Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 Курс / переподы / анал / Конспект / Лекції САПР / Лекция 11-12 Моделювання сбірки.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
559.1 Кб
Скачать

3. Створення збірки «зверху вниз»

Як уже говорилося, збірки, що моделюються «зверху вниз», - це збірки, у яких усе компоненти створені в одному файлі збірки. Проте, щоб створити компоненти, вам буде потрібно середовище, у якій ви зможете будувати ескізи або ескізні елементи, а також середовище, у якому ви можете перетворювати ескізи в елементи. Інакше кажучи, щоб створити компоненти у файлі збірки, необхідне середовище для роботи з ескізами, а також середовище для моделювання деталі у файлі збірки. В SolidWorks можна викликати середовище роботи з ескізами та середовище моделювання деталі в самому документі збірки. Основна процедура для створення компонентів у збірці (як створити збірку «зверху вниз») описується далі.

  • Створення компонента у збірці, проектованій «зверху вниз»

Меню: Insert > Component > New Part (Вставка >Компонентів > Нова деталь)

Перед створенням першого компонента в збірці, проектованої «зверху вниз», спочатку варто зберегти документ збірки. Рекомендується створити нову папку і зберегти файл збірки та файл із посиланнями в ту саму папку.

Після виклику команди New Part (Нова деталь) на екрані з'явиться діалогове вікно Save As (Зберегти як), у якому варто вказати ім'я та розташування для збереження нового компонента. Уведіть ім'я нового компонента в поле File name (Ім'я файлу) і клацніть на кнопці Save (Зберегти). Курсор виділення заміниться на курсор нового компонента.

Тепер необхідно розмістити новий компонент у документі збірки. За допомогою лівої кнопки миші розмістіть компонент на площині складання Front (Попереду), що відображається в дереві конструювання FeatureManager.

Площина, на якій ви розташували компонент, вибирається як площина для побудов, і автоматично викликається середовище для роботи з ескізами. Активується кнопка  Edit Part (Редагувати деталь), що означає активне середовище моделювання деталі. Ви можете побудувати ескіз основного елемента в поточному ескізному середовищі, а можете вийти з ескізного середовища й вибрати будь-яку іншу площину для створення ескізу. Побудувавши ескіз основного елемента, вийдіть із ескізного середовища. За допомогою команд панелі інструментів Features (Елементи) перетворіть ескіз у модель. Аналогічним образом створіть елементи, що залишилися, моделі.

Коли будуть створені всі елементи, клацніть на кнопці Edit Part (Редагувати деталь) на панелі інструментів Assembly (Збірка) для виходу із середовища моделювання деталі. Нові створені компоненти за замовчуванням зв'язуються із площиною, на якій збірка була розміщена раніше, сполученням Inplace (На місці).

Таким чином, фіксуються нові створені компоненти. За допомогою процедури, описаної вище, створіть інші компоненти. Щоб видалити сполучення Inplace (На місці) компонента із площиною збірки, виділіть це сполучення в списку Mates (Сполучення) у дереві конструювання FeatureManager і натисніть клавішу Delete. Тепер компонент стане плаваючим, і ви зможете його переміщати. Також ви можете помістити цей компонент у збірці відповідно до ваших побажань.

Коли ви поміщаєте перший компоненту збірки за допомогою методу «знизу вгору», даний компонент за замовчуванням фіксується. Ви не можете застосувати сполучення до фіксованого компонента. Якщо вам потрібно додати сполучення до фіксованого компонента, спочатку ви повинні перетворити цей компонент у плаваючий. Виберіть компонент в області креслення або в дереві конструювання. Клацніть правою кнопкою миші, щоб викликати контекстне меню, і виберіть у ньому параметр Float (Звільнити). Компоненти, розміщені після першого компонента, за замовчуванням будуть плаваючими компонентами. Якщо вам необхідно зафіксувати плаваючий компонент, виберіть компонент, викличте контекстне меню й виберіть параметр Fix (Зафіксувати).