Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тести на іспит .doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
09.09.2014
Размер:
237.57 Кб
Скачать

4. Двохмоментний розрив селезінки.

5. Тромбоз мезентеріальних судин.

Варіант – V

1) У хворого 18 років на 3 день після апендектомії з’явилась жовтяниця, біль в правому підребір’ї, гектична температура, пальпується збільшена болюча печінка. Про яке ускладнення необхідно думати?

1. Вірусний гепатит

2. Токсичний гепатит

3. Пілефлебіт

4. Цироз печінки

5. Холедохолітіаз

2) Доставлена дівчинка 6 років із скаргами на біль в животі. Температура тіла 38,5°С, двічі було блювання. Стан середньої важкості, язик сухий, обкладений. Живіт обмежено бере участь у диханні, при пальпації болючий у всіх відділах, позитивний симптом Щоткіна в здухвинних ділянках, слизово-гнійні виділення із статевих шляхів. Попередній діагноз?

1. Первинний перитоніт.

2. Гострий апендицит.

3. Гострий мезаденіт.

4. Глистна інвазія.

5. Інвагінація кишечника.

3) Хвора скаржиться на наявність пухлиноподібного утвору в ділянці пупка, періодичний біль в утворі при навантаженні. В минулому прооперована-лапароскопічна холецистектомія. Нижче пупка є пухлиноподібний утвір до 4 см в діаметрі, еластичної консистенції, неболючий під час огляду. В черевній стінці нижче пупка на 1 см округлий дефект кільцеподібної форми до 3 см в діаметрі. Сформулюйте попередній діагноз.

1. Вправима післяопераційна навколо пупкова кила.

2. Невправима післеопераційна пупкова кила.

3. Параумбілікальна невправима кила.

4. Кила білої линії живота

5. Діастаз прямих м’язів живота

4) Хвора скаржиться на печію за грудиною, що супроводжується больовим синдромом. Біль ірадіює у спину, посилюється в положенні лежачи на лівому боці, купується прийомом лужної води. Біль з’являється після прийому жирної, гострої їжі, при переїданні. Гіперстенік. Названі скарги спостерігаються протягом двох місяців. Сформулюйте попередній діагноз.

1. Ахалазія кардії

2. Халазія кардії

3. Дивертикул стравоходу

4. Параезофагальна діафрагмальна кила

5. Рефлюкс-езофагіт

5) Хворий С., 40 років, госпіталізований через 1 годину після автоаварії, під час якої отримав закриту травму живота. Скарги: на різкі, сильні, постійні болі в животі, спрагу.Об”єктивно: загальний стан важкий. Язик сухуватий, чистий, шкіра блідо -рожева; пульс 102 в/хв.; задовільних властивостей; АТ – 130/80 мм рт.ст.; живіт незначно здутий; передня черевна стінка участі в диханні не бере; пальпаторно є м”язевий захист та позитивні ознаки подразнення очеревини на всьому протязі; перкуторно – печінкова тупість відсутня; аускультативно – перистальтика пригнічена. Ректально – позитивний симптом Куленкампфа. На оглядовій рентгенограмі живота є серповидне затемнення (знімок-негатив) під правим та лівим куполами діафрагми. Що із перерахованого є найбільш ймовірною причиною?

1. Внутрішньочеревна кровотеча

2. Заочеревинна гематома

3. Розрив сечового міхура

4. Розрив жовчевого міхура

5. Розрив порожнистого органу Варіант – VI

1) У хворої 40 років на 8 день від початку захворювання різко посилився біль внизу живота. Температура набула гектичного характеру, пульс 106 уд. за хв. Язик сухий. В правій здухвинній ділянці при пальпації в зоні інфільтрату визначається різкий біль та позитивні симптоми подразнення очеревини. При ректальному обстеженні болючості, нависання передньої стінки кишки не виявлено. Яке ускладнення виникло у хворої?

1. Пілефлебіт

2. Правосторонній аднексит

3. Дифузний перитоніт