Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 Курс / переподы / анал / Конспект / Лекції САПР / Лекция 11-12 Моделювання сбірки.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
559.1 Кб
Скачать
  • Обертання окремих компонентів за допомогою інструмента Rotate Component (Обертання компонента)

Панель інструментів: Assembly > Rotate Component (Збірка > Обертання компонента)

При виклику інструмента Rotate Component (Обертання компонента) на екрані відобразиться менеджер властивостей Rotate Component (Обертати компонент). За замовчуванням у списку Rotate (Обертати) обраний параметр Free Drag (Вільне переміщення). Курсор виділення заміниться курсором обертання; виділіть компонент і перетягніть курсор для обертання компонента.

Параметр Along Entity (Уздовж об'єкта) використовується для обертання компонента щодо обраного елемента. Обраний елемент визначається як вісь обертання.

Параметр By Delta XYZ (Дельта XYZ) використовується для обертання обраного компонента на заданий кут уздовж зазначеної осі. Коли ви використовуєте даний параметр, на екрані відображаються лічильники Delta X (Дельта X), Delta Y (Дельта Y) і Delta Z (Дельта Z). Вам пропонується виділити компонент та ввести необхідний кут обертання в менеджері властивостей. Клацніть на кнопці Apply (Застосувати), щоб виконати обертання.

  • Переміщення та обертання компонента за допомогою трійки

Одним з удосконалень режиму збірка в SolidWorks 2004 (і наступні версії) є інструмент Triad (Трійка). За допомогою трійки можна переміщати індивідуальний компонент. Для цього спочатку необхідно виділити компонент, а потім клацнути правою кнопкою миші, щоб з'явилося контекстне меню. У контекстному меню, що з'явився, виберіть параметр Move with Triad (Перемістити з системою координат). На компоненті з'явиться тривимірне зображення системи координат.

За допомогою цієї трійки ви можете переміщати й обертати компонент. Різні компоненти трійки показані на малюнку. Натисніть та утримуйте натиснутої ліву кнопку миші на дузі X. Курсор виділення буде заміщений на курсор переміщення (обертання). За допомогою лівої кнопки миші перетягніть обраний компонент у напрямку X. Якщо ви застосуєте праву кнопку й перетягнете курсор, обраний компонент буде повернений щодо осі X. Виберіть дугу Y і перетягнте курсор, щоб перемістити або повернути компонент у напрямку Y. Аналогічно, для переміщення або повороту компонента в напрямку осі Z варто вибрати дугу 2. і перетягнути курсор. Також ви можете переміщати компонент у площині XY. Для цього виберіть крило ХУ й перетягнете курсор, щоб перемістити компонент. Для переміщення компонента в площині YZ виберіть YZ-крило й перетягнете курсор. Аналогічно, за допомогою крила ZX ви можете перетягнути компонент у площині ZX. Якщо ви вибрали центральну сферу й викликали контекстне меню, вам стануть доступні інші параметри.

Питання для самоперевірки:

  1. Які методи моделювання збірок ви знаєте?

  2. Як створити компонент збірки при моделюванні «зверху вниз»?

  3. Назвіть автосполучення для компонентів збірки.

  4. Яким чином можна обертати або переміщувати окремий компонент збірки?

  5. Перерахуйте параметри менеджера властивостей Сполучення.