Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тести на іспит .doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
09.09.2014
Размер:
237.57 Кб
Скачать

4. Гострий панкреатит

5. Гострий апендицит

Варіант – іv

1) У хворого під час лапаротомії на 6-й день від початку захворювання виявлено апендикулярний інфільтрат. При спробі його роз’єднання наступає десерозація кишки. Який об’єм хірургічного втручання?

1. Дренування черевної порожнини, тазу, антибактеріальна терапія, місцево холод і фізпроцедури.

2. Апендектомія без дренування черевної порожнини.

3. Апендектомія, дренування черевної порожнини.

4. Роз’єднання інфільтрату з виконанням апендектомії.

5. Ушивання лапаротомної рани, антибіотикотерапія, фізпроцедури.

2) Жінка 65 років, яка оперована рік тому з приводу гострого апендициту, поступає в приймальне відділення зі скаргами на приступоподібні болі і здуття живота. На протязі доби не відходили гази і не було стільця. При оглядовій рентгенографії живота виявлено здуті петлі тонкої кишки і чаші Клойбера. Ваш діагноз?

1. Ішемія внаслідок тромбозу верхньої брижовох артерії

2. Перфоративна виразка 12-палої кишки

3. Злуково-тонкокишкова непрохідність

4. Гострий панкреатит

4. Інвагінація здухвинної кишки в сліпу

3) Призовник скаржиться на наявність патологічного утвору, що з’являється в правій паховій ділянці при фізичному навантаженні і при напруженні. Утвір округлої форми, діаметром близько 3,5 см, при пальпації м’яко-еластичної консистенції, розміщується в медіальній частині пупартової зв’язки. Утвір розміщений досередини від сім’яного канатика. Сформулюйте попередній діагноз.

1. Правостороння коса пахова кила.

2. Правостороння стегнова кила.

3. Варикозне росширення вен сім’яного канатика.

4. Киста сім’яного канатика.

5. Правостороння пряма пахова кила

4) Хворий скаржиться на утруднене ковтання, загрудинні болі, відрижку, зригування. При рентгенографії з контрастуванням стравоходу барієм на рівні пересікання стравоходу з біфуркацією трахеї знайдено дефект наповнення неправильної форми до 2 см в діаметрі і з затримкою контрастної речовини довше 2 хв., з розшаруванням вмісту.

Сформулюйте попередній діагноз.

1. Ахалазія стравоходу

2. Халазія стравоходу

3. Дивертикул стравоходу

4. Пухлина стравоходу

5. Стороннє тіло стравоходу

5) Хворий М., 25 років, госпіталізований через чотири доби після закритої травми живота. Скарги: на загальну слабкість, запаморочення – головокружіння, втрату свідомості 2 години тому без ознак амнезії, постійні, помірної сили болі в животі, більше внизу і зліва. Об”єктивно: стан середньої важкості, положення вимушене “сидячи”, при спробі лягти з”являються болі в лівому надпліччі, шкірні покриви бліді, пульс – 117 в/хв., слабкого наповнення; АТ – 70/40 мм рт. ст.; живіт м”який, болючий по лівому боковому каналу та над лоном де є перкуторно притуплення і слабко позитивні ознаки подразнення очеревини; аускультативно – пригнічення перистальтики. Що з перерахованого є найбільш ймовірною причиною?

1. Розрив черевного відділу аорти.

2. Позаочеревинна гематома.

3. Розрив порожнистого органу.