Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник для практичних занять з травматології та ортопедії .doc
Скачиваний:
217
Добавлен:
09.09.2014
Размер:
829.95 Кб
Скачать

Завдання 1. Після вивчення основної літератури з теми заняття дайте письмову відповідь на такі питання:

1. Роль і задачі амбулаторно-поліклінічного лікування ортопедо-травматологічних хворих.

2. Особливості та різниця між первинним прийомом ортопедо-травматологічних хворих в амбулаторіях і поліклініках і повторними.

3. Роль і задачі здоровпунктів на промислових підприємствах.

4. Що таке травма, травматизм?

а. Класифікація травматизму.

б. Як визначається частота і тяжкість травматизму?

в. Терміни тимчасової непрацездатності з оплатою листа непрацездатності при травмах.

4. Задачі і функції ЛКК, ЛСЕК, їх структура.

5. Обгрунтуйте показання або підстави для переведення потерпілих на інвалідність і критерії визначення групи інвалідності.

Програма роботи при самопідготовці до практичного заняття.

Завдання 2. Для перевірки вихідного рівня Ваших знань необхідно згадати з курсу організації охорони здоров'я розділ «Амбулаторно-поліклінічна допомога населенню» і дати письмову відповідь (у робочому зошиті) на такі контрольні питання:

1. Які задачі і мета амбулаторно-клінічної допомоги ортопедо-травматологічним хворим?

2. Вимоги до ортопедо-травматологічних кабінетів та їх устаткунання в поліклініках.

3. Показання до амбулаторно-поліклінічного лікування ортопедо-травматологічних хворих та об'єм спеціалізованої допомоги.

4. Яку документацію повинен вести лікар на амбулаторно-поліклінічному прийомі ортопедо-травматологічних хворих?

5. Який контингент ортопедо-травматологічних хворих підлягає диспансерному обліку? Мета і задачі диспансеризації.

6. Який об'єм лікувальної допомоги повинен надавати лікар ортопед — травматологічним хворим вдома?

Програма самостійної роботи на практичному занятті.

Завдання 3. Мікрокурація.

1. Ознайомтесь з організацією, устаткуванням і документацією кабінету лікаря ортопеда-травматолога в амбулаторії і поліклініці.

2. Освоїти самостійний прийом і лікування хворих з дисплазією і вродженим вивихом стегна, вродженою клишоногістю, кривошиєю, захворюваннями хребта, суглобів.

3. Оволодіти самостійним прийомом в поліклініці (амбулаторії) травматологічних хворих з забоями, гемартрозами, розтягом і розривами зв'язок, свіжими переломами фаланг пальців кисті і сіопи, променевої кістки у типовому місці, переломами хірургічної шийки плечової лістки, ліктьового відростка з захворюваннями кукс та інших виписаних із стаціонара на. амбулаторне лікування.

4. Навчитись оформляти документацію на ЛКК і ЛСЕК.

Послідовність дій:

Зібрати анамнез, провести огляд, пальпацію, визначити відхилення осі кінцівок, їхню довжину, амплітуду рухів у суглобах; вивчити рентгенограми, аналізи, провести диференційну діагностику, встановити діагноз, обгрунтувати і провести лікування, заповнити амбулаторну карту та інші необхідні документи.

Завдання 4. Перевірте свої знання шляхом постановки ситуаційних задач.

1. На прийом принесли дитину 3 місяців з вродженою клишоногістю. 10 днів тому лікар наклав їй гіпсові пов'язки («чобітки»). Поясніть тактику і методику лікування новонароджених із вродженою клишоногістю в амлубаторно-поліклінічних умовах.

2. Мама принесла на прийом 2-місячну дитину (хлопчика) з скаргами, що він постійно лежить з схиленою в один бік головою. Вивести її в середнє положення не вдається. Об'єктивно: дитина неквола, на шкірі патологічних змін не виявлено. Голова нахилена праворуч, лице повернуте у протилежний бік. При пальпації шиї праворуч в середині грудиноключичнососкового м'яза визначається веретеноподібне щільне стовщення. Вивести голову в середнє положення не вдається через різке напруження грудиноключичиососкового м'яза праворуч. З яким захворюванням необхідно провести диференційну діагностику? Обгрунтуйте лікування.

3. Батьки звернулись зі скаргами, що їхня 4-річна дочка малорухлива, ходить погойдуючись. Із анамнезу відомо, що пологи були своєчасними. Дівчинка розвивалася добре, ходити почала в 1,5 року, але часто падала. Об'єктивно: розвиток дитини відповідає віку, харчування задовільне, ходить перевалюючись з боку на бік (качина хода). На шкірі патологічних змін не виявлено. В області кульшових суглобів пальпаторно виступають контури великих вертлюгів, верхівки їх на 0,5 см вище лінії Розер—Нелатона. У кульшових суглобах незначне обмеження відведення і ротаційних рухів стегон. Симптом Тренделенбурга позитивний з обох сторін. Атрофії м'язів, порушення чутливості не виявлено.

Проведіть диференційиу діагностику, обгрунтуйте клінічний діагноз. Яке обстеження необхідно провести для остаточного діагнозу? Лікувальна тактика.

4. У кабінет доставлений потерпілий 54 років. Годину тому впав на праву руку. Скарги на біль в променево-зап'ястковому суглобі, неможливо активно здійснювати рухи кисті через різкий біль. Об'єктивно: шкірні покриви не пошкоджені. В області нижньої третини правого передпліччя і променево-зап'ясткового суглоба припухлість, деформація по типу «багнета». При пальпації і осьовому навантаженні на передпліччя наявний різкий біль в області дистального епіметафізу променевої кістки. Активні рухи кисті неможливі через біль, а пасивні — різко обмежені. Обгрунтуйте клінічний діагноз. З якою травмою області променево-зап'ясткового суглоба необхідно диференціювати? Значення рентгенологічного обстеження? Ваша тактика і методика лікування.

5. На прийом прийшов хворий у гіпсовій пов'язці (типу «чобіток»), 8 тижнів тому стався двокісточковий перелом лівої гомілки. Обгрунтуйте тактику подальшого лікування. Вкажіть термін непрацездатності при такому переломі.

6. Хворий 23 років, токар за фахом, з'явився на прийом зі скаргами на біль у правому колінному суглобі, неможливість здійснювати рухи. Як з'ясовано з анамнезу протягом року подібний стан був раніше. Два попередніх рази проходили, коли хворий досягти розгинання кінцівок не зміг, здійснював пасивні рухи. Цього разу самостійно усунути блокаду колінного суглоба йому не вдалось. Об'єктивно: права нога зігнута в колінному суглобі під кутом 140 градусів. Шкірні покриви не змінені, контури колінного суглоба нормальні. Ні пасивно, ні активно здійснити рухи в колінному суглобі не вдається, біль при пальпації в ділянці колінного суглоба. Яке захворювання суглоба можна запідозрити? Проведіть диференційну діагностику і встановіть клінічний діагноз. Яке додаткове обстеження варто провести? Ваш заключний діагноз, тактика лікування.

Блок інформації.

В теперішній час велика роль надається розвитку і вдосконаленню амбулаторно-поліклінічної допомоги населенню. В амбулаторіях і поліклініках пацієнти отримують повний об'єм сучасного кваліфікованого і спеціалізованого лікування, організовуються денні стаціонари з повноцінним лікуванням, хворі, що виписались із стаціонарів, завершують курс лікування і реабілітації. Це дозволяє проводити не тільки профілактичне лікування, але й попереджати розвиток хвороби, вести диспансерне спостереження за пацієнтами до усунення небезпеки розвитку і прогресування хвороби. Прикладом можуть бути діти з порушенням постави. Виявлення таких дітей у дитячих дошкільних закладах і проведення комплексу профілактичних заходів дозволяє відновити нормальну поставу, попередити розвиток патологічних постав і сколіотичної хвороби.