Капуста

130

Буряки

30

Морква

50

Цибуля

50

Огірки, помідори, коріння, зелень

40

Сухофрукти

або соки фруктові (плодово-ягідні)

20

100

Полівітамінний препарат типу «Гексавіт», драже

(видається з 15 березня до 15 червня)

1