Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тести на іспит .doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
09.09.2014
Размер:
237.57 Кб
Скачать

4. Нагноєння апендикулярного інфільтрату

5. Апоплексія яєчника

2) Хвора Р., 43 років скаржиться на сильний гострий біль в правій половині живота, який іррадіює в праву надключичну ділянку; підвищення температури тіла, сухість та гіркоту в роті. Було неодноразове блювання, яке не приносило полегшення. Появу болю пов’язує з вживанням жирної та смаженої їжі. Хвора лежить на правому боці. Бліда. Тахікардія. Язик сухий. Живіт при пальпації болючий в правій половині живота та дещо напружений в правому підребер’ї. Ймовірний діагноз?

1. Перфоративна виразка.

2. Гострий холецистит.

3. Гострий апендицит.

4. Правобічна ниркова коліка.

5. Гостра кишкова непрохідність

3) Під час операції з приводу защемленої пахвинно-калиткової кили після розкриття грижового мішка з’ясувалось, що останній містить некротизовану петлю тонкої кишки, а також значну кількість геморагічного ексудату з фібрином. Запальний процес поширився на м’які тканини в оточенні грижового мішка. Яким чином слід продовжити операцію?

1. Виконати герніолапаротомію

2. Перейти на середину лапаротомію

3. Розсікти защемляюче кільце

4. Провести резекцію нежиттєздатної кишки

5. Вилучити грижовий мішок

4) Хворий 20 років скаржиться на сильний біль в епігастральній ділянці, нудоту, блювоту. Біль з’явився раптово, дві години тому. Язик волгий. Живіт помірно здутий, при пальпації напружений, болючий з правого боку більше в епігастрії. Печінкова тупість відсутня. Сформулюйте попередній діагноз.

1. Перфоративна виразка дванадцятипалої кишки.

2. Загострення виразкової хвороби.

3. Гострий панкреатит.

4. Гострий перфоративний холецистит.

5. Гострий перфоративний апендицит.

5) Хворий Б. 16 років, поступив через 3 години після тупої травми живота. По дорозі в клініку тричі втрачав свідомість. Об”єктивно: стан важкий; шкіра бліда; пульс – 120 за 1 хв., ритмічний, слабого наповнення; АТ – 80/40 мм рт.ст.; передня черевна стінка обмежено приймає участь в акті дихання, пальпаторно болюча на всьому протязі, де є позитивний симптом Щоткіна-Блюмберга; по обом боковим каналам живота є притуплення перкуторного звуку; перистальтика пригнічена; є затримка відходження газів. Загальний аналіз крові: ер. – 3,0х10 12/л; Нв – 80 г/л; Нt – 32 од. Який із наступних діагнозів найбільш ймовірний?

1. Заочеревинна гематома

2. Травматичний оментіт

3. Розрив порожнистого органа

4. Внутрішньочеревна кровотеча

5. Гостра кишкова непрохідність

Варіант – VII

1) Проперовано хворого 52 років з приводу гострого гангренозного апендициту, місцевого перитоніту. Виконано апендектомію, дренування черевної порожнини. На 5 день після операції стан хворого погіршився, з’явились озноб, різке підвищення температури, іктеричність склер, пульс 120 уд. за хв, АТ-110/70 мм рт. ст. Живіт здутий, при пальпації біль в правій половині живота, збільшення в розмірах печінки та її болючисть. Виділень із черевної порожнини немає. Лейкоцитів крові - 22,4х109/л, еритроцитів-2,7х1012/л. Яке ускладнення виникло у хворого?

1. Підпечінковий абсцес