Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тести на іспит .doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
09.09.2014
Размер:
237.57 Кб
Скачать

3. Первинно-гагренозний

4. Вторинно-гангренозний

5. Емпієма паростка

2) Хворий 32 років скаржиться на болючий утвір в паховій ділянці, який з’явився після підйому важкого предмета. До цього вихід внутрішніх органів черевної

порожнини в правій пахвинній ділянці у хворого можна було вправити в живіт. Майже 6 років хворіє паховою килою. Утворення в паховій ділянці болюче, напружене, нерухоме. Місцево підвищення температури в ділянці утворення. Було одноразове блювання. Біль після пальпації посилюеться. Температура тіла підвищена – 37,80 С. Загальний стан з часом погіршується.Найбільш ймовірний діагноз?

1. Пахвинний гострий лімфаденіт.

2. Гострий тромбофлебіт великої підшкірної вени.

3. Гостра флегмона пахвинної ділянки.

4. Ліпома пахової ділянки

5. Пахова защемлена кила.

3) Найчастіше перфорують виразки:

1. Передньої стінки ампули дванадцятипалої кишки.

2. Задньої стінки ампули дванадцятипалої кишки

3. Кардіального відділу шлунка.

4. Пенетруючі в підшлункову залозу.

5. Задньої стінки тіла шлунка.

4) Хворий 37 років доставлений каретою швидкоїмедичної допомоги з місця ДТП. При огляді стан - тяжкий , блідий. АТ 90/60, PS-100 уд. за хв. Скарги на помірні болі в правому підребер’ї. Попередній діагноз: закрита травма черева. Пошкодження печінки? Вкажіть найбільш інформативний метод діагностики пошкоджень печінки в перші години після закритої травми черева:

1. Ультразвукове дослідження

2. Оглядове ренгенівське дослідження

3. Комп’ютерна томографія

4. Лапароскопія

5. Ангіографія

5) Чоловік 62 років скаржиться на інтенсивний біль в правій нозі, який раптово виник 3 години тому, відчуття оніміння та похолодання в кінцівці. Протягом останнього року відмічав в цій нозі біль під час ходьби, підвищенну чутливість до охолодження. Праві стопа і литка з мармуровим малюнком, підшкірні вени спустошені. Стопа холодна, активний рух в стопі і пальцях збережений. Пульс виявляється лише на стегновій артерії. Над ній вислуховується грубий систолічний шум. Сформулюйте попередній діагноз.

1. Облітеруючий ендартеріїт.

2. Стеноз лівої підколінної артерії.

3. Гостра оклюзія лівої стегнової артерії.

4. Гострий тромбофлебіт

5. Гострий ілеофеморальний артеріальний тромбоз.

Варіант – xіv

1) Хворий 57 років прооперований з приводу вторинно-гангренозного апендициту. Проте стан хворого після операції погіршився. На наступний день відмічено виражений метеоризм, болі в животі, підвищення температури до 39 град.С. Симптоми подразнення очеревини не виражені. Не дивлячись на масивну антибіотикотерапію, стан прогресивно погіршувався, приєдналася жовтяниця. Про яке ускладнення слід думати?

1. Піддіафрагмальний абсцесс

2. Пілефлебіт

3. Гангренозній холецистит

4. Розлитий перитоніт

5. Тазовий абсцес

2) Під час грижесічення у пацієнта 12 років виявили знаходження яєчка у грижовому мішку. Яка кила у хворого?

1. У хворого набута коса пахвинна кила

2. У хворого вродженна коса пахвинна кила

3. У хворого пряма пахвинна кила

4. У хворого стегнова кила

5. У хворого затульна кила

3) Хворий, 53 роки, поступив зі скаргами на загальну слабкість, “криваве” блювання, нудоту, запаморочення при спробі підвестись. Захворювання пов’язує із значним фізичним навантаженням (після обіду з прийомом алкоголю почав рубати дрова). Спершу відмітив нудоту, невдовзі – “некриваве” блювання, а потім блювання зі значними домішками червоної крові. В анамнезі патології шлунка й стравоходу немає. Загальний стан середньої важкості. Свідомість збережена. Шкіра бліда, обличчя вкрите холодним, липким потом. Слизові оболонки бліді. АТ – 100/60 мм рт ст.. Пульс – 92 за 1 хв. Живіт не здутий, симетричний, бере участь в акті дихання, м’який, не болючий. Печінка й селезінка не збільшені. Ректально – без патології. Найбільш імовірний попередній діагноз?

1. Геморагічна езофагогастропатія.

2. Виразкова хвороба шлунка.

3. Синдром Меллорі-Вейсса.

4. Гостра стресова виразка шлунка.

5. Ковзна грижа стравохідного отвору діафрагми.

4) Хвора 68 років скаржиться на жовтушність шкіри, склер, знебарвлення калу, потемніння сечі, підвищення температури тіла до 37,4. жовтяниця виникла через добу після больового приступу в правому підребір’ї. Живіт м’який, болісний в правому підребір’ї, печінка не збільшена. Симптом Мерфі позитивний. Палькується збільшений жовчний міхур. Сформулюйте попередній діагноз.

1. Гострий холецистит, обтураційна жовтяниця.

2. Холестатичний гепатит.

3. Резидуальний холедохолітіаз.

4. Рак головки підшлункової залози.

5. Холецистолітіаз.

5) У відділення судинної хірургії доставлено із ЦРЛ хворого М., 66 років, зі скаргами на біль, втрату чутливості та рухів у правій ступні. Вказані симптоми виникли 3 дні тому, лікувався консервативно. Об’єктивно: температура тіла 38,2°С, шкіра бліда, АТ – 110/70 мм рт ст., пульс – 110 уд / хв., місцево – ступня та гомілка холодні, активні рухи в ступні і колінному суглобі відсутні, набряк та болючість м’язів гомілки, пульс визначається тільки на стегновій артерії. Що повинен зробити судинний хірург?